De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Social Media en Internet “webweerbaarheid”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Social Media en Internet “webweerbaarheid”"— Transcript van de presentatie:

1 Social Media en Internet “webweerbaarheid”
Ulbe Spaans

2 Stellingen “Als ouders moet je je kind vertrouwen. Dus mijn kind heeft een computer op haar kamer”. “Zonder smartphone horen ze er echt niet bij”

3 Inhoud social media cyberpesten slachtoffer dader school
regels/afspraken info vragen

4 WWW Internet Hyves Twitter Facebook

5 cyberpesten Cyberpesten is pesten via internet of telefoon. Het pesten zelf is meestal niet  anders dan bij traditioneel pesten: het gaat vaak om uitschelden, belachelijk maken en buiten sluiten. De impact en de aanpak is wel anders.

6 Vormen van cyberpesten
beledigen misleiden bedreigen roddelen inbreken in mail -of chat programma virussen sturen wachtwoord veranderen wachtwoorden stelen en misbruiken foto’s plaatsen bezemen privé gegevens bangalijsten maken

7 Voorkomen 98% van de kinderen in Nederland gebruikt internet. 88% zit elke dag thuis op internet. 1 op de vijf kinderen en 1 op de 3 jongeren wordt wel eens gepest via de of sms! 2% van de kinderen en 3% van de jongeren zegt zelf wel eens te pesten via mail of sms.

8 Gevolgen Er is een sterk verband tussen cyberpesten en het pesten op de speelplaats. Vaak gaat het pesten op de speelplaats overdag, 's avonds gewoon door via de computer of gsm.

9 Verschillen Het cyberpesten is veel directer, veel persoonlijker en een aanval op de private levenssfeer. Kinderen en jongeren nemen het pesten mee in hun bed en zijn er niet van verlost als zij 's avonds thuis voor de computer zitten. Kinderen hebben vaak het gevoel dat de hele wereld toekijkt hoe zij gepest en belachelijk gemaakt worden Ouders zijn meestal laat of niet op de hoogte dat er een probleem is, juist omdat het via internet en gsm verloopt

10 Voorkomen Zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Probeer een sfeer te creëren waarin je kind met problemen naar je toe komt. Zet de computer in een gemeenschappelijke ruimte. Kinderen zijn voorzichtiger als ze weten dat er een oogje in het zeil gehouden wordt. Leer je kinderen op een veilige, verantwoorde en respectvolle manier met het internet om te gaan. Zeg hen geen zaken te versturen die anderen kunnen kwetsen.

11 Slachtoffer 1 Probeer als ouder rustig te blijven, ook al kunnen de boodschappen hard aankomen Wees attent op signalen die je kind kan vertonen Zeg je kind om niet te reageren op haatmailtjes of -berichten en om ze ook niet zelf te versturen. Blokkeer de afzenders. Hij/zij kan dan geen berichten meer sturen naar je kind. Maak een andere nickname en een tweede adres aan.

12 Slachtoffer 2 Melden bij provider Breng school op de hoogte
Ernstige gevallen > politie met bewijs Hou rekening met het effect van cyberpesten op het zelfwaardegevoel of het schuldgevoel van je kind. Hoe groter dit effect, hoe meer tijd er nodig zal zijn voor gesprek en begeleiding.

13 Dader Maak duidelijk dat jij dat pestgedrag niet accepteert
Praat met je kind en vraag hem waarom hij dit doet. Cyberpesten is erger dan gewoon plagen Straf niet meteen, maar wijs je kind wel op zijn verantwoordelijkheden en probeer hem bewust te maken van de gevolgen van zijn daden. Eis van je kind dat hij onmiddellijk ophoudt met zijn pestgedrag

14 School veilig pedagogisch klimaat aandacht voor regels internetgebruik
filters aanspreekpunt met technische EN pedagogische kennis 5 gesprek: slachtoffer, dader, meeloper, leerkracht, ouder

15 Regels chatten altijd nickname onbekenden verwijderen
geen info aan “chatvrienden” geen reactie op pesten, dreigen, schelden vriendelijk ,eerlijk iets vervelends?......weg uit de chat. Ik bel/mail niet met “chatvrienden”

16 Regels internet niet alles is waar niets downloaden
ongewenste beelden/tekst wegklikken vervelend gevoel? .....vertel het iemand die je vertrouwd gebruik een apart ( hotmail) adres voor internetregistratie

17 “Leer uw kind/leerling met media om te gaan”. “Maak het webweerbaar”.!

18 INFO www.pestweb.nl www.digivaardigdigiveilig.nl www.safeinternet.org

19 VRAGEN ???????


Download ppt "Social Media en Internet “webweerbaarheid”"

Verwante presentaties


Ads door Google