Geweld gemeld en geteld

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Zinloosgeweld .. Discriminatie .. Intolerantie
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Uitslag enquête over online pesten
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Opkomen voor jezelf.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Woorden en tijd.....
Vraag 1: Welk onderwijstype volgt uw kind? Vraag 2: In welk jaar zit uw kind?
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Pestprotocol Naam:leerlingenraad Groep:5,6,7,8
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Loverboys.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Levensvragen Over geluk…..
Verbonden.
HGW sessie 8 Implementatie Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Meneertje Blij en Somber
Social Media en Internet “webweerbaarheid”
Woord van Leven Mei 2011.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
ZACHTE WOORDEN VOOR DE OUDERS ….
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
Ik ben Bob..
WELKOM OP TOV!.
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Welkom op onze thema-avond
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Interpreteren van data
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
CanDo Coaching.
Jij hebt ook wat te vertellen!
Onze Vader.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Als je drank verbiedt, doen ze het juist stiekem
Jezelf kort voorstellen.
© Wilma de Hond 2015.
Woord van Leven Juli 2014.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Kinderen over de liefde Grappige uitspraken en quotes
Zingen Vers 1 Laat ons nu vrolijk zingen! Komt, heft uw liedren aan
Uitleg persoonsvorm (pv)
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Altijd online!.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Resultaten Leerlingenenquête 2015
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
Het belang van voorlezen
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Intervisie Door: Chantal van der Gouwe.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Transcript van de presentatie:

Geweld gemeld en geteld Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren door Hilde Lauwers

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Belevingsonderzoek met kinderen en jongeren Onderzoekscentrum Kind & Samenleving => expertise in kwalitatief onderzoek met kinderen en jongeren Uitgangspunten: - het actorschap van kinderen en jongeren - participatie aan de samenleving bevorderen - de beleving en het perspectief van kinderen en jongeren onderzoeken en verspreiden. Bolwerksquare 1A – 1050 Brussel – 02 / 894 74 63 – www.k-s.be – info@k-s.be

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Belevingsonderzoek Kinderen en jongeren over zorg en gezag thuis, op school en in de vrije tijd Spreken met kinderen en jongeren … over verwaarlozing en geweld Niet: Wat is verwaarlozing? Niet: Wat is mishandeling? Wel: Wat is zorg? Wat is goede zorg? Wat is minder goede zorg? Wel: Wat is gezag? Wat is goed gezag? Wat is straf? Wat zijn (on)aanvaardbare straffen? Focusgesprekken met 46 kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Kinderen en jongeren over ZORG - Thuis: - ouders zijn de belangrijkste zorgfiguren - basisbehoeften, pedagogische zorg, emotionele zorg - School: - volwassenen - in de eerste plaats educatieve zorg - indien vertrouwen ook emotionele zorg - Vrije tijd: - zorg? + Zorg is wederkerig! Als ge in de ding zit, in de war zo, Awel, ze geven u steun, ze geven u… ze praten. Meisje 1e gr. Er is hier één leerkracht die mijn situatie van thuis weet, en dat is meer dan genoeg. Jongen 3e gr. De trainer, die leert ons goed vallen zodat je geen pijn hebt. Jongen 5e lj.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Kinderen en jongeren over GEZAG - Thuis: - ouders en andere ‘grote mensen’ - veiligheid, gezondheid, tijdsbesteding, schoolloopbaan, … - School: - volwassenen - het reglement - Vrije tijd: - gezag? Zo snoepen. Als ge te veel snoept, dan wordt ge ziek en dan zeggen ze toch: Stop. En dat is goed. Jongen 5e lj. Als er geen regels zouden zijn, zou het geen school meer zijn, hé. Niemand zou nog luisteren. Meisje 2e gr.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Zorg en gezag IN CONTEXT Nood aan zorg en aanvaarding van gezag is sterk contextgebonden Thuis School Hoe meer vertrouwen ge hebt, hoe losser ze zijn. Als ge braaf zijt, een goed rapport hebt, zorgen dat ze nooit kwaad zijn op u, geen politie aan de deur, dan moogt ge meer, Jongen 2e gr, Leerkrachten geven niet echt liefde. Maar als we pijn hebben… meer zoals een dokter. Meisje 5e lj. Als ge iets vraagt aan een leerkracht, en dat hij gewoon geen antwoord geeft. Dat is te weinig zorg. Meisje 2e gr. Soms kun je beter tegen onbekenden iets zeggen, makkelijker dan tegen bekenden. Als het een therapeut is, dan heeft hij zwijgplicht. Maar leerkrachten: zij doen hun goesting. Jongen 2e gr.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren STRAF in de thuiscontext Straffen als bepaalde vorm van conflicthantering Grote variatie aan straffen: dreiging met straf genegeerd worden hard roepen schelden afnemen van bezittingen afzonderen fysieke straffen … Als ge iets verbiedt dan moet ge daar een reden voor hebben, niet ‘Daarom’. Mijn papa die zegt dat ook soms: ‘Waarom niet?’ en dan ‘Daarom’. Dat zijn zo van die klein-kindjes-woorden, waar ge niets aan hebt. Jongen 1e gr. Je weet niet altijd waarom je straf krijgt. Jongen 1e gr.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren De ‘pedagogische tik’ Gemengde reacties Als ge een slag krijgt zijt ge er direct vanaf. Jongen 5e lj. Nee, dat is niet leuk, want dan kan je blauwe plekken hebben, Maar ja, ik verstop dat dan met mijn make-up. Meisje, 1e gr. Pijn doen maakt het juist erger, Mijn broer, die heeft dat heel fel. Jongen 2e gr. Een tik is hetzelfde als kindermishandeling. Het is goed dat dat in sommige landen al verboden is. Er zijn toch ook andere manieren om te straffen. Meisje 2e gr. Wie niet horen wil, moet voelen. Jongen 3e gr.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Ideale conflicthantering volgens kinderen en jongeren Een warm pleidooi voor uitleggen en uitpraten Als ik dan heel hard boos ben, dan zou ik hem toch een klets (3) geven. Maar niet als zijn huiswerk niet af is, Dan zou ik hem niet shotten, maar zou ik hem zeggen (1) ‘Allez, doet toch eens door!’. Dan zou ik hem niet straffen of slaan. Als hij dan toch nog iets fout doet, dan zou ik hem in de hoek (2) sturen. Jongen, 5e lj. Ik vind dat gemakkelijk om op te antwoorden: uitpraten en rustig worden. Meisje 5e lj. Die kunnen wel uw GSM afpakken maar dan gaan we toch iets hebben van: ‘Ja, nee, als we zo gaan beginnen…’’. Gewoon babbelen en zeggen dat ge dat niet kunt appreciëren. Meisje 2e gr. Vooral niet afblaffen. Gewoon het kind laten uitspreken. Dat ze ook eens luisteren hoe dat uw standpunt is. Meisje 3e gr.

Zorg, gezag en straf Beleving en attitudes van kinderen en jongeren Belevingsonderzoek Kinderen en jongeren over zorg en gezag thuis, op school en in de vrije tijd De kinderen en jongeren wijzen heel duidelijk op het belang van dialoog in de zorg- en gezagsrelatie. Het gaat daarbij dikwijls niet zozeer om welke zorg ze krijgen (hoewel daar natuurlijk minima gelden), noch wat precies de straf is (ook al zijn hier maxima), maar wel binnen welke aard van relatie deze zorg en dit gezag tot stand komt. Daarbij is dialoog van essentieel belang.