De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Antisemitisme in de nieuwe tijd Hoofdstuk 4. Antisemitisme in de nieuwe tijd Anitsemitisme=jodenhaat op grond van etniciteit en religie. In de geschiedenis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Antisemitisme in de nieuwe tijd Hoofdstuk 4. Antisemitisme in de nieuwe tijd Anitsemitisme=jodenhaat op grond van etniciteit en religie. In de geschiedenis."— Transcript van de presentatie:

1 Antisemitisme in de nieuwe tijd Hoofdstuk 4

2 Antisemitisme in de nieuwe tijd Anitsemitisme=jodenhaat op grond van etniciteit en religie. In de geschiedenis heeft dit geleid tot moord op de Joden (holocaust  derde rijk; pogroms  rusland) Term antisemitisme komt uit 19 e eeuw Komt voor uit ideologieën als nationalisme, racisme, religieus extremisme en fascisme.

3 Antisemitisme in de nieuwe tijd Basis van de Jodenhaat ligt in het feit dat Europeanen de joden verantwoordelijk hielden voor de dood van Jezus. Door de eeuwen heen hebben in europa op grote en kleine schaal joden vervolgt In de 19 e eeuw wordt dit nog eens versterkt in het sociaaldarwinisme, waarbij het joodse ras gezien wordt als een zwak ras.

4 Antisemitisme in de nieuwe tijd Er golden drie beschuldigingen: 1) Religieus  Joden hebben Jezus gedood 2) Economisch  Ze zijn niet te vertrouwen, want via handel, pers en wetenschap proberen de joden wereldheerschappij te krijgen 3) Racistisch  Joden werden als een minderwaardig ras gezien, sociaaldarwinisme

5 Antisemitisme in de nieuwe tijd Ondanks pogingen om emancipatie van Joden te bewerken, blijft antisemitisme in alle europese landen gemeengoed Voorbeeld: Dreyfussaffaire eind 19 e eeuw Spionage voor de Duitsers niet bewezen, maar omdat hij joods is wordt hij schuldig gezien. Later blijkt het iemand anders te zijn en wordt hij wel vrijgesproken

6 Antisemitisme in de nieuwe tijd Ontstaan van een joodse tegenbeweging  het Zionisme (1890) In het Zionisme komt het verlangen naar een eigen joodse staat naar voren. Grote voorman  Theodor Herzl een oostenrijkse verslaggever die het dreyfus proces heeft meegemaakt. Het feit dat dreyfus op grond van zijn joods zijn wordt schuldig gevonden, maakt hem bezorgt.

7 Antisemitisme in de nieuwe tijd Het doel van Zionisme was het stichten van een Joodse staat Europese leiders stellen Oeganda voor, maar alleen Palestina is bespreekbaar de Zionisme Palestina is een Engels protectoraat Zionisten stimuleren Joden naar Palestina te vluchten, ze kopen land en stichten Kiboetsiim.

8 Antisemitisme in de nieuwe tijd Kiboetsiim zijn grote coöperatieve landbouwnederzettingen. dreyfus en herzl


Download ppt "Antisemitisme in de nieuwe tijd Hoofdstuk 4. Antisemitisme in de nieuwe tijd Anitsemitisme=jodenhaat op grond van etniciteit en religie. In de geschiedenis."

Verwante presentaties


Ads door Google