Wat is een goede warme maaltijd?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Gezonde voeding.
Zuivelproducten en Eieren
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Rekenen met voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
Wereldwijd Aan het ontbijt.
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
De actieve voedingsdriehoek
Anita Tump, diëtist Diëtheek
SNAQ, een zaak van gewicht
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Casus: mevrouw Pieterse
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gonnie Staaks tel
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Jeugdopleiding FC Dordrecht.  Koolhydraten  Vetten.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Smul gezond.
Is dit een probleem in Nederland?
Schijf van vijf.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
De actieve voedingsdriehoek
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Wanneer eet een cliënt voldoende? Is dit genoeg? Of dit?

Wat is een goede warme maaltijd? een heel bord: 2 à 3 aardappels 150 gram groente portie vlees (75 – 100 gram) 150 ml nagerecht (melkproduct) een half bord: 1 à 2 aardappels 100 gram groente een klein stukje vlees (50 gram) 100 ml nagerecht (melkproduct) een kwart bord: 1 aardappel een klein beetje groente geen vlees en wel een melkproduct als nagerecht OF een klein stukje vlees en geen nagerecht Genoeg Redelijk Te weinig

Wat is een goede broodmaaltijd? een heel bord: 2 boterhammen besmeerd met margarine 2 x vleeswaren / kaas beleg een melkproduct een half bord: 1 boterham zoet beleg een kwart bord: 1 boterham of beschuit of cracker geen melkproduct Genoeg Redelijk Te weinig

Bronnen van informatie over de voedingsinname De inhoud van de koelkast De hoeveelheid voorraad De versheid: houdbaarheidsdata Restjes De mogelijkheden om boodschappen te (laten) doen en/of te (laten) koken Eetlust, gebitsproblemen (kauwproblemen), slikproblemen, conditie (vermoeidheid)

Wanneer is er een probleem? Als een cliënt de afgelopen week meer dan 3 dagen te weinig heeft gegeten Als een cliënt langer dan een week redelijk eet Als er sprake is van: Lege koelkast Producten in de kast die over de houdbaarheidsdatum heen zijn De cliënt problemen heeft met boodschappen doen en/of koken en/ of eten Geen eetlust en / of misselijkheid ……

Wat kun je als verpleegkundige doen? Geef informatie over de gevolgen van te weinig of redelijk eten en het belang van een goede voeding Adviseer normale hoeveelheden, volle producten en extra eetmomenten (6x per dag) Overleg indien nodig met huisarts of diëtist Geef een folder mee (bijv. ‘Denk niet te licht over uw gewicht’) Bespreek of een andere maaltijdvoorziening mogelijk/nodig is Adviseer over hygiëne

Aanbevolen hoeveelheden Gratis folder: Voedingscentrum: Eet gezond! Schijf van vijf

Praktische adviezen bij (risico op) ondervoeding Eet meerdere keren per dag: 3 hoofdmaaltijden en meerdere tussenmaaltijden Kies voor volle producten Besmeer brood royaal en gebruik dubbel broodbeleg Bereid de warme maaltijd met wat extra boter, olie of room Probeer samen met anderen te eten Kies voor energierijke dranken Zorg voor voldoende variatie (warm/koud, zoet/hartig) Zorg voor lichaamsbeweging Eet rustig en kauw goed

Tussenmaaltijden Adviseer twee tot drie maal per dag een tussentijdse verstrekking die voldoende eiwit en energie bevat. Denk aan: Volle (vruchten)kwark Chocolademelk Ragout Cracker met een gekookt ei Enkele blokjes kaas en/of plakjes worst Evergreen Amandelbroodje Pannenkoek Roomijs