Het energielabel Nu en straks Leontien Boes 31 oktober 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onderwerpen presentatie -Welke kaders geeft het Energieakkoord voor energiebesparing en –efficiency? Welke doelen zijn gesteld en welke instrumenten/regelingen.
Advertisements

Huurverhoging 2013 Informatieavond bewonerscommissies De Key.
Artikel 5 EE-richtlijn:
Bedrijfswagens: een nieuwe fiscale regeling Vanaf 1 januari 2012 wijzigt de berekening van het belastbaar voordeel bij privégebruik van een bedrijfswagen.
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
Huren is heerlijk Wat een moderne woningbouwvereniging allemaal kan
Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
Klimaatbeleid en Bouwen & Wonen
Bouwen en Wonen in Gouda
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
Brandveilig wonen boven winkels
Energiezuinige woningen: Is Rotterdam Winterklaar?
Informatieavond bouwplan “Venus” Herveld
Railverkeerslawaai: in de greep van Europa (?)  uur: Opening  uur: Europese Geluidpolitiek  (Mads Bergendorff, Internationale Unie van Spoorwegen.
Opdrachtgever Opgesteld door Plaatsnaam, datum Matthijs Kok Utrecht, 19 november 2013 Energiestrategie voor bestaande bedrijventerreinen.
Huren. Dat kan natuurlijk ook. Woningbouw Netwerk Amsterdam
DE WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN (Wvg)
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland. Vergelijking energiebeleid corporaties en resultaten op basis van: • Gesprekken • Energiebeleidsplannen •
Energiebesparing in bestaande koopwoningen Marijke Menkveld, 10 september 2009.
Rechtshandelingen van de Unie
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
De Nederlandse Energiebeurs
Huurwaarborgen Brecht Vermeulen Directeur De Mandel.
College bouw ziekenhuisvoorzieningen Financiële aspecten van domotica 14 mei 2008 Pauline Mourits, Bouwcollege.
Energiezuinige woningen: Is Rotterdam Winterklaar?
Europees Parlement en Energie-Efficiëntie in Bouwen en Wonen Mini-conferentie Energiezuinig Bouwen en Wonen Rosmalen - 11 april 2008 Lambert van Nistelrooij.
Verduurzaming gemeentelijk scholen 's-Hertogenbosch Leo de Koster, afdeling Maatschappelijk Vastgoed 26 september 2013.
1 Belanghebbenden overleg Beglazing in woningbouw Historiek 11 september
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
Energiezuinige woningen
Adviseur woningkwaliteit
Slotbijeenkomst Rc 5,0 en andere robuuste maatregelen 22 november 2012.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
1 Sustainable cities in Europe: Oostende Bart Van Camp Directeur AG EOS 29 november 2012.
EPC residentiële gebouwen
Het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen Ineke De Schoenmaeker.
1 Het Energierenovatieprogramma 2020 Belanghebbenden overleg Beglazing in de woningbouw 11 september 2012 Het beleid van de Vlaamse overheid vanaf 2014.
BIJNA-ENERGIENEUTRALE GEBOUWEN “Vlaams actieplan BEN-gebouwen”
1 Door Marc Dillen Directeur-generaal Sterk in bouw, energie en milieu 13 december 2011 Ronde tafel gebouwen: ambities Vlaams energie- & klimaatbeleis.
HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Pierre Sibille - Alexandra Mocole Dpt Technologiëen en gereedschap EPB.
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Het EPC voor publieke gebouwen
Energie-uitdagingen 2020 en 2050
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Energiemanagement Komen tot de meeste efficiënte manier om energie te verbruiken STELLING: Gedrag kan pas beïnvloed worden als men zich bewust is van het.
Energiebesparing in gemeentelijke gebouwen
Woonlasten en Energiezuinige woningen Jaap van Leeuwen, Energieconsulent Woonbond 27 oktober 2011, Ronde Tafel Amersfoort.
22 september 2014 Wonen boven winkels en het woningwaarderings- stelsel Stephan Wolff 20 mei 2010.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Actualiteiten in de Volkshuisvesting en betaalbaarheid vanuit huurdersperspectief Simone Bovenhorst Consulent Nederlandse Woonbond Zwolle, 20 november.
De status van het Energielabel en de rol van duurzame energie-opties.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Warmtepompen.
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
Voorjaarsbijeenkomst Afdeling Noord Actualiteiten
Toegestane uitzonderingen voor de verkoop met verlies.
Passend toewijzen en woningwaarderingsstelsel II
Nieuwe Woningwet Algemene ledenvergadering
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
GPR Gebouw Inzicht in duurzaamheid
Presentatie HBO 14 oktober 2015
Actualiteiten Huurprijzen o.a. Huurverhoging 2019
Transcript van de presentatie:

Het energielabel Nu en straks Leontien Boes 31 oktober 2013

Inleiding Het energielabel en de richtlijn EPBD Doel richtlijn Wat is onder meer bepaald in de EPBD Het energielabel nu - hoe werkt het en voor wie geldt het? Inhoud / layout van het energielabel Géén energielabel? Sancties zijn er (nu) nog niet! Energielabel en woningwaarderingsstelsel bij sociale huur Herziene richtlijn: sancties! Wetsvoorstel Kenbaarheid Energieprestatie Gebouwen: afgeblazen Energielabel straks

Energieverbruik gebouwen Wist u dat: 40% van het totale energieverbruik in de EU voor rekening komt van gebouwen? ‘Gebouwgebonden’ energieverbruik = energie voor onder meer: verwarming koeling ventilatie verlichting warm water

Energieprestatie van gebouwen Richtlijn EPBD In 2002 is de EU gekomen met een richtlijn over het energieverbruik van gebouwen, de EPBD: Energy Performance of Buildings Directive Deze richtlijn is in 2010 herzien.

Doel richtlijn EPBD  Zorgen voor vermindering van het energieverbruik dat aan gebouwen gebonden is. Hierdoor wil EU bijdragen aan energiebesparing in het algemeen. En dat is nodig om Europese energie- en klimaatdoelen te halen (zoals voldoen aan het Kyoto Protocol).

Inhoud richtlijn EPBD De richtlijn heeft de EU-landen verplicht om de energieprestatie van gebouwen in Europa te verbeteren. Lidstaten moeten volgens de EPBD onder meer: minimumeisen toepassen voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen minimumeisen toepassen voor de energieprestatie van bestaande grote gebouwen, die ingrijpend gerenoveerd worden zorgen voor energiecertificering van gebouwen  hier komt het energielabel uit voort

Van richtlijn naar Nederlandse wetgeving De regering heeft de EPBD omgezet in nationale wetgeving. Per 1 januari 2008 is ingegaan: Besluit energieprestatie gebouwen (BEG) Regeling energieprestatie gebouwen (REG)  regels over het energielabel zijn hierin terug te vinden

Het energielabel nu Sinds 1 januari 2008 is het energielabel verplicht bij: (nieuw)bouw  plicht tot aanvragen label De berekening van de EPC die is gemaakt voor de bouwaanvraag is een geldig energielabel; de berekening mag max 10 jaar oud zijn. verkoop of verhuur  plicht tot overhandigen label aan koper of huurder Gebouw < 10 jaar, dan kan EPC-berekening waarop de bouwvergunning is verleend, worden verstrekt.

Voor welke gebouwen is het energielabel verplicht? Label is vereist bij bouw en verkoop en verhuur van Woningbouw eengezinswoningen, meergezinswoningen, recreatiewoningen Utiliteitsbouw o.a. kantoren, hotels, cafés, restaurants, winkels, ziekenhuizen, scholen, sportgebouwen Níet verplicht bij (vrijgesteld): monumenten, fabriekshallen, schuren en garages, tijdelijke bouwwerken, kerken en moskeeën, woonwagens en woonboten.

Overheidsgebouwen Sinds 1 januari 2009: speciale verplichting voor overheidsgebouwen (ministeries, provinciehuizen, gemeentepanden, gerechten, waterschappen et cetera): In gebouwen vanaf 1000 m2 waarin overheidsdiensten of -instellingen diensten aan het publiek verlenen, moet het energielabel permanent op een opvallende plaats zijn aangebracht.  label zichtbaar voor het publiek!

Voorbeeld energielabel

Inhoud / layout van het energielabel De energieklasse : (A-G), A meest zuinig, G meest onzuinig Energieverbruik, uitgaand van standaard gebruik, uitgesplitst naar elektriciteit, warmte en gas Eventuele verbetermaatregelen om in een betere klasse te komen (bijv. toepassing HR++-glas, isolatie van muren, aanschaf zonnecollector)  Toont dus mogelijkheden hoe te besparen op energie Energie-index: het berekende getal dat de energetische kwaliteit van het gebouw aangeeft De CO2-uitstoot (alleen vermeld bij niet-woongebouwen)

Even wat cijfers Ruim 2,2 miljoen labels afgegeven tot en met 2012  meeste zien op woningen, slechts 12.500 labels zien op utiliteitsgebouwen, dus kantoren, horeca, scholen, ziekenhuizen et cetera) Per eind 2012 had 33% van de woningen een label  meest huurwoningen, nauwelijks koopwoningen Eind 2011 was maar bij circa 12% van de verkopen/transporten van een woning een label aanwezig

Géén energielabel? Sancties zijn er (nog) niet! Richtlijn uit 2002 voorzag niet in sancties. In Nederlandse wetgeving dus ook géén sancties opgenomen. Energielabel: wél verplicht! Maar .. als het niet wordt verstrekt bij verkoop of verhuur gebeurt niets. Géén controle Géén boete of dwangsom voor eigenaren, verkopers of verhuurders  Bij verkoop en verhuur spreken partijen nu gewoon af dat een label ontbreekt en niet overhandigd hoeft te worden.

Energielabel en sociale huur - puntentelling - Sinds 1 juli 2011: Het energielabel weegt mee in de bepaling van de huurprijs, via het woningwaarderingsstelsel (WWS): Hoe groener het label, hoe meer punten, hoe hoger de huur! In het nieuwe WWS wordt energiebesparing hoger gewaardeerd dan voorheen. Het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen wordt zo gestimuleerd. Vanaf 2014 kunnen huurders zelfs mogelijk om een huurverlaging vragen, door de slechte energieprestatie!

Herziene richtlijn – sinds 2010 In 2010 heeft de EU de EPBD herzien. Een paar belangrijke punten: Uiterlijk eind 2020 moeten nieuwe gebouwen in de EU bijna-energieneutraal zijn (= ‘bijna nul’ energie consumeren) Bij het te koop of te huur aanbieden van een gebouw moet de energieprestatieindicator van het energielabel in de advertenties in de commerciële media worden vermeld In door de overheid bezette gebouwen van 500m2 of meer waar publiek komt, moet het energielabel duidelijk zichtbaar worden getoond (vanaf 9 juli 2015 geldt drempel van 250m2) In andere gebouwen van 500m2 of meer die veel door publiek worden bezocht moet ook het label duidelijk zichtbaar worden opgehangen (bijv. ziekenhuizen, scholen, supermarkten, banken, hotels)

Herziene richtlijn: sancties! Lidstaten moeten óók sancties invoeren voor niet-naleving! De richtlijn eist dat o.a. sancties worden opgelegd indien: géén energielabel wordt verstrekt bij verkoop of verhuur van een gebouw; het label niet zichtbaar wordt opgehangen in overheids- en publieke gebouwen; de energielabelklasse níet is vermeld in commerciële verkoop- of verhuuradvertenties.

Inhoud wetsvoorstel Kenbaarheid Energieprestatie Gebouwen Hierin werd onder meer voorgesteld: bij verkoop van gebouwen: dat het transport bij de notaris pas mocht plaatsvinden indien er een energielabel aanwezig was  dus zónder energielabel géén levering/transport; bij verhuur: dat de huurder 10% minder huur mocht gaan betalen zolang er geen energielabel was (alleen bij niet-woongebouwen en geliberaliseerde huurwoningen). De bedoeling was dat de wet op 1 januari 2013 in werking zou treden.

Wetsvoorstel verworpen – nog steeds géén sancties Nederland is door EU in gebreke gesteld Wetsvoorstel op 20 november 2012 verworpen Maar: medio 2012 had de herziene EPBD al moeten zijn omgezet in nationale wetgeving. In 2012 is Nederland in gebreke gesteld. Op 20 juni 2013 heeft de Europese Commissie Nederland formeel verzocht om aan de EPBD te voldoen. Nederland riskeert nu een boete en de EC kan de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie.

Energielabel straks Het is afwachten met welke nieuwe wetgeving de regering komt om de toepassing van het label alsnog af te dwingen. Vereenvoudigd label voor particulieren? Zelf opstellen? Minister Blok heeft dat idee. Het gebruik van het energielabel: - verstrekken bij verkoop, bij verhuur - zichtbaar ophangen in grote publieke gebouwen - noemen in advertenties voor verkoop/verhuur) zal in de toekomst werkelijk verplicht worden.  kwestie van tijd!