De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Neem je TIJD!. november zon dag
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Plaatje vrienden op een bank
De zeven kruiswoorden van Jezus…
“Het is allemaal toch maar gedoe”
De Humanistische Uitvaartbegeleiding
De Geest wil je met kracht vervullen! Philip Nunn November Nunspeet.
Lijden door eigen schuld in het Oude Testament
LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30. LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30.
INSPIRATIEMARKT HV Inleiding Ineke de Vries
Water, schapen en vrouwen
solidariteit en moreel wangedrag
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
VEG Halle Prediking 15 december 2013.
Fair Play Eerlijk spelen
Tussen Pasen en Pinksteren.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Kurios - van de Heer. 1/5 Werkplaats van de Geest 31 oktober: welkom in de kerk ‘s ochtends avondmaal & 1kor 11 ‘s middags zondag 21a,b HC over de kerk.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Bij het kolenvuur Johannes
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
41 En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet... Johannes en.
…..overrompeld door verdriet
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
is groter dan de grootste…
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Oog in oog, hand in hand ….
Godsdienst. Herdenken Jij weet het wel maar twijfelt of het waar is? Doe de twijfeltest!
Wie nodig je als eerste uit?
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Onverdiend lijden in het Oude Testament. Onverdiend lijden Soms is verband tussen zonde en lijden aanwijsbaar. Soms is dit niet aanwijsbaar. Het is de.
NCOI Scriptieprijsuitreiking 5 november 2013
2 Ik zal je tot een groot volk maken,
Het humanistisch erfgoed toegankelijk
15 jaar humanistisch erfgoed en meer….
Door Bert Gasenbeek Voordracht bij de afdeling Winterswijk van het HV d.d. 23 oktober 2011 © 2011 Bert Gasenbeek (niet voor publicatie) Directeur Humanistisch.
Genade schenken 1.
Verlangen naar licht.
Tweede wereldoorlog.
21 september 2014 Rotterdam. Handelingen 20 6 Maar wij voeren na de dagen der ongezuurde broden van Filippi af en kwamen binnen vijf dagen bij hen te.
Wandelen met de Ontzagwekkende
verzet in de tweede wereld oorlog
Ik wil jou van harte dienen
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Het was in de tweede wereldoorlog.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
De Ark van Noach (2). De Ark van Noach (2) Genesis 7: 1 En de HERE zeide tot Noach: Ga in de ark, gij en geheel uw huis, want u heb Ik in dit geslacht.
Gemeenschaps Enquete JULI Inhoud Hoe mensen over onze school denken –Resultaten van enquete –Opsomming – Gemeenschaps Visie van onze school Wat.
1Korinthe 10: Korinthe 10 1 Want ik stel er prijs op, broeders, dat gij weet... Lett. Want ik wil niet dat jullie onbekend zijn, broeders...
100 jaar was Abraham toen hij samen met Sara hun eerste kind ISAAK kreeg. God was Zijn verbond nagekomen.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Diana vond in 2012 haar dakloze vader toen ze foto’s maakte. Hij verliet het gezin Toen ze jong was.
Dit is liefde, Vincent (het effect van genade) 1.
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
Transcript van de presentatie:

De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie

Bert Gasenbeek, directeur van het J.P van Praag Instituut, opent de bijeenkomst. Waarom een middag over Jaap van Praag? Het antwoord is op de dia te lezen. Jaap van Praag zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Het Humanistisch Archief is Humanistisch Historisch Centrum geworden en bestaat dit jaar 15 jaar. Ten slotte viert het J.P. van Praag Instituut haar eerste promotie: Alfons Nederkoorn.

Wie was Jaap van Praag? In een historisch-chronologische verhandeling over leven en werk van Jaap van Praag, gaf Bert Gasenbeek hierop antwoord. Voor menigeen nuttige informatie vooraf.

Ook de tijd waarin Van Praag leefde kwam aan bod. De crisisjaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw hebben hem beïnvloed.

Scheidend HHC voorzitter Rob Tielman sprak over de noodzaak van humanisten om zich na de Tweede Wereldoorlog te organiseren. Jaap van Praag had het over de grote en de kleine strijd van humanisten. De strijd van het Humanistisch Verbond om erkenning van het buitenkerkelijk volksdeel. En de strijd van het Verbond tegen het (dreigend) geestelijk nihilisme bij buitenkerkelijken.

Presentator Joep Schrijvers (l.) had animaties gemaakt met een hoog Monty Python gehalte.

Bert Gasenbeek zette Rob Tielman in het zonnetje middels een PowerPoint presentatie over diens inzet voor het humanistisch erfgoed. Deze is te zien op de HHC website.PowerPoint presentatie

A capella zang door promovendus aan het JP van Praag Instituut, Wouter Kuijlman (4 e van links) en leden van zijn koor.

Filosoferen over humanisme. Waar staat Van Praag tussen humanistische denkers van toen en nu? Dr. Alfons Nederkoorn, onlangs aan het J.P. van Praag Instituut gepromoveerd op Jaap van Praag, humanisme en spiritualiteit, hield een verhandeling over zijn proefschrift. De link naar de volledige tekst van Nederkoorn’s lezing staat in dit nieuwsbericht.

Waarin verschilt humanisme met religies? En wat verbindt hen? Tielman’s opvolger Rein Zunderdorp over de dialoog tussen humanisme en godsdiensten.

Prof. dr. Joachim Duyndam (UvH) nam alvast een voorproef op zijn oratie op 9 november en sprak over Van Praag’s denken over de noodzaak tot geestelijk weerbaar maken van buitenkerkelijken.

Hierna was het tijd voor vragen uit de zaal. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt.

Bert Gasenbeek presenteerde het eerste exemplaar van Nederkoorn’s proefschrift Het vergrootglas van de geest aan Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond.

De tijd was omgevlogen. Tijd voor reflectie en discussie tijdens de afsluitende borrel.