EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op reis langs de voorzieningen
Advertisements

Tafelmanieren Start de vragen.
EVACUATIE UIT EEN AUTOBUS
Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot
Simultaan Tafelrondje
Wat moet je doen en laten wanneer er brand uitbreekt?
De afdelling spelling wort ingeschakkelt
Brandweer Westerlo & Preventiedienst gemeente Westerlo
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Ik ben Mo.
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Van uitleggen leer je het meest
Verkeers- stellingenspel
Evacuatieoefening September – oktober 2004
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
…We onderbreken even uw programma voor een speciaal bericht…
Koningsspelen groep 5-8.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
VOORAFGAANDE CONTROLES
Indien je vóór mij zou sterven,
Dit is Isabel 1.
Ik hou van Holland spel!.
Les 5: orde en klassenmanagement
Ik hou van Holland spel!.
Welkom!.
Mijn stage bij Aarnink kunststoframen kozijnen Naam: Bram Klas: 4 c Jaar: 2009 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar.
First ID project Huygens College
Assistent-scheidsrechter
ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Klik op ‘start’ om te beginnen.
Presentatie SWPBS-team Donderdag 17 maart 2011 Manfred- Reinald – Marian – Ed – Geerte – Magda - Marjan.
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Netjes vragen of je het mag lenen zorgt niet voor problemen
Regels en afspraken.
HEEL VEEL SUCCES! HOI! LEUK DAT JE EEN SPREEKBEURT OVER
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
Veiligheids MEMORIE 1. Wat is een memorie? Wat moet ik doen? Wat mag ik niet doen? Je blijft binnen je groepje en praat niet met andere groepjes. Praat.
Kijk eerst even waar je moet zitten!
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Het praktisch verkeersexamen start vanaf
Sommige regels. Vraag 1 Je neemt met je partner plaats; jullie tegenstanders zijn er nog niet. a. Je mag de kaarten nog niet uit het board halen. b. Je.
Wedstrijdsecretariaat ZFC Zuidlaren Seizoen 2015/2016.
Meer dan brandjes blussen !
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Methodiek: Plancyclus
4/27/2017 BHV en ontruiming 8 september 2015 NVAO - in a nutshell.
Veiligheid, Gezondheid & Milieu Campus Antwerpen.
Regels in school Leerlingen van groep 1/2/3 van CBS De Gearrin:
Het effect van de kernset op de triagist Wat te doen om de triagist verder te helpen? Hoe wordt het triagegesprek weer van de triagist? Rita Nieuwenhuis.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Evacuatieplan zwembad Den Boer
Week: 1 Ruimte: algemeen Ik houd mijn handen en mijn voeten bij mezelf
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Longboard rijden Board balance Tricks Tricks Tricks Board balance
Het praktisch verkeersexamen start vanaf
Uitkijken voor vrachtwagens
Wij zijn FLEX Finn Megan Anouk Nina
EVACUATIE VAN EEN BUS.
Briefing shoot-outs zaalhockey

Overval wat nu?.
SEL Les 2: normen en waarden.
Briefing shoot-outs zaalhockey
Wat de leerling doet Wat de docent doet
Procedures aan begin van het jaar
Vaardigheden + Oversteken op een vierarmig kruispunt
Transcript van de presentatie:

EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS. VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS.

EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS. VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS.

Hoe gedraag ik mij in een bus?

a) Ik plaats mijn rugzak in de kofferruimte van de bus. b) Reizigers die slecht te been zijn of weten dat ze snel ziek worden, zitten vooraan in de bus.

c) De leerkracht duidt aan waar de leerlingen in de bus gaan zitten. Gedurende de hele dag blijf ik op dezelfde plaats zitten. d) Ik ben verplicht mijn veiligheidsgordel aan te doen.  

e) De buschauffeur leid ik niet af; ik volg steeds onmiddellijk zijn/haar instructies op. f)  Ik schenk aandacht tijdens de evacuatie-instructies: ik ken hierdoor de evacuatieweg en de bijhorende procedure.

g) Ik houd de gang van de bus steeds vrij. h) Omdat het aangenaam is om in een rustige bus te reizen, zit ik tijdens de rit op een deftige manier: ik loop niet rond, laat mijn zetel recht staan, speel niet met de voetsteunen, prul niet aan de hoofd- doekjes, laat de gordijnen open, roep niet …

i) In de bus drink of eet ik niet. j) Tijdens een excursie kan het zijn dat de vakleerkracht uitleg geeft in de bus. Ik luister aandachtig naar deze uitleg en ik vul het werkboekje goed in.

k) Ik respecteer gemaakte afspraken i.v.m. tijd en locatie. l) Het toilet in de bus gebruik ik enkel in noodgeval en steeds met toestemming van de leerkracht.

m) Het gebruik van de gsm in de bus is verboden. Alleen na goedkeuring van de leerkracht mag ik mijn gsm gebruiken. n) Omdat het fijn is om met anderen te praten in de bus, luister ik niet naar mijn MP3 of iPod.

EVACUATIE UIT EEN BUS

Doelstelling: * Niet alleen brand, maar ook een lekke band of een andere noodstop vereisen in sommige gevallen een snelle evacuatie. Om nog voldoende zuurstof te hebben moet een bus binnen 30 seconden ontruimd worden. Vaardigheid: * Op een veilige, gecontroleerde manier de bus verlaten.

Evacuatiepatroon voor een snelle ontruiming van een autobus Tassen op het bagagerek of in de koffer van de bus. Gang en deuren steeds vrijhouden. Personen die moeilijk te been zijn, vooraan in de bus zetten. Bekijk waar uitgangen/nooduitgangen/breekhamers zich bevinden.

Op een signaal van de chauffeur/begeleider staan de personen aan de gangzijde recht. Gangpad eventueel vrijmaken. Niets meenemen.

Beurtelings invoegen in de gang, (rechts) vlak aan de deur begint. Enkel verplaatsen naar de voorkant van de autobus. Personen aan het raam schuiven op naar de gangkant, maar blijven voorlopig zitten.

Bij het uitstappen, beurtelings naar rechts en links de doorgang vrijhouden. Personen van de nieuwe gangzijde schuiven aan, achter de uitgaande rij (achter beginnen). Beurtelings invoegen, rechts begint. Niet duwen of dringen, rustig blijven.

Instructies van de begeleider of chauffeur opvolgen. Naar een afgesproken “veilig” verzamelpunt gaan, doorstappen, niet lopen.

Opstellen in verschillende rijen van 2. Degelijke controle van de aanwezigheden aan de hand van aanwezigheidslijsten. Iedereen blijft op het verzamelpunt en/of volgt verdere instructies van de chauffeur, begeleider of hulpdienst op.

Evacuatieverloop

Evacuatie uit een autobus in een getrainde situatie

BELANGRIJKE WEETJES * Bus met twee uitgangen: - Leerlingen die in het eerste deel van de bus zitten, verlaten de bus langs de deur vooraan door middel van het ritssysteem. - Leerlingen die in het laatste deel van de bus zitten, nemen de uitgang in het midden. - Bij een dubbeldekker wordt eerst de bovenverdieping van de bus geëvacueerd volgens het ritssysteem, daarna de benedenverdieping.

Speciale voorvallen: *Bij een gekantelde bus: evacueren gebeurt via het dakraam. * Indien de deur geblokkeerd is : raam breken door met de noodhamer in de hoeken te slaan.

Praktijkoefening: evacuatie uit bus. Wij gaan naar de voorkant van het schoolgebouw. We passen de nieuwe regels “ Hoe gedraag ik mij in een bus?” toe en oefenen de evacuatie uit een bus. Iedere klas krijgt minstens 1 evacuatiekans. Indien er nog voldoende tijd overblijft, wordt een 2de oefenmoment voorzien.

D) De klas met de beste tijd, krijgt een prijs D) De klas met de beste tijd, krijgt een prijs. Voor fouten bij de evacuatie krijg je straftijd. Dus: een snelle tijd telt, maar ook een evacuatie volgens de juiste regels. De tijd wordt afgeklokt als: - de leerlingen van de klas per twee achter elkaar staan. - de verantwoordelijke leerkracht aangeeft dat iedereen er is.

VEEL SUCCES MET DE EVACUATIEOEFENING!