CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
De elektronische verzamelaanvraag Ruben Fontaine Markt- en Inkomensbeheer – dienst Aangiftes.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Eerste aanvraagEerste aanvraag: start periode 3 jaar In aanvraag 3 maand Interne zelfcontrole In aanvraag Initiële audit geslaagd Certificaat behaald In.
Stichting FVP De route naar 1 januari 2014
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Landschapsbeheer met schapen Wettelijke aspecten Averbode 24 juni 2011
Registratie van de TDI-variabelen met de Registratiemodule van het Technisch Platform Versie Rue Juliette Wytsmanstraat 14 | 1050 Brussels |
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Vaccinatiecampagne 2009 Raadgevend Comité 27 mei 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Economic Operators Registration and Identification
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 25 juni 2008.
Opleiding voor schoolsecretariaten
Aanmelden en inschrijven Schooljaar Infomoment 16 januari 2013 Maria Assumptalyceum Laken
HANDLEIDING: REGISTREREN VAN VACCINATIES Q-KOORTS
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Kalender opleiding / workshops.
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
DG Controle – Sector DIS
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
User management voor ondernemingen en organisaties
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 Raadgevend comité 23 april 2008 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorlichtingscel Pierre Cassart Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Tendenzen 2006 Paul MULLIER Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag ombudsdienst 2007 Raadgevend Comité 19 maart 2008 Frans Vromman Federaal Agentschap.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bluetongue: Stand van zaken en perspectieven Brussel, 19 maart 2008 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 24 september.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jaarverslag ombudsdienst 2008 Raadgevend Comité 25 maart 2009 Frans Vromman Federaal Agentschap.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Inleiding tot de multifunctionele aangifte
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
De werkwijze van de Commissie Keurmerk
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
De juridische context van de digitale factuur.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
Nieuwe financiering FAVV: stand van zaken dd 09/05.
Verplichte documenten
E-invoicing – Juridische spelregels Korneel Decroix/Wouter Claes Advocaten Algemene titel/welkomslide.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
1 december 2015 Eva Thompson. Register Energie voor Vervoer Jaarafsluiting Energie voor Vervoer Voorlichtingsbijeenkomst 1 december 2015 Eva Thompson.
Terecht op de praktijk het blauwe boekje voor de dierenartsassistente
Voorstelling Juridische Dienst
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Overige zoogdieren Week 3.
FOST Plus= huishoudelijke verpakkingen
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Transcript van de presentatie:

CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN

ORGANOGRAM FAVV

ORGANIGRAM DG CONTROLE

TAKEN EN OPDRACHTEN PCE Controles verrichten, erover rapporteren en ze opvolgen: Controleplan monsternemingen  Alfa, Technische fiches; Inspectieplan  Checklists Operatoren kennen: Registratie in BOOD; Erkenningen/toelatingen afgeven. Dienstverlening aan operatoren / aan consumenten: Certificaten; Eerste gesprekspartners van de operatoren; Onderzoeken in verband met klachten.

PRINCIPE VAN INSPECTIES : Businessplan 2012-2014 Basisfrequentie / sector: Risicoprofiel / operator al naargelang van : Bezit van een gecertificeerd ACS / Hobbyhouder Resultaten van de inspecties in de 2 voorgaande jaren Intrekking van erkenning of toelating Verlaagde, verhoogde frequentie, vast aantal of opvolgingsinspecties al naargelang van het profiel Hobbyisten: schapen-geiten: ≤10 vrouwelijke dieren ouder dan 6 maanden

PRINCIPE VAN INSPECTIES Inspectieplan : Basisfrequentie per type operator Scopes voor schapen- geiten, o.a.: Traceerbaarheid; Dierenwelzijn; Diergeneeskundige begeleiding en geneesmiddelen; 1 Scope = 1 Checklist : http://www.favv-afsca.fgov.be/checklists-nl/dierlijkesector.asp Uitleggen scopes

INSPECTIETOOLS : CL nummer, titel, versie hoofdstukken, vragen met wegingscoëfficiënt (0,1,3,10,10*) C/NC/NA – cijfers - tekst rechtsgrondslagen «eindscore » Uitleggen wegingscoëfficiënt

INTERPRETATIES INSPECTIES Onmisbaar voor standaardisering van de maatregelen

IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE Bedrijf = beslag => registratie in Sanitel en BOOD => Via DGZ Dier: 2 oormerken Paar identieke zalmkleurige OM EXPORT: 2 groene OM (één = elektronisch) of één zalmkleurig plastieken en 1 groen elektronisch OM (1 OM en 1 bolus met elektronische transponder) Wanneer: verlaten geboortebeslag of voor 6 maanden ouderdom Slachtschapen <12 maanden: 1 blauw beslagOM

IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE Verlies 1 OM hermerkingsOM bestellen bij DGZ Verlies 2 OM dier opstallen DGZ + PCE verwittigen

IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE REGISTER: Registratie binnen de drie dagen van: Aanvoer- Afvoer Geboorte - Sterfte Merken en hermerken Gegevens 12/12 –telling Beslagfiche: vanaf 01/01/2014! 5 jaar bijhouden ook certificaten (import-export) ook verplaatsingsdocumenten Beslagfiche zal door DGZ opgestuurd worden!

IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE Particulier Verkoop 1 persoon Aankoop van max. 2 dieren Eigen vervoer Rechtstreeks vervoer naar slachthuis (of offerfeest) Of thuisslachting Geen verplaatsingsdocument

TRANSPORT SCHAPEN EN GEITEN Verplaatsingsdocument Drie kopijen (1 oorsprong, 1 vervoerder, 1 bestemming) Vervoerder registreert in Sanitel, ook indien veehouder = vervoerder is 5 jaar in register Identificatie moet in orde zijn in de praktijk meestal om twee kopijen ; veehouder die ook vervoerder is moet zich melden bij DGZ, vervoerder die enkel vervoer (geen veehouderij!) doet moet zich melden bij het FAVV

MEDICIJNEN – BEDRIJFSBEGELEIDING Bedrijfsbegeleiding op vrijwillige basis Getekend contract aanwezig Keuze van de dierenarts: vrije keuze (Plaatsvervangende dierenarts: vrije keuze) Tweemaandelijks bezoek: controle en handtekening van register UIT Viermaandelijks: globale evaluatie van het beslag en verslag => 5 jaar bewaren! Getekende overeenkomst tussen veehouder en dierenarts naar keuze (want geen epidemiobewaking bij kleine herkauwers) Mogelijkheid tot overeenkomst met plaatsvervangende dierenarts

MEDICIJNEN – BEDRIJFSBEGELEIDING Zonder bedrijfsbegeleiding: enkel medicijnen voor een NAbehandeling van 5 dagen, na initiële diagnose van dierenarts Met bedrijfsgeleiding: Depot voor 2 maanden Geen medicijnen met IV toediening Enkel medicijnen cfr. KB 23/05/2000 (gewijzigd 13/07/2013) Medicijnen bewaard in primaire verpakking met gegevens van herkomst Register IN: T&V-document (genummerd!) Depot voor 2 maanden: enkel verschaffing door dierenarts waarmee overeenkomst afgesloten Register: boek met genummerde pagina’s te bestellen bij DGZ.

MEDICIJNEN – BEDRIJFSBEGELEIDING T&V-document: Altijd bij toediening door dierenarts binnen de risicoperiode (1 maand voor slachten) Altijd indien verschaffing van geneesmiddelen Register UIT: Alle behandelingen door de veehouder binnen de risicoperiode Op vrijwillige basis buiten de risicoperiode

DIERENWELZIJN Couperen staarten : VERBODEN Verwijderen hoorngroeipunt: Uitz. ooien vulva moet bedekt blijven Sedatie vanaf 2 weken Enkel chirurgisch Door dierenarts: bewijs (bv. factuur)! Verwijderen hoorngroeipunt: enkel door thermische cauterisatie Sedatie vereist Aanbevolen: scheren voor de zomer

CAE/zwoegerziekte Omzendbrief: Vrijwillig bestrijding http://www.favv-afsca.fgov.be/dierlijkeproductie/dieren/omzendbrieven/_documents/2013_06_26_OMZENDBRIEF_MAEDI_VISNA_CAE_zonder_WIJZIGINGEN_2011_2013.pdf Vrijwillig bestrijding Veehouder doet zelf opvolging

CAE/zwoegerziekte Verwerven 2 bemonsteringen : interval van 6 à 12 maanden Gunstig resultaat beide monsters Aanvragen bij de PCE Binnen de 4 weken na ontvangst gunstig resultaat van het 2e monster! Attest voor 12 maanden

CAE/zwoegerziekte Behoud ZIE ook bijlagen omzendbrief Bemonstering steeds 30 dagen vóór verval attest!! Telkens Gunstig resultaat! 2x verlenging om de 12 maanden Na ten vroegste drie jaar: om de 24maanden ZIE ook bijlagen omzendbrief Bijlage I: Zwoegerziekte Bijlage II: CAE Kan vervroegd worden bv buiten lammerperiode; niet verlaat en enkel na overleg met PCE!

INTRACOMMUNATAIRE HANDEL Identificatie: minstens één groen elektronisch OM Gezondheidscertificaat Aanvragen bij PCE minstens 24 u voor vertrek! Kopie in register gedurende 5 jaar

INTRACOMMUNATAIRE HANDELSVERKEER SCRAPIE Verplicht testen voor ICHV! Fokschapen of fokgeiten Fokschapen: Ofwel Genotype ARR/ARR of koppel niveau I Fokschapen en –geiten: Ofwel onder voorwaarden (zie volgende dia)

INTRACOMMUNATAIRE HANDELSVERKEER Ofwel onder voorwaarden 3 jaar ononderbroken aanwezig op bedrijf Bedrijf: sinds 3 jaar Onderworpen aan regelm. offic. dgk. Controles Identificatie OK Geen gevallen van scrapie Alle gedode en gestorven schapen/geiten getest op scrapie Enkel aankoop schapen/geiten Of ARR/ARR Of onder dezelfde vw regelm. offic.dg. Controles = het bedrijf is onderworpen aan regelmatige officiële diergeneeskundige controles (bvb. ter gelegenheid van het opstellen van een gezondheidscertificaat voor een dier dat naar een andere lidstaat wordt verzonden)

Dank u voor uw aandacht