Inleiding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.larmoire. 2. lescalier 3. La grand-mere 4. Le canapé
Advertisements

Korte Quiz over Armoede
Bram Nusselein Afdeling Medische Psychologie
Jongeren over politiek
Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Doublet deel 1 – de basis.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Onderzoek naar het gebruik van sms en prepaid telefonie
Enkele Determinanten van Peer Review Presentatie werkstuk Geert Wissink Universiteit van Amsterdam, 13 januari 2003.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
ZIEHIER 36 REDENEN WAAROM BIER
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Hoe is jouw verhaal ? 31 mei Scenario: stilstand (geen inflatiecorrectie) 2.
Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
20 jaar Open Monumentendagen 2008 RESULTATEN VAN PUBLIEKE OPINIEPEILING Nobody’s Unpredictable Oktober 2008 IPSOS BELGIUM Waterloo Office Park Drève Richelle,
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Resultaten van een eerste pilot met de vragenlijst voor het beoordelen van de antroposofische identiteit in zorginstellingen Erik Baars.
Start.
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Barometer Filantropie - Nulmeting Belangrijkste resultaten Ipsos Social Research Institute April 2011 Ipsos Social Research Institute.
Perceptie van het goed gebruik van geneesmiddelen Resultaten pharma.be Nobody’s Unpredictable November 2008 IPSOS BELGIUM Waterloo Office Park Drève Richelle,
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
4 De kracht van de Geest.
Demografie, human capital, en de vraag naar woningen
Beeldvorming (inleiding)
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Belgen en diabetes kennis in 2004 en 2008 Wat is er veranderd? Nobody’s Unpredictable.
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Wetsvoorstel Kilometerprijs KIVI NIRIA Ledenpeiling februari 2010.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Dia 1 Productencatalogus: Infosessie provinciale en lokale besturen 24/11/11.
Liaison dangereuse? Secretarissen en ontvangers over hun onderlinge verhouding en de werking van het managementteam Prof. Dr. Herwig Reynaert Dr. Kristof.
A H M F K EB C x 85 Korte zijde bij C 2 e secties volte 14 m en op afstand komen ( 0,5 rijbaan)
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Welke acties ondernemen Groningers om voorzieningen te behouden? Carola Simon.
Eerst denken, dan doen? Een onderzoek naar de verspreiding van het budgethouderschap in de Vlaamse gemeenten en OCMW’s Katrien Weets.
Enquête.
De relevantie van de kerk voor tieners van nu Jeugdleidersconferentie
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
De Hoge Kleij - Klanttevredenheidsonderzoek
Lessen 17 / 40 De mensen die recent lessen hebben gevolgd hebben deze beoordeeld op 4 aspecten. In de getoonde grafiek steekt 1 aspect negatief af t.o.v.
IPSOS iov Stichting tegen Kanker, 2013
Met handen en voeten geloven 1
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Welke acties ondernemen Groningers om voorzieningen te behouden? Carola Simon 26 mei 2014, werkconferentie Innovaties in het sociale domein.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Stelling De wereld verandert, het gedrag van mensen verandert en dus moeten organisaties mee-veranderen.
Hoe en waar wordt de keuze voor de nieuwe auto bepaald? AutoRai 2005 Amsterdam, 10 februari 2005 Anne Hoff Research Director Interview-NSS.
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Religie, spiritualiteit en het problematisch gebruik van alcohol en drugs Manu De Pourcq 1BAMV
Psychologisch contract
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Rookenquête 2018 Een onderzoek voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium Rapport 1.
Vlaming en brusselaar als ambassadeur voor Vlaanderen en Brussel
Transcript van de presentatie:

Opiniepeiling aangaande de religieuze praktijken en denkbeelden in België Nobody’s Unpredictable Oktober 2006 Ref. 973BZ01

Inleiding

1. Doelstellingen Nagaan van de houdingen m.b.t. de brede religieuze praktijken: Het nagaan van de waarde en het belang dat gehecht wordt aan de religieuze overtuigingen Het nagaan van de houdingen met betrekking tot het tonen van religieuze symbolen in de publieke sfeer. Analyseren van de houdingen m.b.t. de spanningen tussen de Islam en het Christendom. Het bekijken van de resultaten binnen het kader van de verschillende socio-demografische criteria: Leeftijd Geslacht Studieniveau Geografische achtergrond Religieuze overtuigingen

2. Methode Referentie universum : Geheel van individuen met de leeftijd van 15 jaar en ouder, wonende in België. (8.601.000 individuen). Steekproef: XXX individuen representatief aan het universum. Maximale foutenmarge van +/- 3,5% Dataverzameling: Telefonische interviews, s’avonds tijdens de week (17-20h) en de zaterdagmorgen. Realisatie: van 18 tot en met 23 oktober 2006

Resultaten

Inleiding 1 : Beschrijving van de steekproef Steekproefprofiel

Inleiding 1 : Beschrijving van de steekproef Steekproefprofiel

Inleiding 2 : Religieuze overtuigingen van de respondenten Wat is uw persoonlijke religieuze overtuiging? Base : N=783, allen Aan degenen die verklaren een religieuze overtuiging te hebben (N=606) Hoe zou u zichzelf omschrijven? Als …?

Verhouding tussen de religieuze overtuiging en de praktijk % sont

… Wat leidt tot de volgende steekproefverdeling… Base : N=783, allen

Het « sacrale » van de religieuze overtuigingen … Base : N=783, allen Welke van de volgende 3 stellingen past het best bij u ?

Het « sacrale » van de religieuze overtuigingen … (gezien volgens de verschillende socio-demografische categorieën)

Het « sacrale » van de religieuze overtuigingen … (gezien volgens de verschillende socio-demografische categorieën)

2. Godsdienst en de publieke sfeer Base : allen,783 “Moet volgens u beleving van religie en religieuze symbolen beperkt worden tot de privé-sfeer?”

2. Godsdienst en de publieke sfeer: socio-demografische verschillen

2. Godsdienst en de publieke sfeer: socio-demografische verschillen

3. De spanningen tussen de Islam en het Christendom « Denkt u dat de spanningen tussen de Islam en het Christendom in de komende jaren zullen…?” Base : allen,783

3. De spanningen tussen de Islam en het Christendom

3. De spanningen tussen de Islam en het Christendom

Conclusies Kritiek tegenover religie’s Het merendeel van de Belgen (59%) vindt dat kritiek op religies moet kunnen, op voorwaarde dat de overtuigingen van de gelovigen gerespecteerd worden. Met andere woorden, een kritisch debat met behoud van wederzijds respect. Hiertegenover staat dat 23% - of net geen 1 of 4 personen er de mening op nahoudt dat kritiek op godsdienst eenvoudigweg niet kan. Slechts 16% heeft een echt kritische houding waarbij religie onder de loep kan genomen worden zonder rekening te houden met de gelovigen. Wanneer we de specifieke socio-demografische profielen nader bekijken, zien we dat vooral vrouwen en oudere Belgen een kritische houding op religies afwijzen. Binnen deze houding vinden we ook de Franstaligen (Wallonië en Brussel) terug. Er is een duidelijk verband tussen studieniveau en het hebben van een flexibele stellingname tegenover het houden van een kritisch debat : hoe lager men geschoold is,hoe meer men de neiging heeft te stellen dat met religies niet mag bekritiseren. Het hoeft niet te verwonderen dat de praktiserende gelovigen zich significant meer weerhoudend opstellen tegenover het geven van kritiek op religies dan de niet- praktiserende gelovigen en de atheïsten. Het grootste verzet tegenover het spuien van kritiek op religies vinden we terug bij de niet-katholieke gelovigen, meer specifiek de moslimgemeenschap.

Conclusies Godsdienst en de publieke sfeer Een meerderheid van de Belgen (58%) aanvaarden de integratie van religieuze symbolen binnen de publieke sfeer. Daartegenover staat 36% van de Belgen die vindt dat religieuze symbolen tot de privé- sfeer dienen beperkt worden. Er zijn een aantal verschillen tussen de socio-demografische groepen: zo vinden vooral inwoners van Brussel dat religieuze symbolen het best tot de privé-sfeer beperkt worden, net als de jongeren. Het hoeft opnieuw niet te verbazen dat de praktiserende gelovigen met een overgrote meerderheid (71%) vinden dat het tonen religieuze symbolen in de publieke sfeer moet kunnen. Spanningen tussen het Christendom en de Islam Slechts 7% van de Belgen denken dat de spanningen tussen de Islam en het Christendom zullen verminderen. Hiertegenover denkt 61% dat de spanningen zullen stijgen. 21% denkt dat de situatie zoals ze nu is onveranderd zal blijven Globaal gezien zijn het vooral de Vlamingen en mannen die vrezen dat de spanningen tussen de Islam en het Christendom zullen escaleren. De Brusselaars stellen zich dan weer optimistischer op en denken meer dan gemiddeld dat de spanningen zullen afnemen. Wat opvalt is dat hoe ouder men wordt, hoe meer men denkt dat de spanningen zullen afnemen. Uiteindelijk zien we ook dat binnen de groep gelovigen, het vooral de niet-katholieke gelovigen ( en de moslimgelovigen) zijn die het minst geloven in een vermeerdering van de spanningen tussen de Islam en het Christendom.

Vragenlijst

It’s up to you ! Ipsos Belgium Nobody’s Unpredictable Nathalie Robin − Director Emmy Deschuttere – Research Executive Head Office: Avenue de la Couronne 159 – 1050 Brussels – Belgium Operation Office & Postal Address: Waterloo Office Park, Bat. J, Drève Richelle 161 – 1410 Waterloo - Belgium 02-642.47.11 −  02-648.34.08  info@ipsos.be Nobody’s Unpredictable