Inge Wijkamp, Onderzoeker Lectoraat voor Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving, Hanzehogeschool Groningen Het Profiel van de excellente professional:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Advertisements

Hier de titel van de presentatie
Opzet Pop toetst flexibel en competent
‘Bondgenoot in rehabilitatie’
Verzelfstandiging in het onderwijs II, Onderwijsraad, november 2010.
Beter presteren door Leuker Leren Meer Leertijd of Betere Leertijd? Joseph Kessels 30 oktober 2013 Rotterdam.
Wiskunde en het nieuwe leren scenario5
De sportarts als adviseur van sporters en trainers, componenten van een topsportprogramma. Door Wessel Zimmermann Geregistreerd sportarts en bedrijfsarts,
Sanne Tromp Ton van der Valk
Meest innovatieve HO-instelling 2009 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Ontwerpprojecten In de praktijk
Zorgen over leven met CF
Het sectorprogramma ICT-onderwijs in Nederland
Integreren van onderzoek in onderwijs
IOO-profiel doelen Een instrument voor nagaan onderzoeksintegratie
Business Onderwijs: vakgericht of competentiegericht
Health literacy =wicked problem Wat is een wicked problem? Een probleem met economische, sociaal maatschappelijke, juridische en technologische aspecten.
Hogeschool en Bedrijf Amsterdam – 19 januari 2010
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s Platform Zorg & Welzijn 7 juni 2012.
Datum universitair onderwijscentrum groningen Presentatie onderzoeksproject TCCR, 23 juni 2009 Siebrich de Vries,
De succesfactoren bij het creëren van een onderzoekscultuur op school Wouter Schenke Renée van Velzen coördinator onderzoek docentonderzoeker.
Onderzoek door lerarenopleiders: praktijkgericht en academisch?
Good practice Didactiek voor talentontwikkeling
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Presentatietitel: aanpassen via Beeld, Koptekst en voettekst 1 Wat denken leerlingen nu ècht? Fokke Hoeksema, Petra Hendrikse en Nellie Verhoef.
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Wereldburgerschap en honours
Gender en wiskunde Anja Jansen 2007.
Disseminatie Masterclass RVO. Opzet Waarom? Wie? Wat? Waar? Hoe?
Inleiding parallelprocessen.
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
Honoursonderwijs in HBO
TITEL PRESENTATIE Naam presentator AVANS HOGESCHOOL studenten 54 opleidingen Meer dan 20 lectoraten verdeeld over 6 expertisecentra medewerkers.
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
Op weg naar een Duurzame Zernike campus Donderdag 18 november 2010.
NU Burgerschap Harald Veldman en Ingrid Leegsma 10 maart 2015 NU Methoden Congres.
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
Master in de Meertalige Professionele Communicatie Visualization of agreement and discussion processes during computer-supported collaborative learning.
Algebra met Inzicht Bijeenkomst 11 december 2009.
Vernieuwde opzet werkplekleren in de propedeuse Aanleiding vernieuwde opzet Achtergronden en inhoudelijk kader Opzet programma vanaf 6 november Verder.
Met de Kennisbasis in zee!
Wat willen werkgevers? Uitdagingen voor het onderwijs Rolf van der Velden Research Centre for Education and the Labour Market.
Studenten zetten talenten in voor de maatschappij
Train the Trainer Critical Appraisal of a Topic Dr Arno AW Roest Willem Alexander Kinderziekenhuis.
TITEL PRESENTATIE Naam presentator AVANS HOGESCHOOL studenten 54 opleidingen Meer dan 20 lectoraten verdeeld over 6 expertisecentra medewerkers.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
Tutorschap Taal Joke van Balen. Agenda Kennismaking Algemeen tutorschap Pilot Leeuwarden Opdracht Presentatie groepsresultaat Afsluiting.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Mijn conceptmap Door: Yasmin Abdallah Blok 3: ‘De conceptuele denker’ Datum:
Hanzehogeschool en ondernemerschap Positionering van de HG vanuit o.a. AvG, SP Noord en ministerie van EZ/AgNL als ‘leading’ op thema ondernemerschap.
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
In het mbo Marga Douma-Alta 2 november 2016
Disclosure belangen NHG spreker
The State of Entrepreneurship.NL 2016
Professionele excellentie en Honours
Inge Wijkamp & Patricia Robbe 17 maart 2017
Samenwerking Wave 0.
Afkijken mag! Presentatie MBO City 2017
Welkom Ondernemerschap bij de Hanzehogeschool Groningen
how to create an Optimal Classroom Experience
BSc Honours Programme 30 credits extra-curricular, on top of your regular bachelor study programme Integrate your knowledge in a challenging multidisciplinary.
Working in Europe to Connect Talent Development in Higher Education
LIESBETH RUOFF - VAN WELZEN CHAIR IG DIGITAL SKILLS KNVI
Transcript van de presentatie:

Inge Wijkamp, Onderzoeker Lectoraat voor Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving, Hanzehogeschool Groningen Het Profiel van de excellente professional: Een vertaalslag naar het onderwijs 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Invulling van deze workshop Het profiel van de Excellente Professional Invulling van deze workshop Introductie en aanleiding Opzet onderzoek Professionele excellentie in de literatuur Professionele excellentie: een inventarisatie van meningen Professionele excellentie: vertaalslag naar het onderwijs 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Introductie en achtergrond Project Hanzehogeschool: Hanze Talents Leading the Change Doel: ontwikkelen van een ‘ontwikkelmonitor’: een digitaal onderwijsinstrument waarmee honours studenten hun ontwikkeling kunnen volgen en vormgeven, op weg naar professionele excellentie. Uitgangspunt: input in ontwikkelmonitor op basis van evidence based onderbouwde profielen voor de excellente professional. 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Introductie en achtergrond Onderzoeksvraag: Welke kenmerken, eigenschappen en gedragingen typeren een excellente professional en onderscheiden hem of haar van een reguliere, goede professional. perceptie van de professional Essentieel: onderscheidende eigenschappen; waarneembare gedragingen; verbindingen tussen professies/disciplines; aandacht voor zowel generiek als beroepsspecifieke aspecten 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

4 pilot schools uit verschillende werkvelden: SICT, SISP, SIBS en SAGZ Opzet onderzoek 4 pilot schools uit verschillende werkvelden: SICT, SISP, SIBS en SAGZ Vast onderzoeksplan welke geldt voor elk van deze werkvelden: literatuurstudie, welke leidt tot topic list Drie opeenvolgende focusgroep discussies onder professionals uit het betreffende werkveld, welke leidt tot concept profiel Delphi rondes waarin het concept profiel wordt vastgesteld door een panel van experts 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Professionele excellentie in de literatuur 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Professionele excellente: een inventarisatie van meningen Topic list: Wat betekent excellentie voor u? Centrale vraag: Hoe uit excellentie zich in (uitmuntende) prestaties en wat onderscheidt deze excellente beroepsbeoefenaar van een ‘gemiddelde’ professional op zijn vakgebied? Opdracht: Kunt u aan de hand van een persoon die u in uw omgeving heeft en die u als excellent ervaart, aangeven waaruit blijkt dat die persoon excellent is? Wat is uw omschrijving van een excellente professional? Wat zijn typische aspecten/gedragingen die verwijzen naar die excellentie? Hoe zou u deze bevindingen willen vertalen naar het onderwijs? 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Professionele excellente: een inventarisatie van meningen Plenaire terugkoppeling: Wat betekent excellentie voor u? Kunt u aan de hand van een persoon die u in uw omgeving heeft en die u als excellent ervaart, aangeven waaruit blijkt dat die persoon excellent is? Wat is uw omschrijving van een excellente professional? Wat zijn typische aspecten/gedragingen die verwijzen naar die excellentie? 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Professionele excellentie: een inventarisatie van meningen - Domeinen Excellent Sport Professional Improving Connecting Self reflecting Motivating Initiating Excellent Allied Health Care Professional Cognizing Cooperating Communicating Overlooking Underpinning Self-reflecting Monitoring Innovating Iniating 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Professionele excellentie: een inventarisatie van meingen - Domeinen Excellent IBS-er Achieving results Seeing patterns and relationships Communicating Self reflecting Innovating Excellent ICT-er Communicating Overlooking Knowledge Sharing Achieving results Initiating 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Hoe zou u uw bevindingen willen vertalen naar het onderwijs? Professionele excellentie: de vertaalslag naar het onderwijs Hoe zou u uw bevindingen willen vertalen naar het onderwijs? Groepjes van 4 / 5 personen: Werk met elkaar een voorlopig idee uit (in grote lijnen) op een flap. Plenaire presentatie. 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Vragen? Referenties: Courtney, M. (2005). The meaning of professional excellence for private practitioners in occupational therapy. Australian Occupational Therapy Journal, 52, 211-217. Mieg, H. (2009). Two factors of expertise? Excellence and professionalism of enverionmental experts. High Ability Studies, 20, 91-115. Sonnentag, S. (2000). Excellence performance: The role of communication and coöperaton processes. Applied Psychology: an international review, 49, 483-497. Sternberg, R.J. (2001). Giftedness as Developing Expertise: a theory of the interface between high abilities and achieved excellence. High Ablility Studies, 12, 159-179 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional

Dank voor uw aandacht!. Meer informatie: Inge Wijkamp, j.s.wijkamp@pl.hanze.nl 02-10-2012 Het profiel van de excellente professional