Van Dillenburg Puntblok naar Panorama Dillenburg van dit beeld uit 2005 naarnaar deze situatie in 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Multifunctionele kering Science Park Amsterdam
Werkvergunning nu: veiligwerkvergunning
Uitvoering Natuurregelgeving door provincies
H3 Industralisatie en Ismen.
Bouw DELEN Frank van der Linden
Hoe is jouw verhaal ? 31 mei Scenario: stilstand (geen inflatiecorrectie) 2.
Wij maakten een uitstapje naar: Het Centraal Station.
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
Inhoud van de presentatie
Vapro -D Month Year Givaudan.
Workshop harde schijf indelen
Zeven kleuren Een Oosterse wijze leermeester ging eens
Plaatsen van liftvoorziening / uitbreiding entreehal
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Elad-Brody Projectontwikkeling ► Elad-Brody Projectontwikkeling is één van de meest gerenomeerde, dynamische en professionele vastgoedondernemingen in.
ONTWIKKELING OOSTEREILAND Introductie Uitgangspunten Financieel Maart 2007 Introductie.
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
Bouwen aan Nieuw Hoog Catharijne in de stad Utrecht
RUIMTELIJKE KENNISMAKING ‘modellen verkenning’ BEWONERS HOGE HOFSTRAAT - OOSTERHOUTSESTRAAT 7 december 2010.
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Verkeersveiligheid en voorstel sanering borden in Enspijk
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Treinen in Nederland.
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Curaçao.
Een fundamentele inleiding in de inductieve statistiek
Escher.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Praktische Opdracht CKV
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
Uitgekiende hypotheek vergelijking! Onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs vergelijken voor u de hypotheken bij bijna alle hypotheekverstrekkers.
Aristodamos - Dilios project 300: kleine voorbeeldpresentatie (waarin verschil en overeenkomst door elkaar lopen)
Schouwgids Schoon A+ A B C D.
Gemaakt door: Jorn van Sisseren
De Hoge Kleij - Klanttevredenheidsonderzoek
Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b
Parkeerparadijs Lange Nieuwstraat. Inhoudsopgave Problematiek Oorzaken Gevolg Voorgestelde oplossing Annex – foto’s.
Petra Los Sem 5 Nov - Dec 2005 Bouwtechniek Dhr Geraci
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Verlaat Uden Bouwsystemen
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Methodiek om input voor Visie te verzamelen
Eendenleed Iets ongewoons gebeurde deze week in het centrum van Spokane de V.S. dit prachtig verhaal wilde ik met jullie delen. Joël is een bediende in.
Made by: BadBoysBroekhin
Het nieuwe altaar… Op een mooie regenachtige dag …
Bekostiging residentiële leerlingen
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Social work Week 2.
TE KOOP – Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder
De sector “zorgboerderij” GESCHIEDENIS, CIJFERS EN TOEKOMST.
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
Presentatie GRP 2008 Adrie Hanegraaf. Gemeentelijk Riolering Plan 2008 Omvang van de voorzieningen Beheer en onderhoud Renovatie en vervanging Kosten.
Individuele Opdracht Michaël Heyvaert 2 Mak.  Bouwprobleem Bouwprobleem door schokken en trillingen zijn er barsten in de muren ontstaan.
Het grootste deel van de ijsberg zit nog onder water Ing. Ad van Wensen.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Weg naar Wouw 40 Technisch beraad - Presentatie -.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
AANLEG BOUWKUNDIGE ELEMENTEN
Evaluatie project arbocatalogi
Huurverhoging 2017.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
LEER BRIDGE MET BERRY WESTRA DEEL 4
Tweede adviesteam project Emma
Klimaatadaptatie en waterkwaliteit
Transcript van de presentatie:

Van Dillenburg Puntblok naar Panorama Dillenburg van dit beeld uit 2005 naarnaar deze situatie in 2009

Van Dillenburg Puntblok naar Panorama Dillenburg van dit beeld uit 2005 naarnaar deze situatie in 2009

van dit beeld uit 2005 naar

naar deze situatie in 2009

Een drietal projecten op het schiereiland van Feijenoord, worden aangeduid met de “Dillenburgblokken”. Het eerste project, het Kopblok, betrof de hoogniveau renovatie van 13 bestaande panden langs de Feijenoordkade en op de hoeken met de Zinkstraat en de Dillenburgstraat. In dit bouwblok zijn 18 woningen gerealiseerd met een grote verscheidenheid aan types. Alle nieuwe koopwoningen zijn inmiddels opgeleverd en bewoond. Het derde project in de serie, betreft de renovatie van het Puntblok. Het Puntblok is het bouwblok dat wordt omsloten door de Feijenoordkade, de Dillenburgstraat en de Nijverheidstraat. Hoewel het bij aanvang van de planvoorbereiding de bedoeling was dit grote gesloten bouwblok van 46 bestaande panden te renoveren op vergelijkbare wijze als het Kopblok, maakt de bouwkundige staat van die panden een andere aanpak noodzakelijk. Overigens bleef een deel van het bouwblok, Dillenburgstraat 5 t/m 11, in particuliere handen. Het Kopblok is gerenoveerd op een wijze die de laatste jaren vanzelfsprekend was geworden. De voorgevels, de bouwmuren, de verdiepingsvloeren werden in beginsel gehandhaafd, waarbij de slechte onderdelen werden vervangen. De achtergevels en de kappen werden bij deze renovatie-ingreep doorgaans, en ook bij het Kopblok, volledig vervangen. Vanwege de langdurige leegstand is die uitvoeringswijze niet meer toepasbaar. Door de jarenlange leegstand was het Puntblok in hoge mate aangetast door huiszwam. In veel panden waren alle houten vloeren weggeteerd en in een aantal panden zelfs geheel ingestort. In de traditionele renovatieaanpak zouden hier alle houten vloeren geheel vervangen moeten worden. Om de sporen van de huiszwam te vernietigen zouden vervolgens ook alle bouwmuren en de voorgevel behandeld moeten worden. Dit houdt in: het zorgvuldig verwijderen van alle houten onderdelen, het afhakken van het stucwerk en het impregneren van de bouwmuren en de gevels met een zwamdodend middel. Ook al het nieuwe in te brengen hout dient te worden geïmpregneerd.

Ondanks deze intensieve behandeling kan na jaren, bij een verhoogde vochttoestand, bijv. als gevolg van lekkage, echter toch weer een nieuwe zwamexplosie ontstaan. Om dit risico weg te nemen is besloten om niet alleen de verdiepingsvloeren, maar ook alle bouwmuren te vervangen. Bouwmuren en vloeren worden vervangen door een betonnen draagstructuur. Hierbij is de maatvoering van de bestaande panden gevolgd

Een deel van de panden diende ook al bij de klassieke renovatiewijze te worden voorzien van een nieuwe paalfundering. Toen besloten was om ook het casco te vervangen, werden ook de andere panden voorzien van een nieuwe paalfundering. De bestaande houten palen zijn in de grond blijven zitten.

De bestaande voorgevels zijn geheel gehandhaafd en verankerd aan het nieuwe casco. Tijdens de bouwperiode zijn deze met behulp van verplaatsbare schoorconstructies overeind gehouden. Daarna is de gevel gerenoveerd geworden op een wijze die vergelijkbaar is met die van het gerenoveerde blok in Katendrecht voor de Kluswoningen. Alle oorspronkelijke elementen daarin keren zoveel als mogelijk terug of zijn in een vergelijkbare vorm vernieuwd. In de nu ontwikkelde aanpak zijn weliswaar ook de bouwmuren en vloeren vervangen, de pandstructuur bleef gehandhaafd. Dat maakt dat de oplossingen voor de nieuwe woningplattegronden cq. de differentiatie van het totale blok, toch alle kenmerken heeft van een renovatieplan. Niet alleen de beperkingen die kleven aan deze categorie panden qua breedte en diepte bleven vergelijkbaar, maar ook de kwaliteiten die daar bij horen; de karakteristieke voorgevels, de hoge verdiepingshoogten en de kapvormen. Door samenvoeging ontstaan woningen met zeer royale oppervlakken. Hoewel niet meer vereist, hebben vrijwel alle woningen een buitenruimte (een tuin of een dakterras). Uitgangspunt voor de vernieuwde differentiatie was het realiseren van zoveel mogelijk woningtypes die beschikken over een zgn. vrije opgang, een eigen voordeur aan de straat. Slechts in die situaties waar het bestaande bouwblok vier bouwlagen met een kap omvat, maken 2 tot maximaal 5 woningen gebruik van een gemeenschappelijke ontsluiting. In veel situaties kon een toekomstige koper kiezen voor het combineren van wonen en werken in het pand.

Het binnenterrein, was bijna geheel bebouwd met bedrijfsopstallen, Het grootste deel van dit binnenterrein is nu beschikbaar voor tuinen, behorend bij de grondgebonden woningen. Op het meest centrale deel zijn bergingen gerealiseerd t.b.v. alle woningen in het bouwblok. Het nu ontwerp omvat 74 nieuwe woningen. Het kamertal daarvan varieert tussen de twee en vijf. Het gemiddelde gebruiksoppervlak ligt boven de 130 m2 per woning. In de “punt”van het bouwblok is één bedrijfsruimte gemaakt, nu ingevuld als trattoria “Borgo d’ Aneto”..

De nog aanwezige gevellijst wilden we, indien mogelijk, in een meer oorspronkelijk staat terug brengen. In het gemeentearchief hebben we foto’s gevonden die de situatie weergaven van vlak na de wereldoorlog. Deze reclame-uiting van een bedrijf dat nu een internationaal opererend Offshorebedrijf uit Schiedam is, is gereconstrueerd.