Rekenproblemen en Dyscalculie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Advertisements

Visual Knowledge Building
Rekenen in groep 1 t/m 4 De doorgaande lijn.
Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
3-jarigen in het basisonderwijs
SWV DRONTEN: Onderbouw
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Rekenproblemen en Dyscalculie
Dyscalculie en rekenproblemen
HET BELANG VAN REKENEN Prof. Dr. Jan de Lange.
Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 3: Getalbegrip
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Geletterdheid….. Wat is dat?
leerprocessen en handelingstheorie
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Dyscalculie of ernstige rekenproblemen?
Zelfredzaamheid bij kinderen en jeugdigen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking Nelchen Arijs.
LESINHOUDEN Motorische doelstellingen: Brion
Portfolio
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenproblemen en Dyscalculie
Vakspecifieke onderwijsbehoeften bij rekenen en Wiskunde
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Voorlichtingsavond groep 3
PLUSKLAS.
Aanpak problematisch gedrag
Informatieve bijeenkomst
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
verhoudingen – breuken – procenten - kommagetallen
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Leraareffectiviteit – wat weten we (niet)? Daniel Muijs, University of Southampton.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
Getalbegrip versterken, rekenen tot 100
Les 3 - Operators Workshop Php Basic. ICT Academy Php Basic Content Operators Wiskundig Toewijzing Vergelijking.
Periode 3 Controleren van de voorraad en bestellen
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Kansverdelingen Kansverdelingen Inleiding In deze presentatie gaan we kijken naar hoe kansen zijn verdeeld. We gaan in op verschillende.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Creëer een positieve talentspiraal werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Executieve functies Marije Ruben.
Coping.
Ontwikkelingspsychologie voor het Onderwijs Denken en representeren
Er wordt gewerkt voor goud Doelstelling niet gehaald.
Wiskunde in het eerste leerjaar
De juiste route naar het juiste doel
Significante cijfers © Johan Driesse © 2013 – Johan Driesse.
Welke “wiskundes” zijn er?
Welkom in groep 5 jaarklas. Een korte impressie van: directe instructiemodel het lesrooster. waar wordt bij de lln een beroep opgedaan. de leerstof van.
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Stap drie bij projecten
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Transcript van de presentatie:

Rekenproblemen en Dyscalculie Cognitieve leerpsychologie en handelings(leer)psychologie Het uitgangspunt bij de cognitieve ontwikkelingspsychologie is: Het gedrag van de mensen wordt bepaald door een gestructureerd systeem van (logische) kennis dat tot stand komt in opeenvolgende leeftijdsfasen. De kennis en vaardigheden – opgedaan in de ene fase – vormt de voorwaarde voor het succesvol doorlopen van de volgende fase. Binnen het rekenonderwijs is dan de cruciale vraag: Aan welke cognitieve voorwaarden moet voldaan worden om tot rekenen te kunnen komen. Als overkoepelende term wordt de term ‘getalbegrip’ gebruikt.

Rekenproblemen en Dyscalculie Cognitieve leerpsychologie en handelings(leer)psychologie Getallen hebben meer dan één functie. Een getal kan de hoeveelheid aangeven, maar ook de volgorde of codering (van de 40 deelnemers is nummer 12 op de derde plaats geëindigd). Er is dus een hoofdgetal (hoeveelheidaanduiding) en een ranggetal (volgordeaanduiding). Kinderen hebben de dubbele functie van een getal al snel door. We spreken van getalbegrip wanneer het kind op elk moment bij het aftellen van losse elementen elk telwoord zowel opvat als aanduiding van het hoeveelste getelde element als het totaal van het tot dan toe getelde elementen. (eerste, tweede, derde… het zijn er drie) Bij tellen geldt, dat er niet nogmaals geteld hoeft te worden, wanneer er voorwerpen bijkomen of er af gaan.

Rekenproblemen en Dyscalculie Cognitieve leerpsychologie en handelings(leer)psychologie Hoe komt van wat een getal is tot stand? Kinderen doen vaak ervaring op met ordenen, leren tellen en ontdekken wat ze er mee kunnen. Concrete ervaring met ordenend handelen gaat vooraf aan een goed begrip van abstracte geallen. Kenmerken van getalbegrip zijn: Conservatie (8 blokken blijven 8 blokken ongeacht hoe ze liggen) -Correspondentie (ordenen volgens paarsgewijze overeenkomst) -Classificatie (groeperend ordenen in deelverzamelingen) -Seriatie (rangordenen: van klein naar groot; langzaam naar snel) -Tellen . Hier gelden drie regels: 1) Alles wordt maar 1x geteld 2) Telwoorden in afgesproken volgorde gebruiken 3) Laatst genoemde telwoord geeft steeds de totale hoeveelheid aan. -Rekentaal (veel weinig meer, erbij) -Wiskunde en taal -Maatbegrip. Je weet pas wat 6 is wanneer je er een maat bij doet. 6 dozen glazen; 5 paar schoenen; 6 uur; 3 meter

Rekenproblemen en Dyscalculie Cognitieve leerpsychologie en handelings(leer)psychologie De kenmerken van het getalbegrip hoeven niet in volgorde beheerst te worden. Niet alle kenmerken zijn even belangrijk. Classificeren en seriatie bijvoorbeeld zijn geen dwingende voorwaarden om te leren rekenen. Handelings(leer)psycologie Het centrale uitgangspunt is dat mensen leren door actief te handelen. Handelingen hebben onderscheidende functies: oriënteren, uitvoeren, controleren. Handelingen zijn van concreet manipulerend tot mentaal denkend. Handelingen hebben een structuur en zijn door gericht onderwijs te veranderen. Voor het leren rekenen is hierbij de systematische instructie van belang. Taalgebruik en bewust leren verbaliseren zijn belangrijke didactische instrumenten. Denken als mentaal handelen vormt het einde van het leerproces.

Rekenproblemen en Dyscalculie Cognitieve leerpsychologie en handelings(leer)psychologie Binnen de handelings(leer)psychologie zijn prestatie en handelings-structuur twee belangrijke begrippen. Prestatie is de uitkomst. De handelingsstructuur is de manier waarop die gevonden wordt. Wanneer een prestatie fout is moet je kijken waar het in de handelingsstructuur fout gaat. Het verbaliseren van de handelingsstructuur door de leerkracht en de leerling is binnen deze invalshoek zeer essentieel. Er wordt veel waarde gehecht aan complete instructie en sturende didactiek. Bij het uitvoeren van de handelingen zijn 4 primaire kwalitatieve handelingen te onderscheiden: Mate van verinnerlijking (overgang van concreet naar mentaal) Mate van verkorting (eerst deelhandelingen en dat wordt steeds minder) Mate van beheersing (automatisering) Mate van wendbaarheid (het kunnen toepassen in andere situaties) Op elk niveau heb je een oriënterende, uitvoerende en controlerende functie