Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ingeborg Van Wonterghem Directeur Ingro
Advertisements

Hoe word je de beste verssupermarkt van Nederland?
1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
groei met TTW witlof uien aardappelen granen bloembollen chicory
Vlakglas in de bouw VMP – congres 12 november 2013.
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
DriversChallenge.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
05/07/ De handel: gaat nog jobs creëren in 2010! Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder 25 februari 2010.
College 5 Ethiek en business.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Europees Parlement en Energie-Efficiëntie in Bouwen en Wonen Mini-conferentie Energiezuinig Bouwen en Wonen Rosmalen - 11 april 2008 Lambert van Nistelrooij.
‘Duurzame energie’-projecten
Subsidies? Ligt het geld op straat?. Doelstellingen vandaag U nieuwsgierig maken naar subsidies U bewust maken van de vele mogelijkheden van subsidies.
Duurzaamheid, een kwestie van verdienen
WELKOM in het AVIODROME
Sportcafé Amsterdam Zuid
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Economie, Beleid en Duurzaamheid
NV Economische Impuls Zeeland Juniorkamer Bevelanden Dinsdag 12 november 2013 Dick ten Voorde.
Internationaal Ondernemen en het MKB: “Ver weg of dichtbij?” Nicolette Tiggeloove EIM Beleidscafé 18 juni 2009.
Hoe duurzaam wilt u ‘t hebben
Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Voedselverliezen & Landbouw
Globalisering H2.
Globalisering H2.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Rendementsverbetering in de zetmeelaardappelteelt: wat is daarin het belang van een juiste rassenkeuze ? Avebe–Agro.
European Fruit Co-operation
De Internationale activiteiten van De Post Peter Somers 5 september 2007.
Het nieuwe beren commitment: Boars november 2013 Annechien ten Have Mellema Voorzitter van de Nederlandse stuurgroep ‘Stoppen met castreren’ en.
Sociale innovatie Theo Vervoort, Coöperatie Cehave Landbouwbelang Arnhem, 28 augustus 2008.
Verbindend Water: Langetermijnvisie op de waterketen
Landschap & ondernemen in Landelijk Noord CDR durgerdam, november 2008.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Duurzame glastuinbouw in de Slowaakse Donau Vlakte
Food Valley en landbouw Gerrit Meester Nijkerk, 1 november 2012.
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Groep Colruyt en ‘participatie’
een nieuwe LEADER periode
Meet&Match Agrifood - 11 december Agrifood in Wallonië: Setting the scene.
Verduurzaming pluimveeketen Floor Uitterhoeve 24 oktober 2012.
Waardecreatie met een Duurzame Zuivelketen
Vrijheid zekerheid wijik Dominantie tijdens de crisis Jaren 2000 Dominantie na de crisis Jaren
DekaMarkt & DekaDuurzaam Aldo Breed Marleen van Os Donderdag 15 september 2011.
Internationale handel van onschatbare waarde Zeker voor agro Nederland! Henny Swinkels Director Corporate Affairs
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Template V Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie 7 april 2015 Wageningen 1 Mark Ipema I Confidential.
Milieu: nu en in de toekomst Milieubalans 2006 Milieuverkenning 6 Beoordeling maatregelenpakket Toekomstagenda Milieu.
Samen energie besparen voor de toekomst van onze kinderen.
Kunststof verpakkingen 'Innoveren in de keten voor de klant' Dunner, sterker en ook voordelig! Meer inzicht door een rondleiding. Marktsegmenten industriële.
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
Casebespreking startups Groep 7; Jehan van Iersel Dennis de Bruyn Erwin van Helden.
Tom Ambaum Tom Ambaum | Global Sales Dirctor
SAMENWERKING HAASNOOT & POLARIS Een sterke partner voor de vishandel.
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Congo: rijk land maar arme bevolking Congo: rijk land, arme bevolking.
De maakindustrie in Nederland Peter Elverding, voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke DSM NV Nintes 20 september 2006.
De enige constante is verandering. Initiatief voor FESPA Nederland past in ontwikkeling van verandering Samen maken we de markt van visuele communicatie.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Frans Verhees 1 en Peter Hoekstra 2 1 Universitair docent, Marktkunde en Consumentengedrag Wageningen University 2 Senior Director, Market Probe.
Aardappelteelt.
Aardappelen.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) ‘Duurzaamheid in de keten’ 5 oktober 2011

Agenda Wie zijn we? Duurzaamheid: ‘van zand tot klant’ 3. Boodschappen naar Agro-food top 5 oktober 2011

1. Wie zijn we? VAVI = Vereniging voor Aardappel Verwerkende Industrie Acht leden: Agristo NV, Aviko BV, Cêla Víta BV, Farm Frites BV, Lamb Weston / Meijer VOF, McCain Foods Holland BV, Oerlemans Foods Nederland BV, Peka Kroef BV Acht Nederlandse bedrijven met 15 vestigingen in Nederland Omzet: € 1,25 miljard. Verwerking van 3,4 m ton aardappelen Werkgelegenheid: 3.500 arbeidsplaatsen Verse en diepfries frites, aardappelspecialiteiten, koelverse aardappelproducten, vlokken en andere producten Markten: Foodservice, Retail en Industrie Internationaal actief en sterk gericht op export Sterk competitieve markt met concurrentie uit België, Duitsland, UK en Frankrijk Thema’s binnen VAVI (werkgroepen) : Grondstof en agronomie Voedselveiligheid, gezondheid en kwaliteit Milieu en energie Verantwoord en duurzaam ondernemen 5 oktober 2011

2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Grondstof Nederlandse akkerbouw is erg intensief Duurzaamheid : Gewasbestrijdingsmiddelen en bemesting Rassenkeuze en ontwikkeling (resistente rassen) Teeltbegeleiding Hoge druk op kosten en op innovatie / investeringen Spanningsveld in de keten : klant / producent / akkerbouwbedrijf / buitenlandse competitie 5 oktober 2011

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen 2004 2005 2006 2007 2008 2009* Gebruik in kg w.s. per ha 11,28 12,85 13,48 16,77 14,34 10,47 Waarvan % fungiciden 77 73 48 54 Waarvan % herbiciden 20 21 18 13 16 22 Milieubelastingpunten totaal per ha 4340 5270 4200 4910 5450 3190 Milieubelastingpunten per kg w.s. 385 410 312 293 380 305 Invloed op oppervlaktewater per ha (%) 79 75 71 70 Legenda: w.s. betekent werkzame stof, * cijfers 2009 zijn nog voorlopig Bron: Lei BINternet 5 oktober 2011

2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Voedselveiligheid Hoofdthema: Acrylamide Transparante en coöperatieve houding tegenover de VWA en andere stakeholders Aanpassen van de bakinstructies Steunen en opvolgen van onderzoekswerk Actieve steun aan en betrokkenheid bij EUPPA-initiatieven op Europees vlak Onderzoek RU Gent 5 oktober 2011

2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Gezondheid Hoofdthema: Overgewicht Oven producten Koel- en diepvriesverse niet voorgebakken producten Producten met betere vetzuursamenstelling Producten die minder vet absorberen Gebruik van duurzame plantaardige olie Reductie van het olieverbruik bij het voorbakken Actieve steun aan het horeca initiatief “Verantwoord Frituren” Informatie verschaffen over de natuurlijke voedingswaarde van de aardappel Terughoudendheid en zelfregulering met betrekking tot reclame (kinderen < 12 jaar) Bevorderen en uitdragen van een evenwichtige voeding en gezonde levensstijl 5 oktober 2011

5 oktober 2011

2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Milieu en energie Hoofdthema: Verminderen van het energieverbruik MJA 1 afgerond, MJA 3 is ondertekend Laatste 10 jaar: 11% totale energie efficiency verbetering MJA 3: doelstelling van 2% energie efficiency verbetering per jaar Forse investeringen bij de bedrijven in een veelvoud van energiereclaimsystemen Bijvoorbeeld: biovergister in combinatie met reststromen VAVI-project: hergebruik van blancheerwater Nieuw punt op de agenda: beheersen van CO2 emissie en carbon footprint audits 5 oktober 2011

5 oktober 2011

3. Boodschappen naar Agro-food top Aandachtspunten van de VAVI Behoud van de teelt van consumptieaardappelen in Nederland. Voorwaarden: Voldoende geschikte landbouwgrond. Aandacht voor zoetwatervoorziening van landbouwgronden Duurzaamheid Innovatie ten behoeve van verwaarding restproducten van de aardappelverwerkende industrie. De teelt van consumptieaardappelen versus andere akkerbouwgewassen. Rendement op aardappelteelt voor de teler Beheersing van aardappelziekten. 5 oktober 2011

5 oktober 2011