Na het PGB experiment: Visie van de gebruikers Peter Lambreghts Expertisecentrum Onafhankelijk Leven Studiedag Verwijzersplatform Antwerpen, 25 oktober.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Inschrijven - stroomdiagram
VAPH Studiedag 17 juni 2013 Zorgvernieuwing
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Minisymposium ChristenUnie
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
De Nederlandse levensloopregeling: ervaringen en lessen
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Casus, gebaseerd op een reële situatie in 2012; Jongen, 4 jaar, zevende residentiële verblijf.
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Zorg nieuwe stijl.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
MEE OP WEG Meedoen in het (maatschappelijk) verkeer
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
‘Slimmer zorgen voor morgen: samen toekomst maken’ ViA-Rondetafel, 18 februari 2013 Slotwoord Jo Vandeurzen – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid.
Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv:
Samen verder!.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Transitie en ondernemen Zorg voor de Jeugd in overdracht
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
Passend onderwijs & gemeentelijke transities
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.
Geneve 3 oktober  Het VN-comité vindt dat er een alomvattende inspanning moet komen om wetgeving en regelgeving te harmoniseren met het VN- verdrag,
Hervorming langdurige zorg
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Studiedag Programma Aandacht voor Iedereen
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Persoons- Volgende Financiering ? Wat betekent PVF voor de cliënten van Het GielsBos ? 1.
Het Ondersteuningsplan Persoonsvolgend Budget (OP PVB) 29 april 2016 – Florian Roman.
Het ABC van PVF Pol Vanden Weygaert Algemeen Directeur
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Nu al in de zorg?. Wat betekent de overgang voor de budgethouders PAB of PGB? Wat betekent de overgang voor de mensen in de voorzieningen? Persoonsvolgend.
Persoonsvolgende Financiering
PVF en het vernieuwde basisdossier Algemene vergadering FOVIG
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
INFOMOMENT - VANAF 1 JANUARI 2017 PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING.
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Lokaal loket kinderopvang
Persoonsvolgende financiering Objectivering door het MDT
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
De toelage voor participatie en sociale activering: cijfers 2017
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Persoonsvolgende financiering, keuzevrijheid en welzijn
PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
Inschrijven - stroomdiagram
Basisondersteunings- budget (BOB)
Lokaal loket kinderopvang
17 &19/06/ Update PVF Het bos en de bomen Diane Serneels.
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Na het PGB experiment: Visie van de gebruikers Peter Lambreghts Expertisecentrum Onafhankelijk Leven Studiedag Verwijzersplatform Antwerpen, 25 oktober 2011.

Inhoud: Het PGB experiment Wat na het PGB experiment? De aanloop naar Het experiment zelf De context Wat na het PGB experiment? Het maatschappelijke debat Focus & klemtonen

De aanloop naar het PGB experiment 2001: PGB decreet gestemd in VL parlement 2004: expertengroep “conceptontwikkeling PGB en zorgvernieuwing” 2007: resolutie start PGB experiment 2008: start PGB experiment met budget een van € 4 miljoen in 2 regio’s voor volwassenen met een beperking

Het PGB experiment zelf Slechte omkadering door het VAPH Onduidelijke communicatie met betrokkenen en de deelnemers zelf Waardevolle wetenschappelijke opvolging Zeker op micro niveau, impact op gebruiker Weinig conclusies mogelijk op meso niveau (het zorgaanbod) wegens kleinschaligheid experiment Effect op macro niveau niet onderzocht, wat beleidsaanbevelingen op basis van het experiment moeilijk maakt

De context Paradigma shift: van zorg naar ondersteuning Disability Studies VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap Verklaring van Brussel Perspectief 2020 PGB Manifest

Artikel 19: Zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij De Staten die Partij zijn bij dit Verdrag erkennen het gelijke recht van alle personen met een handicap om in de maatschappij te wonen met dezelfde keuzemogelijkheden als anderen en nemen doeltreffende en passende maatregelen om het personen met een handicap gemakkelijker te maken dit recht ten volle te genieten en volledig deel uit te maken van, en te participeren in de maatschappij, onder meer door te waarborgen dat: personen met een handicap de kans hebben, op voet van gelijkheid met anderen, vrijelijk hun verblijfplaats te kiezen, alsmede waar en met wie zij leven, en niet verplicht zijn te leven in een bepaalde leefregeling; personen met een handicap toegang hebben tot een reeks van thuis, residentiële en andere maatschappij-ondersteunende diensten, waaronder persoonlijke assistentie, noodzakelijk om het wonen en de opname in de maatschappij te ondersteunen en isolatie of uitsluiting uit de maatschappij te voorkomen; de maatschappijdiensten en –faciliteiten voor het algemene publiek op voet van gelijkheid beschikbaar zijn voor personen met een handicap en beantwoorden aan hun behoeften.

Wat nu? Het maatschappelijke debat fase 1 De transitie van ‘all in’ zorgpakketten volgens oude erkenningscategorieën (bvb ticket dagcentrum of tehuis niet werkenden) naar een individuele financiering van zorg op maat. Debat rond uitvoering PGB decreet: welke doelgroep, rol van mantelzorg, rol van de reguliere diensten, …

“In dit debat moet het, wat mij betreft, niét meer gaan over het al of niet hanteren van persoonsgebonden budgetten als toekomstige financieringsvorm voor handicapspecifieke ondersteuning, dit principe past volledig in onze visie en mag als verworven beschouwd worden. De manier waarop we de conclusies vertalen naar concrete toewijzingen, dat is wat nu aan de orde is. Hoe zetten we de beschikbare middelen het best in? Hoe bereiken we meer mensen met een vraaggestuurde zorg?” Minister J. Vandeurzen op persconferentie van 3 maart 2011

Het maatschappelijke debat fase 2 Omzendbrief Meerjarenplan, Projectplan en uitnodiging tot maatschappelijk debat door veranderingsmanager (09/2011) Van PGB naar PVB (persoonsvolgend budget)? Timing! Algemene invoering persoonlijke financiering voorbij volgende Vlaamse verkiezing geduwd. Debat gaat over financiering van ondersteuning en niet over inkomen.

Drie onontkoombare vragen over zorg aan personen met een handicap “We hebben uitspraken nodig over de individuele verantwoordelijkheid en die van de samenleving, over de totale financiële positie van de persoon met een handicap, … Als we over deze gevoelige thema’s gedragen standpunten hebben – en die moet een tweedaags congres volgend jaar midden mei opleveren -, kunnen we snel vooruitgang boeken met de zorgvernieuwing in de praktijk.” Jean-Pierre Van Baelen Veranderingsmanager ondersteuningsbeleid personen met een handicap

Focus van het debat Hoe VAPH ondersteuning hervormen in functie van het versterken van mensen met een beperking, en afhankelijkheid van familie en professionelen wegwerken? Hoe art. 19 van het VN verdrag realiseren zodat mensen met een ondersteuningsnood niet langer in een door anderen bepaalde leefstructuur vastzitten? Debat ifv uitvoeringsrichtlijnen PGB decreet (binnen deze regeerperiode!)

Belangrijke klemtonen Meerkost door handicap blijft gedragen door de maatschappij. Niemand kiest voor (een kind met) een beperking Geld voor ondersteuning is geen inkomen! Keuze in handen van de gebruiker geven: Volledige zelfsturing met cash budget op maat Budget en sturing toevertrouwen aan zorgaanbieder(s) Tussenvarianten en ‘overstappen’ mogelijk

Bedankt voor de aandacht peter@onafhankelijkleven.be