Generatief Leiderschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Identiteitsverankering
Advertisements

Veranderen op gezamenlijke en eigen kracht
Laurens van der Maaten IKAT / ROB
Mediërend leren op bs. Theresia
Visie, missie en kernwaarden
Respectvolle bejegening
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
VBS De Bron Meester Ronny Marc Horst
Abstracte kunst & Onderwijs anders leren kijken - anders leren denken
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
De verlichting Paragraaf 2.
Titel presentatie Vragen subsets OM1 Gemeente Amsterdam 1 januari 2003.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Gezag en autoriteit De Bron 20 februari 2011.
De Olympische scheppingsmythe
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
HOOFDSTUK 8 ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE
VASTEN bezinning maandag 21 maart 2011.
S T R A T E G I E Contentvoorstel Zet de conclusies van je onderzoek kort en krachtig in het midden van je papier (usp’s, met welke redenen/motieven en.
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek.
WELKOM OP TOV!.
SAMEN AAN ZET Gedeeld leiderschap.
Wat zijn natuurwetenschappen Gemaakt door : Ashequlla, Philipp.
Duurzaam, gepassioneerd en geëngageerd talent!
Reisgenoten dragen elkaars lasten
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Aquacity Gemaakt door: Lindy Groenewold, Marijke Boersma,
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Een theoretische verkenning
De Paradox van onze Tijd
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
Met handen en voeten geloven 1
Achttiende en negentiende eeuw
Hoe luister je naar de wet van God?
Docentendag Intelligente Systemen dr.ir. Michael Franssen Faculteit Wiskunde & Informatica Software Engineering & Technology.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Online filmpjes maken. (
Allard Kamphuisen Hado van Hasselt Wilco Broeders
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
KOO ‘Kosmisch Onderwijs en Opvoeding’ Montessorischool De Pas.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Coachen en reflecteren De kracht van coaching Leerlijn 3.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
3 vwo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-5
Innovatie komt uit mensen Michel De Bosschere President Nashuatec/NRG Benelux Vice-President Ricoh company NINTES-experience.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Hoe Agile bent u? Hoe Agile kunt u zijn?
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
De STRIJD om ons denken.
OF DOE JE EN VOEL JE WAT JE BENT?
1. Uitgangspunten van de behandeling
Introductie Engaging Dynamics
Werken met plezier en goed presteren
Waarden.
Waarden.
Waarden.
Transcript van de presentatie:

Generatief Leiderschap Een organische benadering van mens, team en organisatie

“Generativiteit” ‘wat beweegt de mens?’ Houdt zich bezig met een gebied, dat zich uitstrekt van: ‘wat beweegt de mens?’ tot ‘hoe zet ik mensen in beweging?’

Daar moet je gevoel voor hebben, maar is dat gebied ook in kaart te brengen? Pas wanneer de mens iets ‘in kaart’ kan brengen, kan hij er ook naar ‘kijken’! Vier benaderingen: De ‘heilige orde’ benadering De mechanische benadering De ‘informatica’ benadering De ‘levend veld’ benadering

De ‘heilige orde’ benadering... Rangen en standen, die ‘van boven’ zijn ‘gegeven’. Gehoorzamen en gehoorzaamd worden. ‘Hierarchie’ De ‘heilige orde’ benadering kwam onder druk te staan door de verlichting, en vond z’n einde in de Franse revolutie. Maar… ze leeft nog steeds voort!

‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ leidden tot.... De mechanische benadering… De mens is een mechanisch wezen, met ‘uitwisselbare’ eigenschappen (en gedrag). De verschillen ontstaan uit belangentegenstellingen, en draaien om ‘survival of the fittest’: het dialectische denken. Het mechanische denken eindigde in twee wereldoorlogen……. maar het werkt nog steeds door, bijv. in het onderwijs, in het idee… ‘kennisoverdracht’!

Maar er ontstaat een nieuw soort machine... En een nieuw soort ‘denken’: het informaticadenken! Presentatie Proces Data

? Presentatie Proces Data Maar pást dat ‘informaticadenken’ ook… op de mens? (of op menselijke organisaties?) Presentatie ? Proces Data

Verstand Presentatie Beleving Proces Natuur Data Enigszins wel. Maar toch ook weer niet! Want.. Verstand Presentatie Beleving Proces Natuur Data

Verstand Presentatie Beleving Proces Natuur Data Enigszins wel. Maar toch ook weer niet! Want.. De ‘werkelijkheid’ van de mens is dynamisch..! organisch..! (zelf-ontvouwend) Verstand Presentatie Beleving Proces Natuur Data

Generativiteit! Impliciete orde! Want een ‘levend veld’ representeert een ander soort ‘systeem’: een ‘systeem’ van Machines en computers zijn waarden-neutraal - levende systemen bevatten impliciete (ingevouwen) waarden; en behoeven dus een ontvouwende orde! Impliciete orde! Generativiteit! De ‘ontvouwende orde’

Generativiteit: Een organisch systeem ontwikkelt zich in haar interactieve ‘veld’ op basis van haar impliciete waarden! in kaart:

Generatieve zelf-ontvouwing INDIVIDUATIE INTEGRATIE IDENTIFICATIE Creativiteit Individualiteit INDIVIDUATIE Actie Reactie Expressie Adaptatie Zichtbaar maken wat er in je speelt Inspelen op wat je ziet Vertrouwen Integriteit CONCEPTATIE INTEGRATIE DIFFERENTIATIE Vraag Aanbod Verlangen ‘Realiteit’ Wat wil je bereiken? Wat wil je bieden? Bezieling Identiteit IDENTIFICATIE Motieven Affiniteiten Verbanden Inwerkingen Behoeften Kwaliteiten Initiatief (zaadje)

Conclusies en consequenties: Ieder ‘levend veld’ (mens, cultuur, organisatie, situatie) vertegenwoordigt een impliciet (ingevouwen) waardensysteem. Dat systeem is interactief (wederkerig) opgebouwd, en kan zich dus ook alleen interactief ontvouwen (generativiteit). Generativiteit vereist een wederkerige zelfherkenning tussen vorm en inhoud, tussen persoon en systeem (verbondenheid). Generatief management is: het managen van die verbondenheid. Verbindend leiderschap is daarin: het opnemen van de waarden van de ander(en) in het (eigen) grotere systeem. Generatief leiderschap is dan: het ‘richten’ van de ontvouwing! En dat doe je met… *** ! *** aandacht!