Management & Organisatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Het 4e jaar van het VMBO op het IJburg College
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
in de bovenbouw van HAVO en VWO
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Presentatie schoolsysteem
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Vmbo Helicon Eindhoven
Hartelijk welkom op de informatie avond voor het voortgezet onderwijs
Even kijken wat een accountant doet.
Management & Organisatie
De profielkeuze 31 oktober 2012
Jullie hebben lef... . Welkom H4 M&O!  Les 1   Introductie  lezen aantekeningen bezien boek en werkboek.
Management en Organisatie
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Informatica in de Tweede fase Havo en VWO. De uitgangspunten Informatica is een vak in de vrije ruimte voor de havo 240 slu (voor het vwo 280 slu) het.
Informatica op het Kalsbeek College. Informatica op het Kalsbeek College.
VAN GELDER TECHNATOR DOCENT NATUURKUNDE.
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
Het (nieuwe) betavak NLT
Economie in de bovenbouw
Het belang van een stage
OPLEIDINGENAVOND Jacob van Liesveldt
Informatie keuzevak Management & Organisatie (m&o)
Keuzevak in de Tweede Fase HAVO en VWO
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir.
PTA Programma van toetsing en afsluiting
Kies aardrijkskunde in de bovenbouw!
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
Ondernemen moet je doen
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Inventarisatie: Productiefactoren Afschrijving Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
Voorlichtingsavond Doorstroom 4 TL  4 Havo 11 november 2015.
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
Januari 2012Profielkeuze 3 havo Linda van Vliet decaan havo afdeling Profielkeuze havo 2012.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Management & organisatie
Welkom havo 4..
Les 1: instap in de profielen
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Welkom havo 4..
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Welkom havo 4..
Welkom vwo 4..
Management & organisatie
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Kiezen voor keuzedelen
Begroten & Budgetteren
Welkom Havo/vwo 3..
Beste havo 4..
Beste ath 4..
Beste Havo 4..
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Voorlichting: Management & Organisatie
Voorlichting Keuzemiddag 3 havo
De Tweede Fase op de TSG 11 januari 2019.
Het tweede LOS-gesprek
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Studiefinanciering: dat regel je zo
Transcript van de presentatie:

Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van de HAVO en het VWO

M & O – een nieuw vak Management & organisatie komt als apart vak niet voor in de basisvorming. Wel heb je onderdelen van het vak gehad, bijv. bij economie. Deze presentatie geeft je een idee over: de inhoud die wij op school geven aan het vak management & organisatie (wat gaan we doen?) het examen (wat moet ik allemaal maken en leren?) de zwaarte van het vak (hoeveel tijd kost het mij?) het nut voor o.a. vervolgopleidingen (wat heb ik er aan?)

M & O – het programma (1) Je leert: vraagstukken noemen waarmee organisaties te maken hebben, bv. uitbreiden die vraagstukken aanpakken en oplossen zoals een manager dat zou doen die vraagstukken bekijken vanuit het standpunt van bv. het personeel, de bank en omwonenden

M & O – het programma (2) De vraagstukken gaan over: interne organisatie en personeelsbeleid financiering van activiteiten marketingbeleid financieel beleid informatievoorziening met behulp van ICT externe financiële verslaggeving Dit zijn de domeinen in het examenprogramma.

M & O – de inhoud (1) Interne organisatie en personeelsbeleid gaat o.a. over: organisatie-schema communicatie functioneringsgesprekken selectie van personeel

M & O – de inhoud (2) Financiering van activiteiten gaat o.a. over: rechtsvormen zoals eenmans-zaak, BV en vereniging lenen van geld leasing contributie aandelen subsidie

M & O – de inhoud (3) Marketingbeleid gaat o.a. over: berekenen marktaandeel prijsbeleid merkenstrategie productlevenscyclus reclame marktonderzoek

M & O – de inhoud (4) Financieel beleid gaat o.a. over het berekenen van: verkoopprijs afschrijvingen winst

M & O – de inhoud (5) Maar financieel beleid gaat ook over: begrotingen maken begrotingen beoordelen begrotingen analyseren

M & O – de inhoud (6) Informatievoorziening met behulp van ict kan op veel manieren worden besproken bij het vak management & organisatie. Een programma met veel mogelijkheden is excel.

M & O – de inhoud (7) Externe financiële verslaggeving gaat bv. over: hoeveel winst is er gemaakt? kunnen ze de lening terug betalen? is het een gezonde organisatie?

M&O – de inhoud (8) Tijdens de M&O lessen zal er ook aandacht besteed worden aan: Een module beleggen Een module boekhouden Bizzkidz, een game via internet, waarbij je samen met een aantal leerlingen een bedrijf moet runnen en moet proberen de concurrentie voor te blijven.

M & O - vaardigheden Bij alle vakken in de tweede fase wordt aandacht besteed aan vaardigheden en werkwijzen, dus ook bij management & organisatie. We noemen een paar voorbeelden: leren leren: hoe pak je de voorbereiding van een toets aan kennis van probleem- oplosstrategiën, bv probleemanalysediagrammen het verzamelen van gegevens

M & O – het examen De meeste onderwerpen worden in het schoolexamen getoetst, ongeveer 60% ook in het centraal examen. Voor het berekenen van het eindcijfer wegen het schoolexamen en het centraal examen even zwaar.

M & O – het schoolexamen In havo 4 en atheneum 4 en 5 krijg je enkele praktische opdrachten. Je doet bijv. onderzoek naar praktijksituaties en oefent allerlei vaardigheden. Je bent hier ongeveer 30 uur mee bezig, soms in de les, soms thuis of in de mediatheek.

M & O – het centraal examen Het centraal examen duurt 180 minuten. Het bestaat uit ongeveer 5 kleine opgaven en 2 grotere casus-opgaven. Een casus-opgave is een opgave waarin een hele situatie beschreven wordt waarover vervolgens vragen worden gesteld. De kleine opgaven gaan over onderwerpen die niet in de grotere opgaven gevraagd worden. Op deze manier komen veel onderwerpen aan bod.

M & O – de zwaarte (1) Het vak management & organisatie heeft op de havo een studielast van 320 uur. In havo 4 en in havo 5 heb je 3 lesuren per week. Per lesuur moet je rekenen op ongeveer 30 minuten huiswerk, incl. toetsen en opdrachten. Het vak management & organisatie heeft op het atheneum een studielast van 440 uur. In atheneum 4 heb je 2 lesuren per week, in atheneum 5 zijn dit er 3 en in atheneum 6 weer 2 lesuren per week. Per lesuur moet je rekenen op ongeveer 30 minuten huiswerk, incl. toetsen en opdrachten.

M & O – de zwaarte (2) Leerlingen met het profiel Economie en Maatschappij kunnen het vak kiezen als profielkeuzevak, leerlingen uit alle profielen mogen het vak management & organisatie kiezen in de ‘vrije ruimte’. Wanneer je: nieuwsgierig bent naar hoe organisaties werken een beetje lol hebt in sommetjes maken bereid bent wat theorie te leren dan is management & organisatie misschien wel iets voor jou!!

M & O – vervolgopleidingen (1) Management & organisatie is een algemeen vormend vak: iedereen krijgt te maken met organisaties, budgetten, reclame en financiële overzichten. Of je nu manager, verpleegkundige, accountant, ingenieur of journalist wordt.

M & O – vervolgopleidingen (2) Management & organisatie is speciaal geschikt voor leerlingen die een vervolgopleiding in een economische richting gaan doen. Je kunt alvast een beetje zien of je die richting leuk vindt. Een HBO- of universitaire studie in de richting bedrijfseconomie of accountancy sluit goed aan. Misschien wil je wel een eigen bedrijf later! Vraag je dekaan voor meer informatie!

Met M&O zit je zó!