Basistraining groepsmaatschappelijk werk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Inleiding: Leo Lenssen Voorjaarsconferentie Drenthe College 2007 Het roc (ook het Drenthe College?) staat zijn eigen toekomst in de weg.
Samenwerken binnen netwerken:
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
De Meridiaan naar de toekomst. Welkom 1. De organisatie 2. Gelijke tijden 3. Continurooster.
TOEKOMST VOOR HET BREIN
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Jongeren communicatie Jet Centeno – Human Capital Water programma.
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
Rotary Youth Leadership Award
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Hogescholen in Dialoog
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Projectweek.
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
#MT1412 Management Tomorrow. #MT1412 Frank Robben.
INTERVISIE Zuid-Holland
Begeleidingsplannen GGZ
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Studiedag Groepsmaatschappelijk werk
INTERVENTIES IN GROEPEN
Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerken Versterken 27 juni 2013.
Training “Doe-het-zelf” Programma “Samen duurzaam inzetbaar” Welkom
Coachen 2 november 2010.
Van harte welkom bij de workshop veilig een brug bouwen terwijl je er op loopt! Zzocon Zorg voor rendement Zzocon Zorg voor rendement.
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
18 november 2011.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Betrokkenheid op de werkvloer
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Succesvol Partnerschap bij Duurzame Bouwprojecten
Met elkaar voor elkaar Brede Integrale Toegang Van harte welkom! Voorstellen en doel van de dag Brede Integrale Toegang Gemeente brede uitgangspunten Brede.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Deskundigheidsbevordering gerontopsychiatrie
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Geloofsbeelden Groepsgesprek “geloven is als…”
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Opvoeding en pedagogiek
Toetsvereisten Toetsonderdeel 1) theoretische toets en reflectieverslag / eind kwartaal 3 De lessen worden afgesloten met een theoretische toets met open.
Vandaag  Literatuur hf 6 en 7 adhv ervaringen  Evaluatie + afronding  Afspraken volgende keer.
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Week 1: Inleidend college: een theoretisch kader
Dorien `t Hart Groepsdynamica Dorien `t Hart
Dorien `t Hart Med.hro.nl/hardo
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk
Dorien `t Hart Groepsdynamica Dorien `t Hart
Begeleiden en Coachen week 5
Welkom In het nationaal gevangenismuseum. op eigen kracht.
Bijeenkomst 3. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Huiswerk  Hoe is het huiswerk gegaan?
Matchcare REGIE OP JE EIGEN LOOPBAAN: WORKSHOPS TER INSPIRATIE.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Gedragsproblemen en stoornissen
Groepswerk voor professionals in sociaal werk
Richting geven aan Teamontwikkeling
Transcript van de presentatie:

Basistraining groepsmaatschappelijk werk Ontwikkelen van expertise in het werken met groepen: Van intuïtief doen naar bewust methodisch handelen! September 2013

Programma 13.00 Welkom + kennismaken 14.30 Pauze 14.45 Kracht van de groep 15.30 Groepsontwikkeling/voorfase

Vragen Van welke groepen ben je momenteel lid? Wat betekenen die groepen voor jou? Wat zou er gebeuren als deze groepen voor je wegvallen? Wat kun je vanuit bovenstaande vragen leren over de kracht van groepswerk?

De kracht van groepswerk Uitbreiding sociaal netwerk Efficiënte informatieoverdracht Positioneel gelijkwaardiger Preventief Emanciperend Vragen van cliënten Problematiek in ruimer kader Helperprincipe Minder individualiserend Leren van elkaar/ veilig leerklimaat Anonimiteit

De groep komt in zijn kracht wanneer(1): de positieve krachten in de groep worden benut; overeenstemming over het doel is ontstaan; de activiteiten en werkwijze de deelnemers aanspreken; deelnemers iets voor elkaar kunnen betekenen en elkaar iets te bieden hebben;

De groep komt in zijn kracht wanneer(2): Individualisering wordt verminderd en herkenning wordt bevorderd; er interactief leren plaatsvindt; gezamenlijke belangen en solidariteit wordt ervaren. ………………………….. ……………………………

Groepsmaatschappelijk werk Type groepen: Hoofd- groepen: Cognitief Georiënteerde groepen (voorlichtings/thema-avonden) Hart-groepen: Beleving en Ervaringsgeoriënteerde groepen Handen-groepen: Gedrag en vaardigheid georiënteerde groepen

Processen in groepen Model Integrale Procesbegeleiding van Groepen (IPG) zoekt een samenhang tussen: Groepsontwikkeling (fases) Niveaus Leiderschap De context van de groep

Leiderschapsstijl Context Groepsontwikkeling Niveaus

Leiderschapsstijlen

Niveaus in groepen: 1. Inhoudsniveau = WAT 2. Procedureniveau = HOE 3. Interactieniveau = Tussen de deelnemers 4. Bestaansniveau = Binnenwereld deelnemers 5. Contextniveau = Invloed omgeving

Fases in groepen / groepsontwikkeling: Voorfase Oriëntatiefase Machtsfase Affectiefase Autonome groep Afsluitingsfase

Fenomenen in de voorfase van de groepsontwikkeling: zoeken naar gezamenlijk belang, vraag of probleem aangesproken worden door doelen, activiteiten of deelnemers van de groep invulling van niet vervulde behoefte in de eigen context ontwikkelen voorlopig groepsimago/groepsontwerp creëren “wensenpakket m.b.t. persoonlijke verwachtingen, doelstellingen en activiteiten onderzoeken randvoorwaarden voor deelname c.q. voorbereidingen bewegen in de polariteit hoop en vrees inclusievragen: wil ik bij deze groep horen of niet?

Beginfasen van groepsontwikkeling: 1. VOORFASE – vragen van de deelnemers: Aangesproken door doelen en activiteiten Kosten en batenanalyse maken Provisorisch beeld maken van de deelnemers én van de begeleiders Hoop en vrees Confrontatie met vorige groepservaringen en andere groepswerkers

Beginfasen van groepsontwikkeling: 1. VOORFASE – vragen van de werker: Wie is de doelgroep? Wat zijn de doelen? Welke type groep wil ik ontwikkelen? Vormaspecten: waar, wanneer, hoe vaak? Programma: inhoud, opbouw, werkwijze etc.

Fenomenen in de oriëntatiefase van de groepsontwikkeling: afhankelijkheid van de leiding behoefte aan externe sturing ontwikkeling van een eigen taakstructuur onzekerheden naar de eigen positie helder krijgen van ieders taak en bijdrage discussies/ strijd over de doelen nuanceren van stereotypen en vooroordelen Schutz: inclusie ---> lidmaatschap

Beginfasen van groepsontwikkeling: 2. Oriëntatiefase Wie nam de leiding? Wie keek de kat uit de boom? Welk interactiepatroon is ingezet? Welke verhouding is er met de begeleiders gecreëerd ? Welke fenomenen en kenmerken zijn er waargenomen?

De start van bijeenkomst 1 Hoe introduceer ik mijzelf? Hoe maak ik de doelstelling duidelijk? Hoe werkt de werkvorm die ik gebruik voor de kennismaking? Hoe bouw ik aan een klimaat van veiligheid en vertrouwen?

Niveaus in groepen: 1. Inhoudsniveau = WAT 2. Procedureniveau = HOE 3. Interactieniveau = Tussen de deelnemers 4. Bestaansniveau = Binnenwereld deelnemers 5. Contextniveau = Invloed omgeving

Reflectieopdracht Wat heb ik geleerd over groepsprocessen en dynamieken? Wat heb ik geleerd over het vak van de groepswerker? Wat heb ik geleerd over mezelf als groepswerker?