De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meetkunde Verzamelingen Klas 8.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meetkunde Verzamelingen Klas 8."— Transcript van de presentatie:

1 Meetkunde Verzamelingen Klas 8

2

3 Verzamelingen Bij het woord “verzamelingen” denk je misschien aan iets dat men spaart: postzegels, oude munten, enz. Kenmerken van zo’n verzameling: Je hebt er véél van nodig, anders is het geen verzameling! Het vormt een groep die bij elkaar hoort Onderdelen kunnen sterk verschillen (postzegels van landen bijv.) Ze hebben tenminste één eigenschap gemeenschappelijk, waardoor ze bij elkaar horen. (Bijv.: postzegels doet men op een brief!)

4 Voorbeeld 1 (V1, V2, enz. staat voor een verzameling )
V1: Alle leerlingen uit de klas 8D vormen een verzameling. V2: Leerlingen die al 14 jaar zijn. V3: Leerlingen in Nederland die al 14 jaar zijn. Dat is een veel grotere, andere verzameling. V2 is een deel van V3, want leerlingen uit de klas die 14 jaar zijn, behoren óók tot de kinderen in Nederland die 14 jaar zijn. Dus V2 en V3 overlappen elkaar! V1 en V3 hebben iets met elkaar gemeen. Soms kan een element dus tot meerdere verzamelingen behoren.

5 Voorbeeld 2: V1= alle leerlingen uit 8D V2= alle meisjes uit 8D Elk meisje zit in beide verzamelingen! Voorbeeld 3: V1=alle jongens van klas 8D V2=alle oranje bromfietsen in Amsterdam Beide verzamelingen hebben géén overlapping, dus geen doorsnede. Dit heet een “lege verzameling”. (Doorsnede is wat twee verzamelingen gemeenschappelijk hebben. Symbool: ∩ )

6 Definitie: ► Een verzameling is een groep van dingen (=objecten) die een gemeenschappelijke eigenschap hebben ◄ De objecten die tot de verzameling behoren heten elementen. Omgekeerd: een element dat die eigenschap niet heeft, behoort dus ook niet tot de verzameling. Het is daarom belangrijk precies te omschrijven wat de gemeenschappelijke eigenschap is. We gaan nu kijken naar wiskundige verzamelingen!

7

8

9

10

11 Soorten verzamelingen
lijnfiguren Oppervlaktefiguren

12 Som 1 Gegeven: een cirkel met straal r=4cm en middelpunt M. Teken de verzameling van alle punten die verder dan 3cm van het middelpunt M liggen (kleur dit gebied rood) Teken de verzameling van alle punten die minder ver dan 4 cm van het middelpunt M liggen (kleur dit gebied blauw) Geef met een aanwijspijl aan welk gebied binnen beide verzamelingen ligt, dus de doorsnede. Schrijf de formules op van beide verzamelingen.

13

14 Gegeven: een cirkel met straal r=4cm en middelpunt M
Som 2 Gegeven: een cirkel met straal r=4cm en middelpunt M Teken de verzameling van alle punten die verder dan 3cm van punt M liggen (rood) Teken de verzameling van alle punten die minder ver dan 2cm van punt M liggen (geel) Hoe zit het met het gebied waar beide puntverzamelingen samenvallen? (doorsnede) Leg uit. Schrijf de formules op van beide verzamelingen.

15

16 Som 3 Gegeven: een cirkel met straal r=4cm en middelpunt M Teken de verzameling van alle punten die op 3cm en minder liggen vanaf het middelpunt (geel) Teken de verzameling van alle punten die op 2cm en meer liggen vanaf het middelpunt (blauw). Geef met een aanwijspijl aan welk gebied binnen beide verzamelingen ligt. Geef de formules van beide verzamelingen.

17

18 Lezen van gecodeerde verzameling formules:
Opgave 1 V1 = {alle P│d(P,M) >3cm (rood) V2 = {alle P│d(P,M) < 4cm (blauw) Opgave 2 V1 = {alle P│d(P,M) >3cm V2 = {alle P│d(M,M)<2cm Opgave 3 V1 = {alle P │d (P,M) ≤ 3cm (=geel) V2 = {alle P │d (P,M) ≥ 2cm (=Blauw)

19 Meetkundige figuren als puntverzameling
 Som 4 Teken de verzameling V4 van alle punten P waarvoor geldt, dat hun afstand tot een vast punt M gelijk is “r”. (r kan elk gewenst aantal cm zijn) Schrijf ook de notatie op. Som 5 Teken de verzameling V5 van alle punten P waarvoor geldt. Dat hun afstand tot lijn “l” gelijk is aan d. (d kan elk gewenst aantal cm zijn) Som 6 Teken de verzameling V6 van alle punten P, waarvoor geldt dat hun afstand tot twee punten A en B gelijk zijn . Som 7 Teken de verzameling V7 van alle punten P waarvoor geldt, dat hun afstand tot twee evenwijdige lijnen l1 en l2 gelijk zijn.

20 Opgave 4

21 Opgave 5

22 Opgave 6

23 Opgave 7

24

25 Constructie van de parabool op ruitjespapier van 1cm:
Trek vanuit het brandpunt F concentrische cirkels met stralen van 1cm, 2cm, 3cm, 4cm enz. enz. Zo ver als je op je papier kunt komen Kijk naar de cirkel met straal=2cm. Bepaal het punt waar een hoogtelijn op l een afstand heeft van 2cm tot die cirkel Kijk naar de cirkel met straal=3cm. Bepaal het punt waar een hoogtelijn op l een afstand heeft van 3cm tot die cirkel Kijk naar de cirkel met straal=4cm. Bepaal het punt waar een hoogtelijn op l een afstand heeft van 4cm tot die cirkel Enz. enz. Verbind de ontstane punten, gaande vanuit P en je hebt de rechter helft van de parabool Spiegel nu alles op de linker helft van je papier en je hebt de hele parabool

26


Download ppt "Meetkunde Verzamelingen Klas 8."

Verwante presentaties


Ads door Google