Vrij verkeer van werknemers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
van verdragsbepalingen
Advertisements

Voorrang en directe werking
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Redelijke aanpassingen t.a.v. personen met een beperking
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Bernard en Bosman vergeleken Frank Hendrickx.
Motivering van het ontslag
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
SUBROGATIE Aon Risk Services.
TOE TE PASSEN SV WETGEVING BIJ GRENSOVERSCHRIJDEND WERKEN
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Rechtshandelingen van de Unie
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Regeling De dienstenrichtlijn
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Invloed van nationale regeringen, parlementen en burgers
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
INTERNATIONALE ASPECTEN VAN HET PENSIOENRECHT 6 maart 2007 R.J.G. Veugelers Vereniging voor Pensioenrecht.
Pensioenverzekeren over de grens
Verdragen en inleiding Europees Recht
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
R ACISME B ESTRIJDEN (E EN P RAKTISCHE G IDS ) Uitgave van de Liga voor Mensenrechten.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
Oversteken van een T-kruispunt Doelen : - bespreken van eventuele alternatieven - belang en functie interpreteren en toepassen - steeds ‘recht’ oversteken.
Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier
7.1 Wie is toch die overheid?
vrij verkeer beginselen
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Vluchtelingen, asielzoekers en recht
THEMA WERKLOOSHEID Werkloosheidswet / WW WW en TW.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 2. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
Vrij verkeer Mohamed Ait-Baali Miki Zivkovic Min Lan Zhuo 2 juni 2010.
Jobstudenten, werknemers van morgen. 1.Preventie en Interim 2.Jobstudent-uitzendkracht 3.Toegelaten werk voor jobstudenten 4.Transportwerktuigen.
Seminarie Uitbreiding Europese arbeidsmarkt : bedreiging of uitdaging? Tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
Jeugdbeschermingskader
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
EPN actualiteitendag 27 november 2018 Driebergen, Antropia
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

Vrij verkeer van werknemers Hoofdstuk 10 Vrij verkeer van werknemers

Artikel 45, lid 1, VWEU garandeert het vrije werknemersverkeer: ‘Het verkeer van werknemers binnen de Unie is vrij.’ Dit houdt in dat werknemers uit lidstaat A niet op grond van nationaliteit mogen worden gediscrimineerd in lidstaat B.

Het verbod van discriminatie van werknemers omvat: I. Maatregelen met onderscheid Voorbeeld: Nederlandse maatregel die mensen uit Portugal verbiedt in de bouw te werken II. Discriminatie als gevolg van maatregelen zonder onderscheid Voorbeeld: Nederlandse verbod van loodgieterwerkzaamheden zonder Nederlands vakdiploma. Dit is discriminerend omdat mensen uit andere lidstaten veel moeilijker aan deze eis kunnen voldoen.

Wie moeten het vrije werknemersverkeer te respecteren? 1. Lidstaten De Nederlandse wet mag niet het vrij werknemersverkeer onmogelijk maken door Hongaren te verbieden in Nederland in de bouw te werken.

Wie moeten het vrije werknemersverkeer te respecteren? 2. Particuliere organisaties en verenigingen Het is verboden dat een voetbalvereniging door middel van transferregels het vrije werknemersverkeer bemoeilijkt.

Wie moeten het vrije werknemersverkeer te respecteren? 3. Particuliere werkgevers Het is verboden dat een particuliere werkgever het vrije werknemersverkeer bemoeilijkt door één type diploma te eisen om een bepaalde vaardigheid te bewijzen.

Voor wie geldt het vrije werknemersverkeer? Voor werknemers: Mensen die in een arbeidsverhouding staan tot een ander (de werkgever) Een arbeidsverhouding is aanwezig als: Iemand gedurende een bepaalde of onbepaalde tijd, voor een ander, en onder diens gezag, prestaties levert, en als tegenprestatie een vergoeding ontvangt.

van toepassing op werkzaamheden die reëel en daadwerkelijk zijn Artikel 45 VWEU is alleen van toepassing op werkzaamheden die reëel en daadwerkelijk zijn Reëel en daadwerkelijk zijn: Werkzaamheden van stagiaires Werkzaamheden van parttimers Niet reëel en daadwerkelijk zijn: Werkzaamheden van slechts één dag per week Werkzaamheden van mensen die (bijvoorbeeld wegens een verslaving) niet in staat zijn onder normale omstandigheden arbeid te verrichten

Welke rechten verleent het vrije werknemersverkeer? Artikel 45, lid 3, VWEU: Een werknemer uit lidstaat A, die in lidstaat B wil werken, mag: Ingaan op een feitelijk aanbod tot tewerkstelling binnen de gehele EU Zich vrij verplaatsen binnen de gehele EU In lidstaat B verblijven om daar een bepaalde functie uit te oefenen Op het grondgebied van lidstaat B verblijf houden, na er een functie te hebben vervuld

Door welke personen kan een werknemer uit lidstaat A, die werkzaam is in lidstaat B, zich laten vergezellen? Richtlijn 2004/38: De echtgenoot (of geregistreerde partner) en kinderen onder de 21 jaar, waarvoor de werknemer financieel verantwoordelijk is (ongeacht nationaliteit). (Deze gezinsleden hebben bovendien het recht om in lidstaat B een dienstverband aan te gaan.) De ouders (ongeacht hun nationaliteit), waarvoor de werknemer financieel verantwoordelijk is

Welke sociale rechten heeft een werknemer uit lidstaat A als hij werkzaam is in lidstaat B? Het recht op dezelfde sociale en fiscale voordelen als alle andere werknemers in lidstaat B. Dit geldt ook voor de meegekomen familieleden van de werknemer. Het recht dat de in lidstaat A opgebouwde rechten voor de sociale verzekering worden samengeteld met de rechten opgebouwd in lidstaat B. Dit geldt ook voor de meegekomen familieleden van de werknemer. Het recht om een sociale uitkering (die ook in lidstaat A is opgebouwd) in lidstaat B aan te vragen.

Uitzonderingen op het vrije werknemersverkeer: Werkzaamheden in overheidsdienst (artikel 45, lid 4, VWEU) Artikel 45, lid 3, VWEU-excepties: uitzonderingen gebaseerd op doelstellingen vermeld in het Verdrag Rule of reason-excepties: uitzonderingen gebaseerd op doelstellingen erkend binnen de rule of reason

Artikel 45, lid 4, VWEU: uitzondering voor werkzaam-heden in overheidsdienst Deze uitzondering is beperkt tot zeer specifieke overheidstaken: Deelname aan de uitoefening van het openbaar gezag (zoals ambtenaren met politieke functies) Verantwoordelijkheid voor de bescherming van de algemene belangen van de staat (zoals ambtenaren belast met taken bij de binnenlandse veiligheidsdienst)

Artikel 45, lid 3, VWEU-excepties: Voorwaarden Artikel 45, lid 3, VWEU-excepties: De maatregel is gericht op een doelstelling vermeld in artikel 45, lid 3, VWEU De maatregel leidt niet tot willekeurige discriminatie Er gaan geen economische motieven achter het gestelde doel schuil Er bestaat geen (volledige) harmonisatie inzake het gestelde doel De maatregel is geschikt voor het gestelde doel De maatregel is evenredig aan het gestelde doel

De maatregel is gericht is op een doelstelling vermeld in artikel 45, lid 3, VWEU: Deze doelstellingen zijn: Openbare orde Openbare veiligheid Volksgezondheid

Geen exceptie bij willekeurige discriminatie: Een werkneemster bij een bar in België, de Française Adoui, is met de klanten van die bar tevens actief als prostituee. Volgens België is het gedrag van Adoui in strijd met de openbare orde. Daarom wil België mevrouw Adoui het land uitzetten. Dit is willekeurige discriminatie: België onderneemt geen enkele actie tegen Belgische prostituees.

Voorwaarden voor rule of reason-excepties: De maatregel is gericht is op een doelstelling voortvloeiend uit een dwingende reden van algemeen belang Er gaan geen economische motieven achter het gestelde doel schuil Er bestaat geen (volledige) harmonisatie inzake het gestelde doel De maatregel is geschikt voor het gestelde doel De maatregel is evenredig aan het gestelde doel

De maatregel is gericht is op een doelstelling voortvloeiend uit een dwingende reden van algemeen belang: Zulke doelstellingen zijn bijvoorbeeld: Behoorlijk bestuur van universiteiten Coherentie van fiscale systemen Handhaving financiële evenwicht tussen sportclubs Opleiding van jonge spelers

Exceptie mogelijk als de maatregel geschikt is voor het gestelde doel De (beperkende) maatregel: Transferregels van voetbalverenigingen Doelstelling van transferregels: Handhaving van evenwicht tussen geldmiddelen en sportprestaties Geschikt voor het gestelde doel? Nee, de transferregels kunnen bijvoorbeeld op geen enkele manier voorkomen dat de rijkste voetbalclubs de beste voetbalspelers in dienst nemen.

Directe werking artikel 45, lid 1, VWEU: