Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) ‘Duurzaamheid in de keten’ 5 oktober 2011
Agenda Wie zijn we? Duurzaamheid: ‘van zand tot klant’ 3. Boodschappen naar Agro-food top 5 oktober 2011
1. Wie zijn we? VAVI = Vereniging voor Aardappel Verwerkende Industrie Acht leden: Agristo NV, Aviko BV, Cêla Víta BV, Farm Frites BV, Lamb Weston / Meijer VOF, McCain Foods Holland BV, Oerlemans Foods Nederland BV, Peka Kroef BV Acht Nederlandse bedrijven met 15 vestigingen in Nederland Omzet: € 1,25 miljard. Verwerking van 3,4 m ton aardappelen Werkgelegenheid: 3.500 arbeidsplaatsen Verse en diepfries frites, aardappelspecialiteiten, koelverse aardappelproducten, vlokken en andere producten Markten: Foodservice, Retail en Industrie Internationaal actief en sterk gericht op export Sterk competitieve markt met concurrentie uit België, Duitsland, UK en Frankrijk Thema’s binnen VAVI (werkgroepen) : Grondstof en agronomie Voedselveiligheid, gezondheid en kwaliteit Milieu en energie Verantwoord en duurzaam ondernemen 5 oktober 2011
2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Grondstof Nederlandse akkerbouw is erg intensief Duurzaamheid : Gewasbestrijdingsmiddelen en bemesting Rassenkeuze en ontwikkeling (resistente rassen) Teeltbegeleiding Hoge druk op kosten en op innovatie / investeringen Spanningsveld in de keten : klant / producent / akkerbouwbedrijf / buitenlandse competitie 5 oktober 2011
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen 2004 2005 2006 2007 2008 2009* Gebruik in kg w.s. per ha 11,28 12,85 13,48 16,77 14,34 10,47 Waarvan % fungiciden 77 73 48 54 Waarvan % herbiciden 20 21 18 13 16 22 Milieubelastingpunten totaal per ha 4340 5270 4200 4910 5450 3190 Milieubelastingpunten per kg w.s. 385 410 312 293 380 305 Invloed op oppervlaktewater per ha (%) 79 75 71 70 Legenda: w.s. betekent werkzame stof, * cijfers 2009 zijn nog voorlopig Bron: Lei BINternet 5 oktober 2011
2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Voedselveiligheid Hoofdthema: Acrylamide Transparante en coöperatieve houding tegenover de VWA en andere stakeholders Aanpassen van de bakinstructies Steunen en opvolgen van onderzoekswerk Actieve steun aan en betrokkenheid bij EUPPA-initiatieven op Europees vlak Onderzoek RU Gent 5 oktober 2011
2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Gezondheid Hoofdthema: Overgewicht Oven producten Koel- en diepvriesverse niet voorgebakken producten Producten met betere vetzuursamenstelling Producten die minder vet absorberen Gebruik van duurzame plantaardige olie Reductie van het olieverbruik bij het voorbakken Actieve steun aan het horeca initiatief “Verantwoord Frituren” Informatie verschaffen over de natuurlijke voedingswaarde van de aardappel Terughoudendheid en zelfregulering met betrekking tot reclame (kinderen < 12 jaar) Bevorderen en uitdragen van een evenwichtige voeding en gezonde levensstijl 5 oktober 2011
5 oktober 2011
2. Duurzaamheid... ‘van zand tot klant’ Milieu en energie Hoofdthema: Verminderen van het energieverbruik MJA 1 afgerond, MJA 3 is ondertekend Laatste 10 jaar: 11% totale energie efficiency verbetering MJA 3: doelstelling van 2% energie efficiency verbetering per jaar Forse investeringen bij de bedrijven in een veelvoud van energiereclaimsystemen Bijvoorbeeld: biovergister in combinatie met reststromen VAVI-project: hergebruik van blancheerwater Nieuw punt op de agenda: beheersen van CO2 emissie en carbon footprint audits 5 oktober 2011
5 oktober 2011
3. Boodschappen naar Agro-food top Aandachtspunten van de VAVI Behoud van de teelt van consumptieaardappelen in Nederland. Voorwaarden: Voldoende geschikte landbouwgrond. Aandacht voor zoetwatervoorziening van landbouwgronden Duurzaamheid Innovatie ten behoeve van verwaarding restproducten van de aardappelverwerkende industrie. De teelt van consumptieaardappelen versus andere akkerbouwgewassen. Rendement op aardappelteelt voor de teler Beheersing van aardappelziekten. 5 oktober 2011
5 oktober 2011