Henk Pol, Universiteit Twente / SLO Maarten Pieters, SLO

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
§3.7 Krachten in het dagelijks leven
Concept Cartoons Voor ondersteunend materiaal zie:
Regiobijeenkomsten jan-feb 2014
Amsterdam 21 maart 2013 Maarten Pieters bètaprogramma’s vanaf 2013.
Binnen het vak ‘Kunst’ (CKV2,3) dat bestaan uit
Newton - VWO Kracht en beweging Samenvatting.
Nieuwe Natuurkunde Pilot en syllabus.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
De nieuwe syllabus scheikunde
Nationale Rekendagen Noordwijkerhout 18 maart 2010
Wiskunde in Technologie
Algebra en tellen Subdomein B1: Rekenen en algebra
Op weg naar invoering van het nieuwe examenprogramma
Belangrijke onderzoeksgegevens uit het DUO-onderzoek van VNCI/RGC Jan Apotheker and Gerard van Koten Stuurgroep Nieuwe Scheikunde RGC;17.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Les 2 Elektrische velden
De kwaliteit van het aardrijkskundeonderwijs op de pabo
Wiskunde in NLT wordt dat wat?
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
Realiseer je dat in alle vier de gevallen er een Fz werkt !
Kenmerken van de concept contextbenadering
Klaar voor het nieuwe examenprogramma biologie met Nectar Tweede Fase!
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Landelijk Ontwikkelpunt NLT Docent Greijdanus Zwolle (bi, anw)
Onderzoekend leren en beroepscontexten
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Momenten Havo: Stevin 1.1 van deel 3.
Guy Janssens Een van de leukste cursussen die ik bij de Open Universiteit gevolgd heb! Guy Janssens
Inpassing ANW inhoud in andere vakken
NU Burgerschap Harald Veldman en Ingrid Leegsma 10 maart 2015 NU Methoden Congres.
Met de Kennisbasis in zee!
Zwaartekrachtenergie contra Bewegingsenergie
Woudschotenconferentie 2007 Jos Paus, Lucia Bruning
Concept examenprogramma
Samen mechanica onderwijs vernieuwen Verkennen van mogelijkheden Frank Lacroix Peter Dekkers Workshop Woudschoten 2009.
Natuurkunde in de bovenbouw
Doe eerst dit Zet uw mobiele telefoon, tablet of laptop aan Log in als student op Socrative.com, kies kamernummer X (hoofdletterongevoelig) In Socrative.
CoCo – Wisselwerking tussen concepten en contexten Lucia Bruning en Berenice Michels.
Probleem: hoe leer ik mijn leerlingen problemen oplossen? Henk Pol ELAN – Universiteit Twente / Rijksuniversiteit Groningen.
Wisselwerking tussen concepten en contexten Parallellezing Woudschoten Conferentie Natuurkunde Berenice Michels en Lucia Bruning.
Toetsen van de concept-contextbenadering bij maatschappijwetenschappen
NLT Natuur Leven Technologie. Voorstellen: Docent 4 havo: mevrouw Wouters Docent 5 havo:de heer Elands.
Bètaonderwijs in verandering Kerst Boersma bèta5 ECENT 2009.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Bèta Challenge Programma Een Bèta route mavo-mbo-hbo.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Nieuwe Natuurkunde (NiNa) & Natuur, Leven & Technologie Henk Pol, ELAN, Universiteit Twente.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Landelijke Onderwijsdag 2 februari 2016 De Rijtuigenloods Amersfoort Techniek Leermiddelen VMBO PIE en BWI Op het goede spoor naar augustus 2016.
Het vakdossier Informatica: aan de slag! Victor Schmidt I&I conferentie Service Pack november 2008.
1 Bètavakvernieuwing na Ange Taminiau, Berenice Michels, Pascal Marsman.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
ECENT 12 mei Bètavernieuwing na 2010 tijdpad invoering nieuwe examenprogramma’s gericht op invoering in 2013 –nieuwe NLT zeker in 2012 nieuwe.
Introductie Maatschappijwetenschappen nieuwe stijl
het opzetten van een onderzoek
Concept-contextvenster in het bèta-onderwijs
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Pilot maatschappijwetenschappen
Pilot Maatschappijwetenschap-pen
Kenmerken van de concept contextbenadering
Nieuw examenprogramma maatschappijwetenschap-pen
Nieuwe Natuurkunde syllabus nader bekeken Werkgroep 8 Woudschoten
Vernieuwingen in de Pilot-examens Natuurkunde VWO
De deelname aan het hoger onderwijs is in Nederland hoog
Transcript van de presentatie:

Henk Pol, Universiteit Twente / SLO Maarten Pieters, SLO Examenprogramma NiNa Henk Pol, Universiteit Twente / SLO Maarten Pieters, SLO

√ √ √ ? Oud versus Nieuw (I) Er is nog niet een definitieve syllabus. Daarom vandaag een overzicht van de stand van zaken. En nog veel belangrijker: Waar draait het met de vernieuwing NiNa om?

Even rondje Naam en school Met welke doelstelling zit u hier?

Aanleiding en ambities maatschappelijke ontwikkelingen meer instroom in bèta-techniek opleiding nodig: kwaliteit en kwantiteit snelle ontwikkelingen in wetenschap en technologie ambities, mede na knelpuntenanalyse meer relevantie en actualiteit, verbind concepten met contexten meer succes van leerlingen in vervolgonderwijs meer samenhang tussen de bètavakken betere uitvoerbaarheid van de programma's blijvende vernieuwing bèta-onderwijs blijvende professionalisering docenten

Oud versus NiNa II Waarom een nieuw programma? Drie doelstellingen die een rol spelen Inhoudelijke voorbereiding op vervolgopleiding Vroeger: enige argument, nu 1 op 10 vervolgopleiding Scientific Literacy (wetenschappelijke geletterdheid) Burger heeft kennis nodig voor het maken van keuzes, democratie Voorbereiding op het beroep/studie Instroom in technische beroepen/studies verhogen

Welke gevolgen voor NiNa? Enkele voorbeelden voor havo Bron: Eindrapportage NiNa (sub-)domein Vergelijking met huidig examenprogramma E1. Zonnestelsel en heelal deels ANW-inhoud; toepassing mechanica van voorwerpen onderworpen aan zwaartekracht; toepassing eigenschappen elektromagnetische straling voor waarnemingen en onderzoek zonnestelsel en heelal F. Menselijk lichaam Keuzedomein (SE); werking van lenzen kan hierin behandeld worden I. Onderzoek en ontwerp praktisch werk; experiment, modelstudie, ontwerp (SE); benoemd in relatie tot de CD-subdomeinen

Welke gevolgen voor NiNa? Enkele voorbeelden voor vwo Bron: Eindrapportage NiNa (sub-)domein Vergelijking met huidig examenprogramma B2. Medische Beeldvorming inclusief eigenschappen van radioactieve straling en veiligheid (in plaats van huidige subdomein Radioactiviteit); nucleaire reacties en toepassing kernsplijting en kernfusie in keuzesubdomein E3 Kern- en deeltjesprocessen F1. Quantumwereld praktische context van toepassingen als digitale camera’s, lasers, elektronenmicroscopen, etc; daarnaast quantummechanica als fundamentele beschrijving van licht en materie met aspecten als golf-deeltje-dualiteit, onbepaaldheidsrelatie van Heisenberg F2. Relativiteitstheorie Keuzesubdomein (SE)

Oud versus NiNa III De manier waarop Geen staatsdidactiek (sinds Dijsselbloem) Het hoe is open. Wel een vraag met het aanleren van contexten. Maar niet nieuw want examens zijn al veel langer in context dus hoe daar op voor te bereiden? Door eerst te bedenken waarom bepaalde onderdelen in het programma zitten  weten waarom je iets behandelt geeft inzicht in het hoe

Verschillende insteken Procedureel Mathematisch / Probleem oplossen Conceptueel

Procedurele opgave 2010-I: Opgave 1 Kingda Ka Eerste idee: opgaven oplossen In principe: vragen op een pw die ‘lln kunnen oplossen’ 2010-I: Opgave 1 Kingda Ka 4p 1 Bepaal met behulp van de figuur op de uitwerkbijlage de maximale versnelling die de passagiers ondervinden, uitgedrukt in de valversnelling g.

Uitwerking

Mathematisch / Probleem oplossen : 2010-I: Opgave 1 Kingda Ka Op de uitwerkbijlage staat figuur 2 afgebeeld. Het voorste karretje (het dichtst bij punt A) heeft een lengte van 2,4 m. 5p 5 Bereken hoe groot de snelheid op de top van de baan minimaal moet zijn zodat de passagier loskomt van zijn stoel. Bepaal daarvoor eerst in de figuur op de uitwerkbijlage de straal van de cirkelbaan.

Uitwerking Kingda Ka, vraag 5

Conceptuele vraag: FCI (17) Een lift wordt met een constante snelheid door een liftschacht omhoog getrokken met behulp van een stalen kabel, zoals te zien is in de figuur. Alle wrijvingskrachten zijn te verwaarlozen. Voor de krachten die op de lift werken geldt: dat de opwaartse kracht van de kabel groter is dan de neerwaartse zwaartekracht. dat de opwaartse kracht van de kabel gelijk is aan de neerwaartse zwaartekracht. dat de opwaartse kracht van de kabel kleiner is dan de neerwaartse zwaartekracht. dat de opwaartse kracht van de kabel groter is dan de som van de neerwaartse zwaartekracht en de neerwaartse kracht veroorzaakt door de lucht. geen van bovenstaande. (De lift gaat omhoog omdat de kabel wordt ingekort en niet omdat er een opwaartse kracht wordt uitgeoefend op de lift door de kabel.) stalen kabel Lift die met een constante snelheid omhoog gaat

Co-co: what's in a name? Berenice Michels en Lucia Bruning

Concepten Definitie: Mentale beelden die verwijzen naar belangrijke ideeën uit het vakgebied Kernconcepten → 'gewone' concepten → vakbegrippen

Contexten Definitie: Omgeving waarin leren plaatsvindt Voor leerlingen betekenisvolle situatie of probleem Onderverdelingen Context in een vak kan voor ander vak concept zijn en v.v.

Waarom CoCo? Waartoe leren zij? Wat leren zij? Hoe leren zij? Visie Leerdoel Leerinhoud

Waartoe? Non scholae sed vitae ↓ ► Transfer

Wat? Wendbaar toepassen van (voorgeschreven) concepten in (wisselende, al dan niet voorgeschreven) contexten ► Eindtermen

Hoe? Wisselwerking concepten - contexten …worden wendbaar toegepast in… …geven betekenis aan… contexten

Betekenisvol onderwijs Context C KC C KC C KC Context Context

Coco-model (Bruning & Michels) Doel: laten zien dat er vele mogelijkheden zijn om te komen tot context-concept onderwijs Gebruik als handvat voor een discussie over CoCo in de (les)praktijk ontwikkelaars bij het vormgeven van lesmateriaal docenten bij de keuze van lesmateriaal Model: vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid!

Model-ontwikkeling C KC C KC C KC Context Context

Model: twee vragen, vier kwadranten Wat bepaalt de inhoudselectie van het materiaal? context of conceptuele vakstructuur / conceptenlijst Wat bepaalt de vormgeving van de inhoud en het materiaal (oa. leerlingactiviteiten)? Vier antwoorden, vier kwadranten, een venster Inhoudselectie: boven – onder Vormgeving inhoud: links- rechts

conceptuele structuur inhoud context conceptuele structuur inhoud Illustratieve context Verbindende context voorbeelden / toepassingen selectie selectie conceptuele structuur inhoud context conceptuele structuur inhoud concept bepaalt selectie context vormgeving vormgeving A B Context op afstand D C Centrale context selectie selectie conceptuele structuur conceptuele structuur context bepaalt selectie inhoud context inhoud context vormgeving Gereedschap vormgeving concept bepaalt vormgeving context bepaalt vormgeving

CoCo Venster Illustratieve context A B Verbindende context Conceptuele vakstructuur centraal Voorbeelden bij concepten, meerdere contexten Context volgt uit concepten Eén context, maar ook concepten buiten context Vakstructuur herkenbaar in selectie concept bepaalt selectie Context op afstand D C Centrale context Concepten volgen uit context Eén context, concepten binnen context Vakstructuur herkenbaar in vormgeving Context centraal Concepten volgen uit context Eén context, concepten binnen context context bepaalt selectie concept bepaalt vormgeving context bepaalt vormgeving

Vier kwadranten, aan u de keus Overwegingen: Vak CE/SE Docentvoorkeur Leerlingvoorkeur Fase in het leerproces … Contact: Lucia Bruning l.bruning@slo.nl Berenice Michels b.michels@slo.nl

Eindtermen natuurkunde De kandidaat kan… (voorgeschreven) concepten gebruiken / toepassen / etc. in contexten (niet gedefinieerd) fysische verschijnselen / begrippen / etc (niet gedefinieerd) gebruiken / toepassen in de (voorgeschreven) context (voorgeschreven) concepten gebruiken / toepassen / etc. in de (voorgeschreven) context

Concept-context, of toch andersom? Werken vanuit de theorie Situatie Beschrijven van situatie Bewust worden van situatie Alternatieven Context Concept Werken vanuit praktijkvoorbeelden

Nogmaals: formules Kies een concept / onderwerp / formule Bedenk waarom leerlingen dit item moeten kennen en kunnen gebruiken En als het argument is, dat deze nodig is voor het leren van een andere formule of begrip, dan daarvoor een argument bedenken Bedenk daarnaast of je deze formule / concept vanuit de context zou willen aanpakken, of vanuit de context

Overzicht regionale steunpunten Univer­siteit Hogeschool Nijmegen RU HAN Noord RUG NHL, van Hall Larenstein, Hanze Hogeschool Den Haag – Delft TUD HHS, Betaknooppunt Eindhoven TU/e Fontys Hogescholen Leiden UL Hogeschool Leiden Oost UT Saxion, Windesheim Limburg UM Technocentrum Zuid Limburg, HS Zuyd Utrecht UU Hogeschool Utrecht Amsterdam UvA / VU HvA en InHolland-Alkmaar Wageningen WUR Van Hall Larenstein Zeeland   Hogeschool Zeeland

Meer informatie Maarten Pieters M.Pieters@slo.nl 053 4840 364 Henk Pol h.j.pol@utwente.nl 053 489 3130 Informatie op www.betanova.nl