Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat doen wij met Gods Schepping …
Advertisements

KBO Landhorst Zomaar wat over KBO Landhorst
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Indeling van hoogtijdagen
W Y L I E. Een klein stadje ten Noord-Oosten van DALLAS, gelegen aan Lake Lavon. Een wandeling op 27 Dec. 2005, bij een temperatuur van 26 graden. Kun.
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
“Fietsen in Drente deel 2
Gemaakt door Mylene rodenburg
Noord Italië Piemonte - Barolo. Piemonte telt het grootste aantal kwaliteitswijnen van Italië. Op een strook van nauwelijks 20 kilometer vind je meerdere.
Het dak eraf Marcus21-12.
Stromen van levend water Johannes
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
de genezing te Bethesda
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Opscheppen! Bunschoten
Hij is de almachtige ! Voor uw dreigen, o God van Jakob,
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Ontdekkers van de wereld
we zaten op 'n boot, 'n week lang op 'n boot, van alle luxe voorzien.
Escher.
14 april 2004Met de trein naar Nemo!1 Naar Nemo! Daar ga ik! Ik vertrek met de fiets vanaf school.
Presentatie over tijgers
Borobudur De Borobudur tempel..
Gen 2: 10 Er ontspringt in Eden een rivier die de tuin bevloeit. Verderop vertakt ze zich in vier grote stromen. 11 Een daarvan is de Pison; die stroomt.
Zaterdag 30 juni 2012 Wij waren nog nooit in Kijkduin geweest en waren vroeg op stap gegaan, zelfs in de winkels was het nog rustig.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Leidens ontzet 3 oktober.
*Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Wat overigens niet zo eenvoudig is, omdat 't in die zin toch wel echt 'n nationaal park is waarbij de commerciele voorzieningen tot een minimum beperkt.
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
't was 't tiende of 't vijftiende huis in 'n rij..
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Een kasteel in de provincie Dorset in Zuid-Engeland.
Dit is de drukkerij in Den Helder waar wij de kampkrant laten drukken.
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
Tijd van burchten en steden
Verlangen naar licht.
" Pas op ", zei Joringel, " dat je niet te dicht bij het kasteel komt ".
Aardrijkskunde Thema 1 water
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
De Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland in aktie
© Hartmut Jungius/WWF-Canon
Met foto’s en gedichten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland in aktie
Hoofdstuk 1: Nederland Historisch Overzicht Hoofdstuk 1: Nederland
De pharos van Alexandrië
Bloemen.
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Woordenschat groep 5 Thema 2 Les 5
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Quiz Quiz Energie Quiz Lars en Daan.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Het safaripark. Door: Tom. Het begin Eerst werd ik thuis door Mirre en haar ouders opgehaald. Toen gingen we naar het safaripark Beekse bergen.
Romeinen, Germanen en Kelten
Een Christelijke samenleving
Tijd van steden en staten
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Egypte, een geschenk van de Nijl
Onze geschiedenis.
Transcript van de presentatie:

Hierdense beek Herfstwandeling Zondag 31 oktober Lengte : Beginpunt: Rustpunt : Eindpunt : ongeveer 12 km 11.00 uur bij kasteel Staverden 12.30 uur bij de oude herberg “De Zwarte Boer” ± 15.30 uur bij het vroegere station Hulshorst. Hier kan in RailRoads restaurant wat gedronken worden. De wandeling loopt van het kasteel Staverden langs de loop van de beek en zijn gegraven parallelle beken, zogenaamde sprengen. De beek wordt lokaal anders genoemd, zo spreekt men in Leuvenum over de Leuvenumse Beek en in Staverden van de Staverdense Beek. In Leuvenum gebruiken we de lunch in de oude herberg ‘de Zwarte Boer’. Na deze stop volgen we de beek langs plekken waar tussen 1650 en 1850 papiermolens hebben gestaan. In de achtiende eeuw stonden er 9 molens lans de beek. De waterkracht van de beken en sprengen werd gebruikt om de molens aan te drijven. Het papier werd gemaakt van lompen. De wandeling eindigt op de plek waar vroeger het station Hulshorst lag.

Hierdense beek Herfstwandeling De Hierdense beek De Hierdense Beek ontspringt in de buurt van het Uddelermeer en heeft een prachtige, circa 25 kilometer lange loop door bossen en weilanden van de Noord-West Veluwe tot aan de monding in de voormalige Zuiderzee. Het is de enige beek in deze regio die nog grotendeels een eigen karakter heeft behouden. De beek stroomt afwisselend door weiden, loof- en naaldbossen en biedt een interessant leefmilieu voor planten en dieren. Waar mogelijk volgen we de bedding van de beek of van de gegraven parallel lopende watergangen zogenaamde sprengen.

Hierdense beek Herfstwandeling Staverden De wandeling begint bij kasteel Staverden, een van de vele kastelen die in eigendom waren van de graven, sedert 1339 hertogen, van Gelre. Tot feitelijke woonplaats van hen heeft het kasteel nooit gediend, hooguit bezochten zij het kasteel met enige regelmaat. Het eerste kasteel werd in 1290 door Reinoud van Gelre gebouwd. Omdat een groot deel van de Veluwe rond die tijd werd ontgonnen, wilde hij rond kasteel Staverden een stad stichten. Op 16 juni 1291 kreeg hij toestemming van koning Rudolf en op 25 maart 1298 was de stad Staverden een feit. Van de werkelijke stad is verder nooit iets terechtgekomen en dus is Staverden op dit moment de kleinste stad van Nederland zoniet van de wereld. Bekend zijn de witte pauwen bij het kasteel. Ten behoeve van de helmtooi van de graven en hertogen van Gelre kreeg het kasteel in het begin van de 14e eeuw het privilege witte pauwen te fokken. Op dit moment is kasteel Staverden eigendom van het Geldersch landschap.

Hierdense beek Herfstwandeling Herberg de Zwarte Boer De Zwarte Boer is een 4 eeuwen oude herberg aan de oude verbindingsweg (hessenweg) tussen Harderwijk en Apeldoorn. Reeds in 1615 wordt deze van oorsprong boerderij genoemd als pleisterplaats/ poststation. Dat heeft te maken met de diligences, die hier passeerden. Paarden konden hier worden verwisseld, brieven en pakjes konden worden overgedragen. Hier kruisten zich de wegen van richting Harderwijk, Deventer, Zutphen, Amersfoort en Zwolle. De aanwezigheid van de papiermolens aan de Hierdense beek speelde ook een rol.

Hierdense beek Herfstwandeling Watermolens langs de beek In vorige eeuwen zorgde het water van de Hierdense Beek voor de aandrijving van raderen van negen watermolens. Er werd kunstmatig verval geconstrueerd. Langs de Poolseweg ligt nog een watervalletje. Daar stond vroeger de Zandmolen, een papiermolen. Het rad zorgde voor het draaien van messen in een bak. Deze messen zorgden voor het uiteenrijten van lompen, zodanig dat het een soort pap werd. Dat werd in een bak geschept met een soort fijn geweven gaas. Daardoor werd het water uitgeperst. Wanneer je handgeschept papier tegen het licht houdt, zie je de structuur erin terug.

Als je meegaat geef dit dan per mail aan mij op Herfstwandeling Hierdense beek Als je meegaat geef dit dan per mail aan mij op voor 2 oktober