Kenmerken van Keurmerken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is de vee-industrie?
Advertisements

Vraag 1: Welke dieren leven in de Nederlandse vee-industrie?
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Gezonde voeding.
Machtige internationale bedrijven
Zuivelproducten en Eieren
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Vlees & Gevogelte.
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
 Verkopen oxfam producten  Verkopen sieraden voor Bali (Carry For kids)
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Thema 2: Voeding en Vertering
Verpakkingen lezen.
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Zo`n onschuldig klein dier.
Voedingscentrum Bachelor’s Award
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Thema Keten, kwaliteit en afzet keurmerken
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
DekaMarkt & DekaDuurzaam Aldo Breed Marleen van Os Donderdag 15 september 2011.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
alles over merk gekeurd
Juliette Dekker, Kim van Garderen, Suzanne Wesselo, Natasja Buijl
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Lekker en Gezond de Quiz
Max Havelaar.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
V AN STAL NAAR BORD Bij deze publicatie komen van alles en nog wat over de vee houderij.
 Geen kunstmest, alleen natuurlijke mest. Of een groenbemesterVlinderbloemigen gebruiken voor stikstof Ruige strorijke mest compost.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Wegdam Lochem Gemaakt door Luuk Jannink.
Huisvesting en cyclus in de varkenshouderij
Voedingscentrum IBS III
Huisvesting en cyclus in de veehouderij IBS: Onderhouden
(Onderdeel van IBS Onderhouden)
Duurzaamheid voedselketen.
Factsheet Voedingscentrum
Vraagkaarten Intensieve veeteelt.
Wat staat er op een etiket?
Huisvesting en cyclus in de varkenshouderij
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Verpakkingen lezen.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Huisvesting en cyclus in de veehouderij IBS: Onderhouden
Duurzaam ondernemen.
De actieve voedingsdriehoek
Woordenkist De Boerderij.
Wat staat er op een etiket?
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Schijf van Vijf.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Kenmerken van Keurmerken Door: Boy Wilhelm Brian Pengel

Ik Kies Bewust-logo Producten met het Ik Kies Bewust-logo zijn de gezondere keuze binnen een productgroep. Alleen producten die voldoen aan de door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie vastgestelde criteria, mogen het Ik Kies Bewust-logo op hun verpakking dragen. De producten bevatten weinig of minder suiker, zout, verzadigd vet, transvet en energie en meer noodzakelijke voedingsstoffen zoals vezels.

Eieren met het keurmerk zijn afkomstig van kippen die gehouden worden volgens de wettelijke eisen van het Legkippenbesluit. Die eisen hebben betrekking op: de beschikbare oppervlakte (maximaal 9 kippen per m2) 2. strooisel (tenminste 250 cm2 per kip) 3. watervoorziening (water altijd toegankelijk voor de kippen) Scharrel ei (CPE)

Vrije Uitloop (CPE) Eieren met het keurmerk zijn afkomstig van kippen die de hele dag over vrije uitloop in de openlucht beschikken. De voor de kippen toegankelijke uitloop is grotendeels begroeid en wordt niet gebruikt voor andere doeleinden, behalve als boomgaard, bosterrein en grasland. Verder gelden voor het houden van kippen onder het keurmerk Vrije Uitloop dezelfde eisen als voor kippen onder het keurmerk CPE Controle Scharrel.

Max Havelaar Fairtrade bevordert eerlijke handel omdat een groter deel van de opbrengst naar de boeren in ontwikkelingslanden zelf gaat. De meeste Fairtrade-producten zijn in Nederland te koop onder het Max Havelaar-Keurmerk.

MSC (Marine Stewardship Council) MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis en schaaldieren te bevorderen en te belonen. De organisatie heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Unilever.

Eu-Vegetarisch Keurmerk Producten met het Vegetarisch Keurmerk zijn met zekerheid bereid zonder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen (E-nummers) en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Samengevat zijn de volgende producten niet toegelaten bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk: 1. Dierenvlees 2. Ingrediënten afkomstig uit vlees of beenderen 3. Dierlijk vet, braadboter en braadvet, of margarine die visolie of soortgelijke producten bevat 4. Gelatine, aspic, andere geleermiddelen van dierlijke herkomst. 5. Koninginnegelei. 6. Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten van het slachthuis. 7. Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden.

Consumenten die producten aanschaffen met het Milieukeur-logo zijn ervan verzekerd dat zij milieuvriendelijker consumeren. Het keurmerk richt zich op producteigenschappen en het productieproces Aardappelen, aardbeien, groenten, fruit, uien, bier, varkensvlees, potplanten. Het gaat hierbij om zowel plantaardige en dierlijke producten als be- en verwerkte voedingsmiddelen. Milieukeur

Scharrel kip, rund, varken (PROduCERT) Scharrelrunderen moeten in groepen worden gehouden. De runderen moeten altijd kunnen staan en liggen als ze dit willen. De ligruimte is een dichte vloer met een ruime laag stro. Vrouwelijke runderen moeten tenminste van mei tot september de wei in kunnen. Scharrel kip, rund, varken (PROduCERT) Kip Alleen scharrelkippen met uitloop komen in aanmerking voor het PROduCERT-logo. Andere voorwaarden zijn dat de stallen ruim zijn, met veel daglicht. Per m2 mogen 9 kippen worden gehouden. Minimaal eenderde van de stal moet zijn uitgerust als scharrelruimte met een laag stro. De kippen hebben het recht op een uitloop naar buiten en mogen pas worden geslacht na 63 dagen. Varken: De lig ruimte voor de scharrelvarkens moet bestaan uit een dichte vloer met een permanent ruime laag stro. De varkens hebben het recht op een uitloop.