De medewerker van de toekomst Paul Raaijmakers April 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Drie mythen over flexibele werknemers Gastcollege SZW Congres Den Haag, 25 maart 2013 Arjan Heyma.
Opleidingsadviseur Fundeon
Leren in een online wereld (part 1)
seminar lerende politie organisatie 11 september 2007 Apeldoorn
Edushock leerfestival
Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
Van Participatie naar Participa(c)tie
Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie Vergroten uitstroom naar (top)sector energie dankzij unieke samenwerking. : HAN.
Fundeon Docentendag Bouw en Infra, 20 september 2006 Op maat voor maatwerk Inleiding door Leo Lenssen.
Strategisch personeelsbeleid
Workshop Social Media Laat jij jouw bedrijf op z’n kop zetten door Social Media ?
Z I NNAI. Wat? Inspirerend lerend netwerk van, voor en door ervaren werknemers in de Vlaamse overheid, die zin hebben in ZINvol werk en die zich ZINvol.
Flow als sturingsprincipe
Docentendag Schilderen en Onderhoud: lesmateriaal
CCZ gaat “exclusief en duurzaam” digitaal Leerlingen met hun eigen IPad de digitale onderwijswereld in.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Interest Groep 1 Voorbereiden op de Praktijk De Nederlandsche Bank Piet Mosch NIOC 8 april 2011 Disclaimers Presentatie op persoonlijke titel Chinese muur.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
Valorisatie Programma Rotterdam
Welkom op het STOOF congres “Leren en werken in de Flexbranche”
OR-platform 15 november.
Werken aan het beroep van morgen
CBE: Centra voor Basiseducatie
Competentiegericht ICT- onderwijs in het MBO NIOC 2002.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Competentiegericht onderwijs: wat is het (en wat niet)? Het Groene Leertraject oktober 2008 Dr. F Meijers.
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
Ingrediënten Business Case Het nieuwe werken” 2011.
Mechatronica Onderzoek ROBO Mechatronica 16 Juni 2009.
Voorlichting Kellebeek College
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Kennisatelier Stage 23 april 2009
1 Digitalisering in Europees perspectief Veranderende context... veranderende vaardigheden? New skills for new jobs is het EU-credo.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
Langer doorwerken door oudere werknemers
45 jaar Vereniging van Grafisch Technologen (GTSC) ; 9 april 2008 Opleiden voor de Creatieve Industrie Arie van Tilborg, directeur MediaCollege.
Conny Schiere Landelijk adviseur werkgevers Agrarische Sector Samenwerking in de regio nader belicht De toekomstige arbeidsmarkt en rol van.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
14 november SBCM Opleidingen- & Leermiddelendag 2 juli 2014 Antropia - Driebergen 2 juli 2014 #SBCM.
Centrum voor Innovatief Vakmanschap
Commercieel beleid en recht
Leren tussen presteren en innoveren Door Frits Kluijtmans Hoogleraar Strategisch HRM Open universiteit.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
50.
De innoverende arbeidsmarkt Vraagt om een andere kijk op scholing Diemen, 24 februari 2016Dagvoorzitter: Carmen de Jonge.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
V AN INBURGERING NAAR STARTKWALIFICATIE Verkenning van de mogelijkheden Inge van Meelis / Bas Schuiling 1.
Trends en toekomst Vooruitblik Trends, drivers en thema’s
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Naar een nieuwe aanpak Ton Eimers / Selle van der Woude 3 april 2017
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Research Centre for Education and the Labour Market
Beroepsonderwijs voor jongeren | Zuid-Soedan
Vakgroep Technische Thuiszorg Verpleegkundigen
Research Centre for Education and the Labour Market
Research Centre for Education and the Labour Market
Research Centre for Education and the Labour Market
Transcript van de presentatie:

De medewerker van de toekomst Paul Raaijmakers April 2012

Agenda Nu en de toekomst Xpert visie Waarom samenwerking TNO? TNO/VNS Fase 1 TNO/VNS Fase 2 Vragen

Nu en de toekomst http://www.youtube.com/watch?v=vxPn4Eo0PRk&feature=youtu.be

Nu en de toekomst -> klein onderzoek In welke zin is de wereld aan het veranderen voor de medewerker? Over welke competenties moet de medewerker van de toekomst beschikken? Hoe leert de medewerker van de toekomst? Werkvorm – Groepsopdracht en discussie (+/- 15 minuten) Verdeel de deelnemers in 3 groepen en geef iedere groep 1 van de 3 vragen op de slide. Laat ze in ongeveer 5 a 10 minuten in de groep daar over discussiëren en met een gezamenlijk antwoord komen. Geef vervolgens per groep 1 persoon het woord om de bevindingen te bespreken en laat de andere groepen steeds reageren. Sluit de werkvorm af door aan te geven dat deze vragen de gemoederen in de HR-wereld momenteel erg bezig houden en dat P3transfer daarom hier ook een visie op heeft.

Dit vergt een nieuwe medewerker = Xpert Digitalisering Onzekere economie Globalisering Toenemende concurrentie Er zijn allerlei ontwikkelingen in de maatschappij aan de orde zijn die ervoor zorgen dat een nieuw soort medewerker benodigd is om aan de veranderende eisen van de werknemer op MBO-niveau te kunnen voldoen. Als brug naar de volgende slide geef je aan dat P3transfer een visie heeft op wat de kenmerken zijn van deze nieuwe medewerker, ofwel de Xpert zoals wij het noemen.

6

Waarom samenwerking TNO? TNO heeft ons begin 2010 benaderd. (Wetenschappelijk) fundament voor onze visie. Zitten we met Xpert op de goede weg? Is er voldoende markt voor Xperts? Handvatten/tools om producten verder te ontwikkelen en te verbreden.

Opbouw TNO/VNS project Vakman Nieuwe Stijl (VNS) – De middenopgeleide medewerker die past bij een nieuwe en steeds sneller veranderende wereld. Fase 1 – Onderzoeksfase Onderzoek: Literatuurstudie Workshops Groepsbijeenkomsten September 2010 – Mei 2011 Fase 2 – Ontwikkelfase Ontwikkelfase voor doelgroepen: Werkgever Werknemer (MBO-niveau) Opleider Januari 2012 – Oktober 2012 Met de diverse kaders kunnen we dus ook zelf spelen… Prima.

TNO/VNS Fase 1 Onderzoeksfase

Onderzoeksvragen Fase 1 Wat zijn de VNS competenties en de te verwachten bijdrage ervan aan (bedrijfs) presentaties? Welke leerwerkvorm past bij de ontwikkeling van de VNS? Welke leerwerkomgeving past bij de ontwikkeling van de VNS? Wat zijn de mogelijkheden van moderne technologie bij de ontwikkeling van de VNS?

Onderzoeksmethoden Fase 1 New skills for new jobs, Future of learning, Amerikaans en Brits onderzoek,

(Literatuur)onderzoek MO’s zijn kwetsbaar op arbeidsmarkt Vaak tijdelijke banen in conjuctuurgevoelige sectoren Vaak (langdurig) ziek MO’s hebben achterstand in bijdrage aan menselijk kapitaal Werkgevers investeren meer in hoger opgeleiden Kennis en vaardigheden verslijten door deze achterstand EU-werknemers onvoldoende geёquipeerd om met veranderingen werk en arbeidsmarkt (technologisch/organisatorisch) om te gaan: EU: “New Skills for New Jobs Agenda” -> Upskilling

(Literatuur)onderzoek Verslijting vakmanschap gevaar voor concurrentiepositie NL MO’s verliezen hun waarde voor arbeidsmarkt (productiviteit en motivatie nemen af -> negatieve spiraal) Door vergrijzing ook minder instroom nieuwe jonge vakmensen. Onderwijs/opleiding heeft nog geen passend antwoord op toenemende behoefte aan duurzaam en voortdurend kennisonderhoud van en door MO’s Geen vertrouwen werkgever in zelfsturing m.b.t. MO’s Beperkte intrinsieke motivatie m.b.t. scholing bij MO’s Investering in opleiding gaat o.a. daardoor veelal naar HO’s

(Literatuur)onderzoek Eerder onderzoek TNO -> bij voldoende zelfvertrouwen en een positieve houding kan de MO zijn vakmanschap zelfsturend op peil houden, om zodoende een Vakman Nieuwe Stijl te kunnen worden.

Uitkomst onderzoek competenties VNS Met de diverse kaders kunnen we dus ook zelf spelen… Prima.

Onderzoeksvraag 1: bedrijfsrendement Aangaande bedrijfsrendement zijn de volgende conclusies getrokken: Onderzoek wijst verder uit dat MO’s zelfsturings- competenties efficient kunnen ontwikkelen

Onderzoeksvraag 2: leerwerkvorm VNS Belangrijkste conslusies m.b.t. onderzoeksvraag 2: Er is niet een specifieke leerwerkvorm geschikt voor de VNS. Er zijn wel een aantal voorwaarden: Combinatie van verschillende vormen, afgestemd op ambities, individueel leerdoel en organisatiedoelen Past volledig bij werkpraktijk en –omgeving. Het is gebaseerd op keuzes van de vakman zelf. De VNS moet zicht op zijn leerproces willen en kunnen krijgen. De VNS leert gestructureerd en zelfsturend. De VNS leert in gevarieerde groepen t.b.v. effectiviteit. E-learning/sociale zijn belangrijke vormen voor leren en werken.

Onderzoeksvraag 3: leerwerkomgeving VNS Belangrijkste conslusies m.b.t. onderzoeksvraag 3: De VNS leert in de dagelijkse praktijk De VNS kan zelf keuzes maken uit werkvormen die aanluiten op zijn leerdoel en leervoorkeuren. Er is aandacht voor balans tussen werk en prive Er wordt gebruikt gemaakt van effectieve moderne technologie. Overige voorwaarden: …

Onderzoeksvraag 4: moderne technologie Belangrijkste conslusies m.b.t. onderzoeksvraag 4: Nog geen onderzoeksresultaten die leefeffect van social/nieuwe media bewijzen. Wel is aangetoond dat nieuwe media mensen stimuleren tot innovatief werkgedrag en motiveert om te leren. Serious games (of gamification) stimuleren leerproces uitermate efficient en past bij de VNS.

Conclusie Fase 1

TNO/VNS Fase 2 Ontwikkelfase

Centrale vraag Fase 2 Hoe richten we met en voor laag- en middelbaar opgeleide vakmensen (en voor werkgevers en opleiders) een passend en kosteneffectief instrumentarium/leerplatform in dat werknemers ondersteunt bij het zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun ontwikkeling en daarmee voor het op peil houden van het eigen vakmanschap?

TNO/VNS Fase 2

De werkgever Met de diverse kaders kunnen we dus ook zelf spelen… Prima.

De werknemer Met de diverse kaders kunnen we dus ook zelf spelen… Prima.

De opleider Met de diverse kaders kunnen we dus ook zelf spelen… Prima.

Opbouw Fase 2 2012 Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Sep Okt Quickscans Adviesformats Leerplein (ICT-skelet)

Meer informatie Glossy “Vakman Nieuwe Stijl” (http://www.p3transfer.nl/content/tno) Publicaties TNO gedurende 2012 Website P3transfer (www.p3transfer.nl) Willemijn van Groen (w.vangroen@p3transfer.nl) Paul Raaijmakers (p.raaijmakers@p3transfer.nl)

Vragen?