Precht 2 Blz 53 t/m 101.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
Epistemologie ken(nis)leer / kentheorie
Mindfulness Wat is mindfulness en wat kan
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Strategisch management Samenvattend. Wie of wat is Strategisch management? Verantwoordelijken binnen een bedrijf voor het vastleggen van – Missie – Visie.
Haptonomie.
Het Puberbrein Marion Wijnja ´Oog voor Ouders´
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hoe kun je Geloven? 1.
Woord van Leven Februari 2010.
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Woord van Leven Mei 2011.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Godsdienst 1 1.
Preek thema: Zeker weten?.
Waar heb jij Jezus voor nodig?
Geluk is een werkwoord.
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Test je geheugen
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
De kunst van het fouten maken
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
PAD Mindfulness en Yoga
“sterke kanten van ASS”
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Ellen Govaerts, Two Roads
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
‘NLP Vervolgcursus Je ongekende vermogens nog beter ontwikkelen’
Volksuniversiteit Zwolle
De doop in de Heilige Geest
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
OGW op de Firtel.
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
Kind in ontwikkeling B Gedrag vs. Gedachten Dagindeling:

Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Een tikkeltje f i l o s o f i e (niet klikken).
Organisatiecultuur “bestaat” niet, maar “ontstaat” steeds weer opnieuw als mensen met elkaar in de weer zijn. Organisatiecultuur.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Verschillende rollen en stijlen
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Coachen op competentie-ontwikkeling
Heel gewoon maar toch anders.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Dagdeel 3 conflicthantering
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’ Volksuniversiteit voorjaar e avond.
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Volksuniversiteit Zwolle
Loskomen van taal Defusie.
Emotie in fotografie.
KUN JE BOOSHEID ALTIJD ZIEN?
Transcript van de presentatie:

Precht 2 Blz 53 t/m 101

Geheugen

Thema’s Wat is het ik? Wat zijn gevoelens? Wat is het onderbewuste? Wat is het geheugen? Wat is taal?

Ra, ra, wie ben ik? Ik= illusie? (Mach) Ik = constructie (Hume, Kant) Ik=handelend Ik=constructie nodig om mij neer te zetten in de wereld Mij=is beoordelend Mij=aan het zelf als fysieke constante gekoppeld.

Verschillende ikken lichaams-ik Dit hoort bij mijn lichaam localisatie-ik Je weet waar/hoe je staat perspectivisch-ik je weet waar in het geheel je bent ervaringssubject- ik dat heb ik beleefd auteursschap en controle-ik dat heb ik gedaan autobiografisch-ik dat is mijn verhaal mijn leven zelfrefectieve-ik zo denk ik over mijzelf morele-ik zo oordeel ik

Spiegeltest Kinderen herkennen zichzelf als identiteit tussen 18-24 maanden Spiegeltest werkt ook bij bepaalde groepsdieren Niet omdraaien het niet voldoen betekent niet perse dat er geen vorm van zelfbewustzijn is!

Rol van emotie/gevoel We kunnen niet rationeel denken en handelen zonder gevoelens. We hebben hartstochten en affecten omdat ze een rol spelen of hebben gespeeld in het overleven.

Uiteenrafelen Emoties dat zijn chemische en neurale acties/reacties in het lichaam Gevoelens dat zijn de waarnemingen van een aantal van die emoties vaak in een niet nader uiteen te leggen cluster. Oordelen over die gevoelens kunnen zelf weer tot emoties leiden

Het is niet eenduidig Aanleg en omgeving spelen een grote rol emoties zijn leerbaar transmitters moeten gestuurd worden wie stelt de prioriteiten en wie beslist welke impuls wel en vooral wat niet gevolgd wordt? dezelfde prikkel levert onder andere omstandigheden een andere reactie op

Ich, Es en Uberich Onbewuste gedeelte van ons handelen wordt in recent hersenonderzoek steeds groter ( Freud zei al 90%) Waarneming schakelt bepaalde zaken helemaal uit juist als je je goed kunt concentreren Geautomatiseerd gedrag gaat veel beter als je er niet over nadenkt

Nadenken of onbewuste? De optische illusie maakt dat je het ene rondje als groter ziet maar als je het zonder nadenken oppakt vormt je hand de juiste greep zonder de misleiding Nadenken is niet altijd de beste weg

Geheugen Kandel 1929 We herinneren niet de woorden of verhalen We halen/krijgen het denken en voelen weer boven van een eerder moment Direct bij een gebeurtenis is al besloten of iets belangrijk is of niet

Soorten geheugen Declaratief (expliciet) geheugen=bewuste herinneringen waarover je kunt spreken. Episodisch ( “hier verzinnen we onze biografie” zegt de schrijver Max Frisch) Feiten ( kennis en weten) Vertrouwdheid ( weten dat ik het weet, gaat vrijwel automatisch) Niet-declaratief (Impliciet) geheugen= onbewust Wat je lijf weet Onbewuste herinneringen automatismen

Korte en lange termijn geheugen Ervaringen laten een spoor achter Korte termijn geheugen maakt synapsverbindingen effectiever Lange termijngeheugen maakt meer verbindingen aan. Gereflecteerd zijn lijkt nodig voor terug kunnen halen van herinnering.

Taal Wittgenstein I en II Wittgenstein I taal is symbool van werkelijkheid (1op1 representatie) Wittgenstein II taalspel geeft betekenis vooraf mee als een wereldbeeld Taal = sociaal=geladen  zelfkennis door objectieve beschrijving van het proces in het brein staat op de tocht