De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kleine ongevallen bij kinderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kleine ongevallen bij kinderen"— Transcript van de presentatie:

1 Kleine ongevallen bij kinderen

2 Hoe te handelen bij:                                                                                                                                  Welke ongevallen ? Hoe te handelen bij:  

3 Onderkoeling Als u te lang in een koude omgeving bent kunt u onderkoeld raken. Dit kan geheel onderkoeld zijn of plaatselijk. Bij plaatselijke onderkoeling gaat het met name om uitstekende lichaamsdelen zoals: de neus, oren, vingers en tenen. Verschijnselen van algehele onderkoeling Het slachtoffer is: - Bleek en heeft een koude huid. - Wordt suf en wil gaan slapen. - Kan (diep) bewusteloos raken. - Kan een stilstand van de ademhaling en / of bloedsomloop krijgen.

4 Handel als volgt: Breng het slachtoffer naar een beschutte plaats en wikkel hem / haar in een deken. Het is belangrijk ook het hoofd in te pakken. Dit geldt speciaal voor kinderen. Indien nodig: - Ademweg vrijhouden. - Beademen. - Uitwendige hartmassage toepassen. Er moet altijd voor deskundige hulp worden gezorgd!

5 Verschijnselen van plaatselijke onderkoeling
Eerstegraads bevriezing: De huid krijgt een bleekgrijze verkleuring. Het slachtoffer voelt een stekende pijn in de bevroren lichaamsdelen. Tweedegraads bevriezingen: Na enkele uren treedt blaarvorming op. Het slachtoffer voelt een stekende pijn in bevroren lichaamsdelen. Derdegraads bevriezingen: De huid is spierwit, voelt hard aan en is gevoelloos.

6 Bevriezing

7 Handel als volgt: - Verwijder natte kleren. - Warm de getroffen delen voorzichtig op met behlp van de lichaamswarmte van uzelf of van het slachtoffer. - Laat blaren intact en dek ze af met een dekverband. Wat moet u niet doen: Het wrijven van het getroffen lichaamsdeel kan bevroren weefsel extra beschadigen, dit moet u dus niet doen

8 Voorwerpen in oor/neus
In het oor: Wanneer er een voorwerp in het oor zit, ga dan naar een arts. Als een insect in het oor is gekropen, druppel dan lauw water in het oor. Komt het insect niet naar buiten, laat dan de behandeling aan een arts over.

9 Voorwerp in de neus Kinderen stoppen vaak iets in de neus, bijvoorbeeld een kraal, een knoopje of een propje papier. Dit kan worden verwijderd door het kind te laten snuiten. Houd daarbij het niet verstopte neusgat dicht. Lukt het niet, blijf er dan vanaf en laat de hulp aan deskundigen over.

10

11 Splinter in de huid Haal een splinter of een naald alleen uit de huid als er een grijpbare punt uitsteekt. Een splinter wordt altijd in de lengte richting uit de huid getrokken. Om te voorkomen dat de splinter afbreekt, moet deze, zo mogelijk met een pincet, zo dicht mogelijk bij de huid worden vastgepakt. Als een splinter, een naald of een ander voorwerp niet gemakkelijk te verwijderen is, laat dit dan aan een arts over. Ditzelfde geldt als iemand een vishaak in de huid heeft gekregen.

12

13 Uitgeslagen tanden Door een slag of een val op de kaak kan een tand in zijn geheel worden uitgeslagen. Handel als volgt: - Laat het slachtoffer gaan zitten. - Laat een tandarts bellen of het slachtoffer kan komen. - Pak de uitgeslagen tand vast aan de kroon (niet de wortel) en spoel hem vluchtig schoon met melk of eventueel water. - Bewaar de uitgeslagen tand in wat melk of in een bekertje met wat speeksel. De tand mag in geen geval uitdrogen! - Veeg het gezicht en de mond schoon.

14

15 Oogletsel Wat zie/hoor je 􀂃 Het kind heeft pijn in één of beide ogen.
􀂃 Het kind heeft een rood oog. 􀂃 Het oog traant en het kind knippert met het oog en knijpt de oogleden toe. 􀂃 Soms huilt het kind en houdt de hand voor het oog. 􀂃Het kind heeft een (tijdelijk) verminderd gezichtsvermogen.

16 Wat doe je 􀂃 Verwijder een loszittend vuiltje met de punt van zakdoek
   􀂃 Zorg dat het kind niet in het oog wrijft. 􀂃 Verwijder een loszittend vuiltje met de punt van zakdoek of gaasje. Nooit over het gekleurde deel van het oog vegen. 􀂃 Als het vuiltje niet kan worden verwijderd, bijtende stof in het oog zit of het oog verbrand is: spoel met lauw stromend water (30 minuten of tot het vuiltje is weggespoeld). 􀂃 Geen vreemde voorwerpen (glassplinter) verwijderen! 􀂃Zorg, als er geen sprake is van een verwijderbaar vuiltje, voor professionele hulp.

17

18 Blaren Hoe Ontstaan Blaren? Warmte: dit is de grootste oorzaak van blaren. De warmte die blaren veroorzaakt komt meestal van de wrijving tussen je huid en je schoen. Zand en stof in je schoen kan wrijving doen vergroten, waardoor je ook Blaren kunt krijgen. Vocht: vochtige of natte voeten, door zweet of water, zijn eerder vatbaar voor blaren, omdat vocht je huid zachter maakt.

19 Behandeling Blaren Blaren die geen pijn doen niet behandelen. Het vocht onder de huid versnelt de wondgenezing. Bloedblaren laten indrogen Blaren die wél pijn doen 1.  Blaar en huid rondom schoonmaken 2.  Doorprikken met een steriele naald      -  Betadinejodium oplossing      -  Sterilon (Dit prikt en is daarom minder geschikt voor kleine kinderen) 3.  Vocht er voorzichtig uitdrukken, plek nogmaals schoonmaken 4.  Afdekken met een wondpleister of NW-gaasje 5.  Eventueel gebruik van Hansaplast blarenpleister.

20


Download ppt "Kleine ongevallen bij kinderen"

Verwante presentaties


Ads door Google