Laurens van der Maaten IKAT / ROB

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Paradox van onze Tijd
Advertisements

ETRS89 en LAT bij RWS Noordzee In oktober 2009 gaat de Meet- en Informatiedienst Noordzee voor haar eigen productie, verwerking en opslag van geografische.
Visual Knowledge Building
Generatief Leiderschap
Maak een tentoonstelling
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Een flexibele beschrijvingsmodule voor objecten
Heb je talent om kleuren te onderscheiden ? Wel, kijk dan eens naar de volgende figuur...
All Media are SOCIAL Eenleven zonder media, is dat mogelijk? Media spelen een belangrijke rol in ons sociale leven en zijn een primaire levensbehoefte.
Presentatie over vogels
Feedback probleemanalyse. Jullie kijken vooral met de bril van 'overlast’ naar het vraagstuk. "dat kan toch de enige reden zijn voor de HvA om een cadeau.
Record Linkage: Simulatie Resultaten Adelaide Ariel Biolink NL 28 maart 2014.
Hoe werkt het Natural Coloring Systeem
Naam: Mijn sport : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Muziek downloaden PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012.
Schijn en Werkelijkheid
PowerPoint.
Meten bij marktonderzoek
Meten bij marktonderzoek
Optische eigenschap van de parabool
Naam: Presentatie over Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Naam: HUPKES Mijn hobby : GAME Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Naam: Begard Mijn hobby : Irak.. Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Presentatie over katten
Presentatie over Tijgers.
Presentatie over honden
Imagebuilding Helaas, geen kant-en-klaar recept, want geen koor is gelijk. Performen met power | Petra Andriessen.
Functioneel Ontwerp.
aan Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Kees van Overveld B i g I m a g e s – Visuele Communicatie -1- De textuurlaag: textuur als elementair percept textuur, schaal en oriëntatie textuur – een.
Solar Influences Data analysis Center / Royal Observatory Belgium Waarom zonnetelescopen boven op een toren plaatsen? Wat is deze vreemde structuur?
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
Eigenschappen van hoeken
Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD
Zintuigen en verstand Wat je weet en wat je ziet.
De Paradox van onze Tijd
 3SIGN  Studievereniging tegenover studentenvereniging  Uitleg over gehouden enquêtes.
Het opbouwen van een data base
Vragen subsets OM3. Vragen subsets (1)  Hoe bepaal je wat de ‘best practice’ is van processen of gebieden die je wilt benchmarken? –Er zijn een aantal.
Verder = klikken Historische Bibliographie Praktische informatie Verder = klikken.
Representatie & Zoeken
F O T O – O P D R A C H T.
Websites. Een succesvolle website Een succesvolle website bevat: Een goede usability Een mooie lay-out Een goede kwaliteit.
Wat zegt de COS over steekproeven en data-analyse?
20 mei Symposium Statistical Auditing Slide 1 Wat zegt de COS over steekproeven en data-analyse? Paul van Batenburg.
Allard Kamphuisen Hado van Hasselt Wilco Broeders
SENSES ONZE ZEEPWINKEL. THE STORE INSPIRATIE HET CONSEPT DE ZEEP RFID GLAS IN LOOD DE KABINES DE SFEER BESTELLEN? INSPIRATIE HET CONSEPT DE ZEEP RFID.
Hoe werkt het Natural Coloring Systeem
Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het NFF geweest?
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Vergelijkingen van de tweede graad. Vergelijkingen van 2 de graad  Een vergelijking van de tweede graad geeft een verband tussen 2 onbekenden.  Bijvoorbeeld.
Onderzoeksvaardigheden 3
De oplossing De aannemelijke oplossing van het dilemma, wat ga je testen?
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Toepassingen van evenwichten
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Vermoeidheid staat in de top 5 van revalidatiedoelstellingen met de hoogste prioriteit voor visueel beperkte cliënten. Daarnaast komt uit wetenschappelijk.
Archief2020 | 8 juli mei 2015 Digitale records Een meedenk-vraag.
Isometrie tekenen Dal\RvP 2013 Pixel Art.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
CROWDSOURCING DOOR NIELS SANDER ALBERT JAN. INHOUD o Wat is Crowdsourcing o Welke mogelijkheden biedt het o Filmpje ‘wat is Crowdsourcing?’ o Oefening.
Conceptversterking Conceptversterking kun je inzetten om een bestaand concept te versterken. Om een concept te versterken moet je het concept eerst.
Financiële zelfredzaamheid
Titel van wetenschappelijk project
Meetkunde Verzamelingen Klas 8.
Transcript van de presentatie:

Laurens van der Maaten IKAT / ROB Beeldzoeken van glas Laurens van der Maaten IKAT / ROB

Determineren van glas Nu alleen uitgevoerd door experts Experts kijken naar specifieke visuele eigenschappen, bijv. vorm, kleur en textuur Door het gebruik van een referentiecollectie wordt deze taak eenvoudiger Maar....

Determineren van glas Er blijven problemen: Beschikbaarheid van referentiecollecties (NRc) Afhankelijkheid van grootte van de referentiecollectie (NRc) Doorzoeken van collectie naar gelijkende objecten is tijdrovend Daarnaast is het gevoelig voor fouten, bijv. omdat een specifiek object over het hoofd wordt gezien Dus waarom niet de computer de collectie laten doorzoeken?

Beeldzoeken van glas Je hebt bijvoorbeeld dit stuk glas

Beeldzoeken van glas Dan wil je deze tekening vinden 

Beeldzoeken van glas Vorm is een onderscheidend kenmerk van glas Daarnaast is het een eigenschap die goed te extraheren is uit zowel foto’s als tekeningen Daarom focus op vormen vergelijken Er zijn echter een aantal problemen, want: Zien waar het object op de foto is is niet triviaal Artefacten op foto’s zijn vaak kapot Rotatie effecten op foto’s Tekeningen bevatten interpretaties van de tekenaar De grootte van het object is niet bruikbaar als eigenschap

Het object onderscheiden 

Kapotte artefacten 

3D-rotatie effecten 

Vergelijken van vormen Beschrijf vorm als aantal punten Voor alle punten: Meet hoek en afstand tot alle andere punten Maar hier een ‘grof’ histogram van Alle histogrammen samen beschrijven de vorm Bepaal overeenkomst tussen histogrammen θ r

Histogram constructie 6 θ 4 r 3 2 2 1 r θ

Histogram constructie

Resultaten Voor ‘goede’ artefacten zijn de resultaten veelbelovend Systeem binnenkort on-line Een nadeel bij glas is echter dat het vaak kapot is Doordat het systeem naar vorm kijkt, werkt het dus niet goed op glas dat erg kapot is Verder onderzoek moet zich richten op textuur

Voorbeelden zoekacties

Vergelijken van tekeningen Eenvoudiger probleem Maakt het mogelijk automatisch ‘gelijkende’ artefacten op de NRc-website te tonen We kunnen ook een ‘vormenkaart’ maken die een idee geeft hoe de computer het glas indeelt op vorm (zie volgende slide)

Conclusie Zoeken op beeld kan de archeologie nieuwe mogelijkheden bieden Tevens kan archeologische kennis voor een breder publiek beschikbaar worden (bijv. door automatische determinatie) Technisch is het echter uitdagend We gaan ons nu richten op onderzoek naar textuur We hebben bij dit onderzoek jullie nodig: zowel voor kennis als voor data!