De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dissectie van het oog Biologie 3e jaar..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dissectie van het oog Biologie 3e jaar.."— Transcript van de presentatie:

1 Dissectie van het oog Biologie 3e jaar.

2 Benodigdheden bij practicum.
Afspraken bij practicum. Je werkt per twee voor het practicum Je werkt zelfstandig aan het practicum door middel van de PowerPoint. Je vult de oefeningen aan op de PowerPoint. Volg de stappen in de correcte volgorde. Upload de ingevulde PowerPoint op smartschool. Benodigdheden bij practicum. 1 varkensoog 1 dissectiemes 1 dissectienaald 1 schaar met scherpe punten 1 petrischaal Papier Vuilniszak

3 Legende bij actieknoppen.
Door op dit symbool te klikken ga je naar de volgende dia of opdracht. Door op dit symbool te klikken ga je naar een vorige dia of opdracht. Door op dit symbool te klikken ga je terug naar het begin van de presentatie over de afspraken + benodigdheden. Dit is de extra uitleg gever Bob, een expert in biologie. Als je op hem klikt krijg je meer informatie over de leerstof. Klik maar al eens op Bob! Hij heeft nog informatie over de ppt.

4 Vragen bij de ppt! Soms staan er een aantal vragen of opdrachten in de PowerPoint. Deze staan telkens in het groen. De antwoorden moet je ook in de Powerpoint schrijven. Dit doe je door eerst op Escape te drukken zodat je in de dia kan typen. Om erna terug verder te gaan waar je bent gebleven druk je op SHIFT + F5. Veel succes! Druk bovenaan rechts op om verder te gaan.

5 Stap 1 van de dissectie – oog schoonmaken
Neem de oogbal en verwijder het vet en spieren die de oogbol omgeven. Doe dit zonder de oogbol te beschadigen. Gebruik hiervoor het dissectiemes en de schaar. Opdracht! Duid volgende delen aan op het oog. (klik de juiste cirkel aan ) 1. Oogzenuw Correct! Klik hier om verder te gaan. Fout! Probeer opnieuw

6 de dissectie – oog schoonmaken
Opdracht! Duid volgende delen aan op het oog. (klik de juiste cirkel aan ) 2. hoornvlies Correct! FOUT! Probeer opnieuw Klik op Bob! Hij heeft nog extra informatie over het oog.

7 Uitwendige bouw oog. Het oog wordt uitwendig beschermd door de oogkassen. De oogkassen zorgen ervoor dat je ogen niet beschadigd kunnen geraken. Boven het oog zitten de wenkbrauwen: Deze zorgen ervoor dat zweet of ander vocht niet in de ogen loopt. Wimpers aan het ooglid : de wimpers zorgen ervoor dat er geen vuil in het oog kan komen. De traanklier produceert een waterachtige oplossing (tranen). Dit zorgt ervoor dat het oog niet uitdroogt en dat er vuiligheid uit het oog verwijdert wordt. Via de traanbuis loopt het overtollige water terug weg.

8 Stap 2 Dissectie- inwendige bouw
Eerst en vooral kan je de stevigheid van het harde oogvlies nagaan door met de dissectienaald in het harde oogvlies te prikken. Je merkt dat het harde oogvlies een heel taai weefsel is. Snijdt het harde oogvlies door langsheen de evenaarslijn, als hoornvlies en oogzenuw de polen zijn. Maak daartoe eerst een fijne snede met behulp van een scherp mesje en werk dan verder met een goede schaar. Zorg ervoor dat je de onderliggende half-geleiachtige delen niet beschadigt!

9 Stap 2 Dissectie- inwendige bouw
Stap 1. maak fijne snede in het oog. Stap 2. knip het harde oogvlies door over de evenaarslijn met een scherpe schaar.

10 Inwendige bouw van het oog
Naarmate je snijwerk vordert, komen de doorzichtige delen los, verwijder ze voorzichtig uit de twee ‘kommetjes’ die nu ontstaan zijn. In het achterste kommetje ( dat met de oogzenuw) ligt een doorzichtig vlies uitgespreid. Dit is het netvlies. Vraag! (Druk op escape en vul het antwoord in. Erna druk je op SHIFT + F5 om terug verder te gaan in de ppt ) Wat is de functie van het netvlies? - …………………………………………….. Onder het netvlies zie je een bruin-zwart glanzende laag; pel deze voorzichtig af. Ze is zwart aan de kant van het harde oogvlies: Dit is het vaatvlies. Vraag! ( druk terug escape – shift + F5) Wat is de functie van het vaatvlies? - ………………………………………………………………………………….

11 Extra beeldmateriaal Als het oog te hard beschadigt is geraakt tijdens de dissectie kan je naar deze afbeeldingen kijken. Bij het runderoog ziet de binnenzijde van de oogbol er wat anders uit. Het groen-geel glanzende laag is het tapetum. Het bestaat uit een vlies dat de lichtstralen die erop vallen, terugkaatst. Daaronder vind je het vaatvlies terug. Achterste kommetje met het bruin-zwarte vaatvlies.

12 Inwendig oog. Opdracht! Duidt op de tekening de ooglens aan door op de juiste pijl te klikken. Ooglens lensbandjes Correct! Druk hier voor de andere benamingen. Glasachtig lichaam Fout probeer nog eens! Klik op Bob voor meer informatie!

13 Extra uitleg! Door de ooglens komen de lichtstralen binnen en worden deze gebroken. De lichtstralen komen door de breking van de lens op het netvlies . Vraag! Wat voor ooglens heeft de mens? -……………………………………….. De lensbandjes zorgen ervoor dat de lens boller of platter gemaakt kan worden. De lensbandjes hangen vast aan een spier. Vraag! Hoe heet deze spier? -………………………………………. Het glasachtig lichaam ligt achter de ooglens en zorgt ervoor dat de oogbol gespannen blijft.

14 Herhaling! Sleep volgende woorden naar de correcte plaats op de tekening. Druk terug op Escape om in de dia te werken. hoornvlies Glasachtig lichaam oogzenuw ooglens iris vaatvlies netvlies

15 Einde van dissectie Ruim het materiaal op en was het dissectiemateriaal af. Leg alles mooi op zijn plek in de kast. Ga naar bestand en sla de PowerPoint op met jouw naam! ( kijk voor meer informatie op de website) Ga naar de website en kijk hoe je je bestand moet uploaden op Smartschool. De uitleg hiervoor kan je vinden onder de knop UPLOADEN.


Download ppt "Dissectie van het oog Biologie 3e jaar.."

Verwante presentaties


Ads door Google