De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2 Prikkels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2 Prikkels."— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2 Prikkels

2 Inleidende filmpjes ervaar-je-de-wereld-om-je-heen/#q=Zintuigen zintuigen/#q=Zintuigen zintuigen/#q=Zintuigen zintuigen/#q=Zintuigen zintuigen/#q=Zintuigen zintuigen/#q=Zintuigen

3 Groepswerk SAMENGEVAT
Je stelt je zintuig voor aan de rest van de klas. Jullie spelen juf/meester en moeten duidelijk uitleggen uit welke delen jullie zintuig bestaat, wat de functie is van deze verschillende delen, … Lees alle teksten uit je bronnenboek die bij jouw zintuig horen! Is dit bij dieren ook zo? Vertel erover tijdens je voorstelling! Je maakt een schema / tekening op een groot blad. Dit schema gaat jullie helpen bij de presentatie!

4 Groepswerk Je start hier alleen mee wanneer de meester jullie presentatie heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Jullie presentatie staat op punten dus wees niet te vlug tevreden!

5 ZIEN

6 Wenkbrauwen: Voorkomen dat zweet, vuil en andere kleine voorwerpen in het oog terechtkomen. Aanmaken traanvocht Bescherming tegen uitdroging, fel licht, voorwerpen die op ons afkomen Traanvocht loopt via traanzakje en traanbuisje naar de neus Stofdeeltjes buiten het oog houden

7

8

9 Oogwit / Harde oogrok. Geeft het oog stevigheid.
De grootte ervan verandert afhankelijk van de lichtomstandigheden. Fel licht  klein / Schemer  groot pupil iris Regenboogvlies. Zorgt ervoor dat we zowel in fel licht als in schemer scherp zien. Bevat spieren die de pupil aanpassen!

10 HOREN

11 Hamer, aambeeld, stijgbeugel
Hamer, aambeeld, stijgbeugel. Geluid doorgeven van trommelvlies naar binnenoor Beschermt trommelvlies tegen te sterke geluiden. Geleiden het geluid naar hun middenoor Trilt (dankzij geluidsgolven) zodat de gehoorsbeentjes in beweging komen en het geluid naar het binnenoor kan.

12 RUIKEN

13 Reukprikkels doorgeven aan hersenen

14 PROEVEN

15 5de smaak: Umami  vlees, erwten, belegen kaas, …

16 VOELEN

17 En dan nu … een filmpje gebeurt-er-als-je-je-verbrandt/#q=huid

18 Opperhuid Cellen worden constant vernieuwd en verwijderd . De nieuwe cellen ontstaan onderaan de laag en duwen zo de oudere cellen naar boven. De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. Ze zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bacteriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt. De buitenste laag zal uiteindelijk verschilferen en verdwijnen, maar dan staat de volgende laag al weer klaar om de taken over te nemen. 

19 Lederhuid Deze laag van je huid, wordt niet constant vernieuwd, zoals dat bij de opperhuid gebeurt. De lederhuid zorgt wel voor sterkte en veerkracht. De lederhuid dient ook als ondersteuning van en voedingsbodem voor de opperhuid. Via de lederhuid wordt de opperhuid voorzien van voedingsstoffen.  

20 Onderhuid Het onderhuids bindweefsel is een isolerende laag die het lichaam beschermt, onder meer tegen overmatige temperatuurverschillen.

21 Onbekende prikkels: Spiegelneuronen

22

23 Onbekende prikkels: Magnetisme

24 Onbekende prikkels: Magnetisme

25

26

27 Skibril Tegen sneeuw, zon en wind. Zonnebril Tegen de zon. Duikbril en snorkel Tegen water.

28 Zwembril Tegen water. Lasbril Tegen de hitte en licht bij het lassen. Veiligheidsbril Tegen opspattende chemische stoffen

29 Gehoorbescherming Tegen lawaai. Hoofdtelefoon Om muziek te beluisteren.

30

31


Download ppt "Thema 2 Prikkels."

Verwante presentaties


Ads door Google