Consensus Model Jeroen van Beuningen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Vrouwen hebben ALTIJD het laatste woord
Het tweede werkstuk.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Problemen in de melkweg
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Time management in het onderwijs
Verborgen vormen van pesten
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
door: Roderick Juffermans
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Dr. Albertus Risaeusschool
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Communicatief gedrag + / -
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
OM EVEN OVER NA TE DENKEN.
Godsdienst.
Wat maakt het leven zinvol?
Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent.... Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent...
HEY PSSSST Een powerpoint van De Kale.
Rechtvaardigheid Les 1 Ethiek – Rechtvaardigheid – Les 1
Besluitvorming.
Vondeling Hoe ziet een poezenleven er zoal uit?. Dit hier lijkt mij wel een leuk plekje om te wonen!
Lieve zoon/dochter ....
Iedereen coach naar Jef Clement.
Een bericht speciaal voor jouw m’n

Vrouwen hebben ALTIJD het laatste woord
Interpreteren van data
Hé Pssst Lidia.
Wat ik wil…..
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Regels en afspraken.
De oplossing optellen oefenen doorwerken verbeteren de oefening het huiswerk verkeerd.
HEBT U DE TIJD?. INOEFENEN VAN DE LEERSTOF Los steeds de vragen op om naar de volgende vraag te gaan. Klik op de pijltjes om verder of terug te gaan.
Gelijkwaardigheid in het Clubhuismodel
Vergaderen.
Woordenschat groep 5, thema 6, les 4
Woordenschat groep 5 Thema 5, les 4
Nederland = ZEURLAND.
Altijd online!.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Rouw & Verlies Les 3.
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
HEY PSSSST.....
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
Training: Effectief communiceren op de werkvloer
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Inhoud Breuken (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen).
Talent in Ontwikkeling
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Talent in Ontwikkeling
Thema 20 MZ 2 Onderhandelen.
© UNIEK IN DE KLAS.
Het discussiespel In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende.
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Betoog.
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Mindset, targets en doelen
Transcript van de presentatie:

Consensus Model Jeroen van Beuningen

Consensus model Overzicht Status Quo Alle meningen verzamelen Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen Beargumenteren van standpunten Consessies doen Consensus bereiken

Status Qou Status Quo betekent de huidige situatie. De status Quo is het startpunt van een discussie. Vaak is er in de discussie een groep die de status Qou wilt handhaven en vaak is er een groep die een wijziging in de status Quo wilt berijken. Vaak is het zo dat mensen al een standpunten hebben ingenomen in het beging van het proces. Je hebt ook mensen die nog geen standpunt hebben in genomen. Deze mensen zijn zwevend.

Alle meningen verzamelen Een mening is niet hetzelfde als een standpunt of argument. Een mening is iets wat je graag wilt of niet wilt. Een voorbeeld iemand wilt graag lasanga eten. Dit is een mening. De ander wil graag salade eten dit is ook een mening. Een argument is om geen lasanga te eten is dat er veel calorieen in zitten of dat je wel lasanga moet eten omdat het lekker is. In dit proces wordt gekeken wat iemands meningen zijn.

Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen Het kan gebeuren dat er geen verschillen in meningen zijn. Wanneer dat gebeurt is er al consensus bereikt. Consensus is bereikt als iedereen het eens is met elkaar. Wanneer er verschillende meningen zijn moet er gekeken worden wat de andere mensen er van vinden. Dit is vooral belangrijk van de mensen die zweven zijn. Deze kunnen dan een mening kiezen van iemand anders en standpunten innemen

Beargumenteren van Standpunten Wanneer mensen niet eens zijn met elkaar en de verschillende standpunten zijn ingenomen dienen deze standpunten onderbouwt te worden met argumenten. Er zijn verschillende methodes om te beargumenteren waar ik niet verder op in ga. Er is wel een regel tijdens het argumenteren en dat is dat je niet op de man mag spelen. Op de man spelen zijn argumenten die op iemands persoon slaan en niet om op het onderwerp. Stel dat het onderwerp het kiezen van eten is, dan is het fout om te zeggen ik wil geen lasanga eten omdat ik jouw stom vind. Dit slaat op iemands persoonlijkheid en niet op het onderwerp kiezen van eten. Dit is verboden tijdens het argumenteren. Het is mogelijk om een persoonlijk argument te geven, maar dit is alleen mogelijk in de ik vorm. Zoals ik ben op dieet en ik wil geen lasanga eten. Zeggen ja maar jij bent slank is op de man spelen en is geen goed argument.

Consesies doen Wanneer de verschillende standpunten onderbouwt zijn met argumenten moet je het proberen eens te worden met elkaar. Dit doe je door consessies te doen. Een consessie is doen gaat op basis van de argumenten van de verschillende standpunten. Het is niet altijd zo dat iedereen evenveel consessies moet doen. Mensen die een standpunten slecht onderbouwen moeten vaak meer consessies doen dan mensen die hun stelling goed onderbouwt hebben. Het is dus niet de bedoeling dat er een ruilhandel ontstaat maar dat er gekeken wordt welke stelling het beste past. Het idee is dat door de argumenten te bekijken van verschillende partijen de beste oplossing gezocht kan worden gevonden van de verschillende werelden. Bij consessie doen moet er rekening gehouden worden met de minderheid. De minderheid moet zich veilig en goed voelen bij het besluit van de meerderheid.

Consensus Meestal is er nu consensus bereikt. Consensus betekent dat iedereen het eens is geworden met elkaar. Wanneer dit niet het geval is moet er nog een keer over dit onderwerp vergaderd worden.

Consensus model Overzicht Status Quo Alle meningen verzamelen Verschillen in meningen verzamelen en standpunten innemen Beargumenteren van standpunten Consessies doen Consensus bereiken