Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 1 Contact paragraaf 1 Gevoelig
Advertisements

Spreekbeurt over het Oog
Bouw van het menselijke oog
Kijk, dit is opticus atrofie
PRACTICUM VARKENSOOG.
Het Oog.
Thema 6: Zintuigen.
Hitteletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing Hitteberoerte Zonnebrand.
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Kleine ongelukjes.
Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal.
Kijk, dit is albinisme.
3.6 Gezichtsvelden en dieptezicht
Werking van het oog.
Hoe zit ons lichaam in elkaar?
Lichtreceptoren Bouw van het oog.
Kijk, dit is C.V.I..
Visusdaling.
Bouw van het menselijke oog
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
Weerstand klimmen = weerstand.
Lichtreceptoren Bouw van het oog.
3. Beeldvorming en oog 3.1 Het oog Thema 1: Zintuigen
Bouw van het oog.
Muisklik buiten speaker en meteen op speaker
Koudeletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Bevriezing Lichte onderkoeling Ernstige onderkoeling.
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste.
Basisstof 6: De werking van de ogen
Kijk, dit is nachtblindheid
Kijk, dit is achromatopsie
Kijk, dit is TRD.
Kijk, dit is glaucoom.
Kijk, dit is staar.
Kijk, dit is aniridie.
Kijk, dit is nystagmus.
Het zicht.
Een staaroperatie in het Westfriesgasthuis
Kleine ongevallen bij kinderen
Licht Hoofdstuk 5 paragraaf 5.1 en 5.2
Zintuigen.
ZINTUIGELIJKE WAARNEMING
Dissectie van het oog Biologie 3e jaar..
Thema 7: Zintuiglijke waarneming
Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos.
Thema 6 Regeling en waarneming Bouw en werking van het oog
Paragraaf 7.3 Bescherming van je ogen. 1. Zoek de definitie van de onderstaande begrippen: 1. Traanklieren 2. Traanvocht 3. Oogkas.
Paragraaf Zoek de definitie van de onderstaande begrippen: 1. Pupil: 2. Netvlies (retina): 3. Oogbol: 4. Gele vlek (macula): 5. Oogspieren: 6.
Oogonderdelen § Hoornvlies (cornea) 2. Oogwit ( harde oogrok) 3. Iris (regenboogvlies) 4. Ooglens 5. Glasvocht (glasachtig lichaam) 6. Netvlies.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 2: Zien en horen. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 2  Maken paragraaf 1 en 2.
Bouw van het oog.
Het oog.
Hoofdstuk 2 Licht en kleur.
Thema Zintuigen.
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
3.2 Zien 1ste klas.
Thema 2 Prikkels.
Wanneer ontstaat bevriezing van de huid?
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Toolbox Oogincidenten
Oogklachten Vandaag Weet je wat een conjunctivitis
Welke vijf belangrijke punten komen altijd aan de orde?
Het oog.
Oog A&F.
Transcript van de presentatie:

Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen

Oogletsels 1. Achtergrondinformatie Het oog Het gezichtsorgaan wordt gevormd door de oogbol en de oogzenuw. Ogen liggen in de oogkassen. Het oog bestaat uit een bol gevuld met een doorzichtige gelei. Binnenin is de bol bekleed met het netvlies. Deze geeft de binnenkomende lichtprikkels via de oogzenuw door aan de hersenen.

Oogletsels De pupil is het gat waardoor het licht naar binnen komt en deze kan, afhankelijk van de lichtsterkte, groter en kleiner worden. Het gekleurde gedeelte rondom de pupil wordt de iris genoemd. Achter de pupil ligt de lens, die zorgt dat je een scherp beeld op je netvlies krijgt. Voor de pupil en de iris bevindt zich het hoornvlies.

Oogletsels Oogspieren zorgen ervoor dat het oog kan bewegen. De ogen worden beschermd door oogleden. Traanvocht, afgescheiden door de traanklieren, zorgt voor het vochtig houden van het hoorn- en bindvlies. Het bindvlies zit aan de binnenkant van de oogleden en op de oogbol.

Oogletsels 2. Oogletsels Het enige oogletsel dat een eerste hulpverlener zelf mag behandelen, is een vuiltje in het oog.

Oogletsels Vuiltje in het oog Een vuiltje kan letterlijk in je oog waaien. Je oog begint te tranen, wordt rood en is gevoelig. Als reactie knijp je vaak je ogen dicht of ga je erin wrijven.

Oogletsels Doen! Het behandelen van een slachtoffer met een vuiltje in zijn oog stel het slachtoffer gerust; vertel het slachtoffer dat hij niet zijn ogen mag wrijven; kijk of je een vuiltje op het oogwit ziet zitten en probeer dat met de punt van een schone zakdoek te verwijderen; waarschuw professionele hulp als het niet lukt om het vuiltje te verwijderen.

Oogletsels Lasogen - een vorm van hoornvliesbeschadiging; - ontstaat door blootstelling van het oog aan ultraviolette straling (bijv. bij lassen of zonnebank)

Oogletsels Doen! Een lasoog geneest vaak vanzelf na een paar dagen. Zoek voor de zekerheid professionele hulp.

Oogletsels Doordringende oogwond - scherp voorwerp (bijv. een hout- of metaalsplinter of vuurwerk) in het oog; - vaak traant het oog, ziet het rood en doet het veel pijn; - soms is een bloeding zichtbaar.

Oogletsels Doen! stel het slachtoffer gerust; vertel het slachtoffer dat hij niet zijn ogen mag wrijven; laat het slachtoffer gaan liggen of in een halfzittende houding zitten; Dek het oog af met bijv. een kapje; waarschuw professionele hulp.

Oogletsels Stomp oogletsel - klap op het oog, een val tegen een voorwerp of door een (bal)sport - een voorwerp raakt het oog frontaal; het oog wordt naar achteren gedrukt waardoor letsel kan ontstaan.

Oogletsels Doen! Raadpleeg ook bij stomp oogletsel een (oog)arts. Die kan beoordelen of er blijvend letsel is ontstaan en hoe het oog moet worden behandeld.

Oogletsels Bevroren ogen Bij temperaturen beneden een bepaalde temperatuur kunnen ogen bevriezen. Dit komt voor bij deelnemers aan schaatswedstrijden.

Oogletsels Doen! Plaats een slachtoffer met bevroren ogen in een warme en beschutte omgeving. De verschijnselen trekken dan meestal binnen een uur weer weg. Als het slachtoffer last blijft houden van zijn ogen, kan een oogarts een zalfje voorschrijven.

Oogletsels Samenvatting: 1. Het oog bestaat uit de oogbol en de oogzenuw. De oogbol is opgebouwd uit verschillende lagen, oogspieren zorgen dat het oog kan bewegen en het oog wordt beschermd door oogleden en oogkassen. 2. Een vuiltje in het oog is het enige oogletsel dat een eerstehulpverlener zelf mag behandelen. 3. Bij een doordringende oogwond moet je zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen omdat het risico bestaat op blindheid.

Oogletsels 4. Een lasoog ontstaat door blootstelling aan ultraviolette straling. Het gaat vaak vanzelf over maar zoek voor de zekerheid professionele hulp. 5. Stomp oogletsel ontstaat vaak door een klap, een val of een bal tegen het oog. Raadpleeg een arts bij stomp oogletsel. 6. Draag ter bescherming tegen kou en wind een bril. Bij extreem lage temperaturen kunnen ogen bevriezen. Meestal ontstaat er geen blijvende schade aan de ogen. Kijk uit met vuurwerk. Draag een beschermingsbril. 9. Draag bij fel zonlicht en in de sneeuw een zonnebril.

Oogletsels Zijn er nog vragen?