Kwartiermaker in de decentralisatie van de zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Advertisements

Nieuwe rol en taken voor gemeenten Effecten voor sociaal wonen Expertmeeting 3 maart 2014.
Gemeenschapsbelang Venhorst in gesprek. De gemeente ziet graag dat jong volwassenen zich vestigen binnen de gemeente. Is dat duidelijk in het beleid te.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Project Wot nieuwland.
Amaryllis: landingsbaan voor de decentralisaties.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Handen in Een Burgers, zorgaanbieders en zorg- en welzijnsprofessionals werken met plezier samen en zijn tevreden over de resultaten. Een zorgmodel waarin.
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Zorg, Wetenschap en Technologie
Opzet van de workshop Kennismaken
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Buurtteam Jeugd en Gezin
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Regiobijeenkomsten ter voorbereiding op transities sociaal domein
Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Zorg nieuwe stijl.
10/09/2013, Geriatrisch netwerk
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
Wmo-scan voor dorpshuizen!
Informatiebijeenkomst
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
SAmenwerken aan VEiligheid
Wmo-bijeenkomst Reinaerde
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Zorgen voor jeugd in wijken is teamwork
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
De wildwaterbaan van de wijk: naar een trechtermodel voor monitoring
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Aanleiding tot verandering
Transitie jeugdzorg: waar ging het ook alweer over?
Huisarts en jeugdarts bij transitie Jeugdzorg Okt Riet Haasnoot.
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
Zorgen voor jeugd in wijken is teamwork
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
STURINGSMODEL WMO LELYSTAD
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Lochem Voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien.
Workshop 8 Samenwerking met het werkveld. Casus: Vakmanschap Tinten Welzijnsgroep en Hanze Hogeschool
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Gemeente Rotterdam 23 en 29 maart 2016 Informatiebijeenkomst Leren Loont! en beleidsregel. po, vo.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Jos van der Lans De Melkfabriek Bunne, 24 maart Burgers aan zet! Dorpskracht in Drenthe.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
Overheveling AWBZ naar WMO. Wat omvat deze overheveling? Begeleiding Dagbesteding Inloop Logeren Kinderdagcentra zonder behandeling Vervoer.
Sociale wijkteams Almere. Anne Kristie Hoogbruin Manager Sociale Wijkteams Joost Foget Wijkwerker.
Decentralisatie Jeugdzorg
Stichting Jeugdformaat
Integraal sociaal werk
Blended Care .. Meer E I G E N R E G I E door
Gemeente Veenendaal Wijkbudget en Fonds Maatschappelijke
Gemeente Veenendaal Wijkbudget en Fonds Maatschappelijke
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Transcript van de presentatie:

Kwartiermaker in de decentralisatie van de zorg Tips voor de ontwikkeling van doelmatige en doelgerichte wijkteams jeugd en volwassenen Goedemiddag. Mijn naam is Evert van der Veen en ik ben kwartiermaker en in die rol betrokken bij de gemeente Rotterdam en Utrecht bij de decentralisatie. In het komende half uur wil ik mijn visie op deze enorme transitie weergeven en met u in gesprek gaan over het oplossen van knelpunten. Wie van u is nu betrokken bij de transitie van de zorg?

Afstand tussen burger en zorg verkleinen Toen ik de opdracht kreeg om het eerste buurtteam in Rotterdam te ontwikkelen, was er een groot protest van Turkse inwoners tegen de Jeugdzorg. Ze vonden dat adoptiekinderen uit Turkije niet bij lesbische stellen konden worden geplaatst. Ik was erbij en dacht eigenlijk alleen wat is de afstand van de burger tot de zorg enorm. Die buurtteams moeten er komen om die afstand te overbruggen.

Hulp op maat leveren Voor de startbijeenkomst van het eerste Rotterdamse buurtteam vroeg ik het team om een hulpvrager die zelf mocht bepalen wat er gezegd moest worden. In het voorgesprek beschreef ze haar problemen. Haar man had haar en haar twee kinderen jaren mishandelt en was twee jaar geleden naar Marokko vertrokken met een jonge vrouw, haar achterlatend met een torenhoge schuld en twee kinderen met ernstige psychische problematiek. Ik vond het stoer dat ze bereid was de startbijeenkomst te openen. Wat ze zei, bepaalde ze zelf. Ze zei: “In de afgelopen twee jaar zijn er zes instanties bij mij geweest. Ik heb allemaal gevraagd om mij te helpen met aansluiten van energie. Ik heb namelijk al twee jaar geen gas en licht. Helaas konden ze dat niet omdat ze daar niet van waren. De buurtcoach regelde het binnen een paar dagen.”

Eigen kracht als uitgangspunt Dezelfde vrouw helpt nu het buurtteam bij nieuwe klanten met dezelfde problemen. Ze ondersteunt ze bij een bezoek aan de school waar een kind problemen veroorzaakt.

Goedkopere zorg: de zorg betaalbaar houden De transitie is ook een grote bezuinigingsoperatie. Dat betekent nu al en straks nog meer: veel ontslagen, minder handen voor evenveel werk.

Zorg voor kwetsbare mensen van rijk naar gemeenten goedkoper en beter via wijk- en buurtteams dichtbij, beschikbaar en benaderbaar 1 klant, 1 contactpersoon, 1 plan eigen kracht De decentralisatie van de zorg moet en kán! Als we in het de transitie het uiteindelijke doel (betere en goedkopere zorg)

Tip 1 voor opdrachtgevers en kwartiermaker 3 niveaus: beslissers, management en uitvoering Bij 3 niveau’s: het gaat om een grote stoelendans waarbij medewerkers nieuwe functies vervullen in nieuwe settings en met nieuwe collega’s in dezelfde toestand. Dat heeft een enorme impact op alle betrokkenen in alle betrokken organisaties. Als opdrachtgever en kwartiermaker moet je iedereen betrokken en geïnformeerd houden.

Tip 2 voor opdrachtgevers en kwartiermakers wortels in de wijk korte lijnen naar netwerken van inwoners, vrijwilligers en professionals De experimentele teams in bijv. Rotterdam en Utrecht zijn enthousiast over het betrekken van de buurt bij hun werk. Zij zijn de voorhoede die vrijwillig gestart zijn. Wat gebeurt er als straks de grote stoelendans begint? In de subsidievoorwaarden voor de aanbesteding in Utrecht is geen beloning opgenomen voor het onderhouden van goede netwerken in de buurten. In Rotterdam zijn vooraf analyses gemaakt van de wijknetwerken in het kader van het Nieuwe Welzijn.

Tip 3 voor opdrachtgevers en kwartiermakers diversiteit cultuur, leeftijd, gender, seksualiteit Utrecht is de afgelopen jaren geteisterd door een serie gevallen van wegpesten van homo’s, lesbo’s en transseksuelen. Hoe ga je om met weerstand vanuit de PVV hoek als blijkt dat je vooral Marokkaanse klanten helpt in een concentratiewijk? Beschikt het team over voldoende expertise om te gaan met diversiteit (Turkse lesbische meid vlucht het ouderlijk huis uit, de ouders in woede achterlatend).

Tip 4 voor opdrachtgevers en kwartiermakers administratie voor overdracht en verantwoording boeggolf, beste team presteert het slechts, + indicatoren voor buurtbewoners: veel alleenstaande ouderen? Veel multiproblem gezinnen; Gemeenteraden onderschrijven koers maar accepteren geen verschillen.

Aan de slag Hoe werk je gelijktijdig op drie niveaus? Hoe realiseer je wortels in de wijk? Hoe realiseer je diversiteit in het team? Hoe ziet een goede administratie er uit? Ik geef nummers; in groepen bijeen; voorzitter aanwijzen; verslaglegger aanwijzen; 15 minuten de tijd.

Evert van der Veen kwartiermaker evert@evertvanderveen.nl www.evertvanderveen.nl 06 15 909 505