Geschiedenis Sjoa.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een gewone timmerman….
Advertisements

Maatregelen Verbod op lichamelijk geweld tegen Joden.
Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld.
Hoofdstuk 5: Nationalisme.
Antisemitisme in de nieuwe tijd Hoofdstuk 4. Antisemitisme in de nieuwe tijd Anitsemitisme=jodenhaat op grond van etniciteit en religie. In de geschiedenis.
Hitler aan de macht Paragraaf 2.
4.2 Deels ontzuiling, maar ook nieuwe verzuiling
Hoofdstuk 6 Democratisering
Historisch overzicht paragraaf 6.1
6.1 & 6.2, Op weg naar de Grote Confrontatie
Hoofdstuk 5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Opmars naar de Eerste Wereldoorlog
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Wereldoorlogen Kenmerk 41 Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden Les 40 – Terreur en Rassenpolitiek.
Nazi Duitsland 3.2, Een wankele republiek.
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
Wereldoorlogen Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1.
Quiz ter afronding van hoofdstuk 2
Ontstaan en ontwikkeling van een politieke stroming
Joden en het Midden Oosten
De Industriële Revolutie
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
De Eerste Wereldoorlog: oorzaken en aanleiding
Edo-Japan, de wereld van Shinto, Sjogoen en Samoerai
Polenaktion In oktober 1938 sturen de Duitsers Poolse Joden uit Duitsland. De Polen willen er slechts 3000 opnemen. Er blijven Joden in niemandsland.
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Opkomst van het nationaal-socialisme
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
de tijd van burgers en stoommachines
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Tijd van burgers en stoommachines,
Paragraaf 1: Oorzaken van WO I
De Eerste Wereldoorlog
De eeuw van de Holocaust
3.6, Onderdrukking, vervolging, moord, genocide
Politieke partijen en stromingen tot 1940
Deze oorlog gaan we echt winnen!
Par 8 Opkomst van politieke partijen in de 19e eeuw
Op weg naar een eerlijker bestuur
De Holocaust.
Tijd van wereldoorlogen,
Tijd van wereldoorlogen,
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
9§3 Totalitaire ideeën in de praktijk II Fascisme
Europa onder Napoleon Tijd van Pruiken en Revoluties.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Blok 2 Tweede Wereldoorlog
Het interbellum De opkomst van Adolf Hitler
Thema 10 Europa.
de tijd van burgers en stoommachines
Populisme in Nederland en Europa.
HOOFDSTUK 4 DE TWEEDE WERELDOORLOG
Aantekening: - Hitler aan de macht
Transcript van de presentatie:

Geschiedenis Sjoa

Definitiebepaling Beter te spreken over Sjoa dan Holocaust. Sjoa is Hebreeuws en staat voor Catastrofe. Holocaust staat voor (vrijwillig) brandoffer aan de goden. Dit zou inhouden dat de Jodenvervolging zowel vrijwillig plaatsvond als ergens goed voor zou zijn.

Joodse emancipatie 1789-1870

Joodse emancipatie 1789-1870 Voorafgaand aan de emancipatie hadden Joden vaak restricties: Geen volledig burgerschap Niet naar de universiteit Veel steden verboden toegang voor Joden Bepaalde beroepen als advocaat niet toegankelijk voor Joden

Joodse emancipatie 1789-1870 Onder invloed van de Verlichting begint een periode van emancipatie van Joden. De periode draait met name om het verkrijgen van volledige burgerrechten. De periode 1850-1870 was het hoogtepunt van de joodse emancipatie.

Sabbath voor de synagoge in Fürth (circa 1800)

Antisemitisme 1870-1920 Karikatur auf der Titelseite von Édouard Drumonts antisemitischer Zeitschrift La Libre Parole (1893). Dargestellt ist ein Jude, Hände und Füße voller Geld, der sich an den Erdball klammert. Die Bildunterschrift lautet „Leur patrie“ - ihr Vaterland.

Eerste golf van antisemitisme 1871-1873 Antisemitische Karikatur von katholischer Seite (1872): Kreuzige ihn; denn er ist ein Jesuit! Wenn du diesen loslässt, so bist du kein Freund des Kaisers (Anspielung auf Joh 19, 12)

Eerste golf van antisemitisme Oorzaken: Economie en maatschappij Ideologie

Eerste golf van antisemitisme Economie en maatschappij Massale toestroom van Joden in de universiteiten na de emancipatie. Veel Joden in grote steden na emancipatie. Vanaf 1871 een economische crisis. Mensen keerden zich tegen nieuw in de samenleving zijnde Joden.

Eerste golf van antisemitisme Ideologie Opkomst van het racisme als middel om te begrijpen hoe de mensheid in elkaar zit. De Duitser Wilhelm Marr (1819-1904) wordt gezien als de grondlegger van het antisemitisme in Europa. Dit op basis van de basisprincipes van het racisme.

Eerste golf van antisemitisme Basisprincipes racisme: Een groep verandert nooit. De basiskarakteristieken staan vast gedurende de geschiedenis. Iemand kan de groep niet verlaten. Door genetische basis gebonden aan de groep. De groep kan dus ook niet beter worden.

Eerste golf van antisemitisme Basisprincipes racisme: Systeem zonder oplossing. Een groep kan door de fundamenten immers niet veranderen. Dus ook niet Joden die christen werden. Racisme kent geen compromissen. Je verlaat nooit het systeem waarin je geboren wordt.

Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme Duitsland Frankrijk

Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme Duitsland in de periode1850-1890 Veel antisemitische geschriften. Met de opkomst van politieke partijen ook opkomst antisemitische partijen. Gematigde partijen: Emancipatie terugdraaien Extreme partijen: Joden verdrijven uit Duitsland

Wilhelm Busch, Bildergeschichte „Plisch und Plum“ 1882: „Kurz die Hose,lang der Rock, Krumm die Nase und der Stock, Augen schwarz und Seele grau, Hut nach hinten, Miene schlau“ -

Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme Frankrijk 1894-1906 De Dreyfusaffaire. Joodse officier van het Franse leger werd beschuldigd van spionage voor Duitsland. Beschuldigd omdat hij joods was op basis van vals bewijs. Antisemitisme werd ingezet om de publieke opinie tegen Dreyfus te doen keren.

Der König Rothschild. Antisemitische Karikatur auf der Titelseite der französischen Zeitschrift Le rire (16. April 1898) Dargestellt ist ein Mitglied der jüdischen Bankiersfamilie Rothschild, der die ganze Welt in seinen Klauen hält.

Shylock und Jessica van Maurycy Gottlieb (1856–1879)

Einde Eerste golf antisemitisme Begin twintigste eeuw is het antisemitisme ten einde. Antisemitische partijen halen geen zetels meer Emancipatie van de Joden was sterk gebleken. Nergens in Europa was Joden het burgerrecht ontnomen.

Einde Eerste golf antisemitisme De Joden waren ook sterk uit de periode van antisemitisme gekomen. Veel basisargumentatie tegen het antisemitisme is in die periode ontwikkeld.

Mogelijkheden bestrijden antisemitisme Wet Hoe meer democratie, hoe meer vrijheid van meningsuiting en meer kans op verdediging. Discussie en Moraal Produceren van tegenbewijzen. Het mobiliseren van niet-Joden door te laten zien dat het antisemitisme een aanval is op democratische vrijheid. Duel Geciviliseerde en legale mogelijkheid.

Zionisme als oplossing Diverse Joden dachten dat de emancipatie niet noodzakelijk de oplossing was van problemen van Joden. Een groeiende groep was van mening dat de oplossing lag in de (re)creatie van een joodse staat. Eerste zionistische congres (1897)

Eerste Zionistische Congres in Bazel, Zwitserland (1897)

Pogroms Russische Rijk

Pogroms Russische Rijk In Rusland leefden rond 1900 ongeveer vijf miljoen Joden. Ook in Rusland hadden de Joden veel restricties. In het Russische Rijk waren drie golven van pogroms. Pogroms zijn gewelddadige aanvallen op bepaalde etnische groepen.

Eerste golf van pogroms 1881-1882