Vitaliteitsmanagement: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Actief werken aan Vitaliteit Tinka van Vuuren Landelijke ledendag Waterschappen CNV publieke zaak 30 mei 2013.
Advertisements

De bevlogen leerkracht
Aan de slag met Duurzame inzetbaarheid Tinka van Vuuren Congres Goed bezig. Nú voor later. 25 november 2013.
Maak een scan van uw organisatie met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
Gezondheidsmanagement “Samen werken aan een gezond Nederland”
OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
Langer doorwerken van oudere werknemers
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
….. start van een beweging
Interventie bij een Politiekorps
ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen1 WAI in de praktijk Monica Roose 11 november 2008.
Gezondheids- en vitaliteitsmanagement Gezond, vitaal, …gemotiveerd!
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Vitaliteit en leeftijd Leergang A&O 26 maart 2010
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
OR-platform 15 november.
Vitale en weerbare medewerkers
Sofokles Sector WO Duurzame Inzetbaarheid van Medewerkers
Werkdrukmeter Schoonmaak meten is weten
Vitaliteitbevordering
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Oudere werknemers; winst voor iedereen
Personeelsbeleid Niveau 4 Kerntaak 1 PM Blz. 5.
Opleiden van medewerkers
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Flexibiliteit van Medewerkers Stimuleren Prof. Dr Mandy van der Velde
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen gemeenten Bijeenkomst lerend netwerk 28 september 2010 Bart de Zwart AStri Beleidsonderzoek en –advies.
Vitaliteit in perspectief
Langer doorwerken door oudere werknemers
Work Ability Index.
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
Gezond werken in de zorg Resultaten onderzoek januari 2015 Transvorm Marc Spoek – Sichting IZZ Babette Bronkhorst – Erasmus Universiteit Rotterdam.
Collandbijeenkomst 3 maart 2015 Math Creemers
Psychische klachten en werk
“De week van de ontdekking”
Duurzame inzetbaarheid in de Zorg
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
VERZUIMBELEID EN REGISTRATIE VERZUIMDREMPEL EN HERVATTINGSDREMPEL
Waar staan we ? Oktober Gezondheidsmanagement / NVAO.
Emile Thijssen, Arbo-VO Utrecht, 24 januari 2011
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Samen(werken) aan Duurzame Inzetbaarheid Van Reactief naar Preventief P&O Netwerkbijeenkomst VGN 1 Februari 2013.
HPO-dag d.d Drs G.C. Geurtsen, Bureaumanager P&O van Dichterbij Ter gelegenheid van de Hoofden P&O-dag van VGN d.d. 30 september 2009.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Werkdruk en de mr Annemieke Schoemaker Trainer/adviseur.
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 23 maart 2017
Project wendbaar aan het Werk
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 1 december 2016
Introductie: Duurzame inzetbaarheid in de zorg
Nadere uitleg gewenst()
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
Duurzame inzetbaarheid
In gesprek over werkdruk
Duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Transcript van de presentatie:

Vitaliteitsmanagement: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden Vitaliteitsmanagement: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden! Prof. Dr. Tinka van Vuuren

Inhoud Wat is vitaliteit en vitaliteitmanagement? Wat versterkt vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Welk beleid gericht op vitaliteit is mogelijk? Welke maatregelen zijn nodig? Wat is de Scan Vitaal in je werk? Wat zijn resultaten tot nu toe van de Scan Vitaal in je werk bij Pon-scholen?

Wat is vitaliteit? Productief zijn Duurzaam inzetbaar zijn Fit zijn Eeuwig jong zijn; Gezond zijn Gelukkig zijn Bevlogen zijn Open staan voor veranderingen Fit zijn; een gezonde en sportieve leefstijl en een goede fysieke conditie.

Vitaliteit Veel beschrijvingen van vitaliteit bevatten de woordstam "vita", dat "leven" betekent, zoals "levenskracht", "levendigheid", "levenslust", "levensenergie", etcetera Vitaliteit staat voor energiek, veerkrachtig, gemotiveerd en met doorzettingsvermogen Gemotiveerd en energiek zijn waardoor men gezond en productief werkt en het plezier in het werk behoudt

Employability Samentrekking van de Engelse begrippen employment (werk) en ability (bekwaamheid, vermogen), capability (vermogen, capaciteit) of adaptability (aanpassingsvermogen) Vermogen van mensen om productief en belonend werk te krijgen en te houden Vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies adequaat en blijvend te vervullen, zowel in eigen bedrijf als in een ander bedrijf of sector

Werkvermogen Onder werkvermogen wordt verstaan: De mate waarin men lichamelijk en geestelijk in staat is om te werken

Vitaliteit Werk-vermogen Employability Duurzame inzetbaarheid: In staat zijn om huidig en toekomstig werk uit te kunnen en willen blijven voeren

Vitaliteitmanagement Activiteiten die werkgevers ontplooien om hun werknemers te stimuleren tot gezond en productief langer doorwerken en het behouden van plezier in het werk. Positieve invalshoek: dus niet alleen verminderen en voorkomen van ziekteverzuim, werkstress en arbeidsongeschiktheid, uitval, klachten, etc, maar ook bevorderen van gezondheid, welbevinden, motivatie en bevlogenheid. (in de lijn van de positieve psychologie: positief functioneren in organisaties met de nadruk op verbetering en optimalisatie; Seligman, 1999) naar het bevorderen van de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Wat maakt en houdt u vitaal? Wat vindt u zelf de belangrijkste oorzaak van uw eigen duurzame inzetbaarheid?

Achterliggende factoren bij duurzame inzetbaarheid Werk Omgeving Inhoud en eisen Bedrijf en organisatie Management en (situationeel) leiderschap Waarden Attitude Motivatie Competenties Kennis Vaardigheden Gezondheid Functionele capaciteiten Familie Vrienden Kennissen

Curatie, preventie en amplitie Curatie gericht op ‘zieke’ medewerkers: verzachten en verminderen van gevolgen van verminderde vitaliteit, gezondheid en employability Preventie gericht op risicogroepen: voorkomen van verminderde vitaliteit, gezondheid en employability Amplitie gericht op alle medewerkers: versterken van vitaliteit, gezondheid en employability

Je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden!

Vitaliteitsmanagement geldt niet alleen voor oudere medewerkers, maar voor IEDEREEN

Vitaliteitmanagement Combinatie van Arbo & Human Resources Management Active Aging en HRM Arbo- verzuim- en re-integratiebeleid /gezondheidsmanagement Werving en selectie Leidinggeven, feedback en beoordeling Vitaliteitmanagement Loopbaan- en mobiliteit- beleid Personeel en planning Opleiding en ontwikkeling Integratie van arbo-, verzuim en re-integratiemanagement met HRM Arbeidsvoorwaarden en beloning

Vitaliseren: draagkracht vergroten Scholing en opleiding: functiegerichte of ontwikkelingsgerichte scholing Persoonlijk budget voor ontwikkeling Taakverbreding en taakverdieping Horizontale en verticale mobiliteit Studiedagen met workshops op het gebied van leefstijl:gezonde voeding, fitness, stoppen met roken Werkdrukinterventies

Verlichtende maatregelen: draaglast verminderen Meer functiedifferentiatie Efficiënter vergaderen/minder vergaderingen Deeltijd werken Flexibele werktijden Seniorenverlof Demotie

Vitaliteitsmanagement begint met een breed gedragen en onderbouwd plan van aanpak Neem ‘ ‘-model als hulpmiddel Verkennen (inventariseren: wat is er aan de hand?) Voorlichten (bereik werknemers en betrek ze erbij) Vitaliseren (vergroten belastbaarheid) Verlichten (beperken werkbelasting) Vertrekken (ander werk of stoppen met werken)

Eerst Verkennen, Voorlichten, Vitaliseren, Verlichten en/of Vertrekken Eerst Verkennen, Voorlichten, Vitaliseren, Verlichten en/of Vertrekken. Loyalis heeft daarvoor de ganzenbordmethodiek ontwikkeld. Voor medewerkers biedt het zicht in de eigen mate van Actief Aging en in punten waar verbetering mogelijk is. Voor leidinggevenden biedt de ganzenbord methodiek inzicht in het wel en wee van de organisatie. Waar moeten we extra aandacht aan besteden? Wat doen we al? Waar dreigen knelpunten? Het actie-onderzoek biedt daarmee ook inzicht in het functioneren van de eigen organisatie. Daarmee krijgt het management een instrument in handen om verbeteringen aan te brengen op het gebied van arbeidsomstandigheden en het personeelsbeleid in hun organisatie.

Doel van het onderzoek Verhoogde bewustwording op zowel individueel als organisatorisch vlak over het belang van werkvermogen en vitaliteit Beter inzicht in organisatiegebonden factoren van vitaliteit, werkvermogen en werktevredenheid Vitaliteit bevorderen door aanbod en toepassen van individuele interventies arbeidsdeskundige) Input krijgen voor organisatorische interventies en aanpassing HRM beleid 19

Beoogde resultaten Deelnemers behouden plezier en vitaliteit in het werk, door inzicht in eigen capaciteiten en bewustwording eigen verantwoordelijkheid Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid bij deelnemers 20

Werkgroep op schoolniveau Werkwijze Werkgroep op schoolniveau Afnamefase Individu Organisatie Terugkoppelings- fase Groepsrapportage Gesprek arbeidsdeskundige Vervolgtraject Vervolgtraject 21

Deelnemers onderzoek 25 scholen of vestigingen van scholen 519 personen uitgenodigd om deel te nemen 458 personen hebben deelgenomen Respons van 88% 75 personen (16%) bleken een matig of slecht werkvermogen of een onvoldoende op werkbeleving Werkbeleving = werktevredenheid + werkdruk + mentale klachten Deze 75 personen ontvingen een uitnodiging voor een gesprek met arbeidsdeskundige

Werkbeleving:

Resultaten totaal Presentatie: “Rapportcijfers”(0-10) Lager dan 5,5 = onvoldoende (rood) Tussen 5,5 en 8 = voldoende (oranje) Hoger dan een 8 = goed (groen)

Geestelijke en lichamelijke gezondheid

Employability

Algemene tevredenheid

Stressoren

Hulpbronnen

Tevredenheid personeelsbeleid

Werk-privé

Conclusies resultaten PON-scholen 16% onvoldoende werkvermogen of werkbeleving 28% ervaart veel werkdruk Lichamelijke en geestelijke gezondheid en werktevredenheid redelijk tot goed Emotionele belasting en hectiek in het werk te hoog Hulpbronnen zoals steun collega’s en leidinggevende redelijk Ontevreden over mobiliteitsbeleid Werk/prive balans is redelijk tot goed

Verband tussen werkvermogen, leeftijd en een Leven Lang Leren ¹ Deze resultaten zijn verschenen in artikel in Gedrag & Organisatie (Van Vuuren, Caniëls, Semeijn, 2011)

Conclusies leeftijd en duurzame inzetbaarheid Negatief verband tussen leeftijd en employability, maar niet tussen leeftijd en werkvermogen en vitaliteit LLL gaat samen met een grotere duurzame inzetbaarheid: werkvermogen, employability en vitaliteit Oudere werknemers beschikken over groter werkvermogen en employability, maar over geen grotere vitaliteit wanneer zij meer interesse en mogelijkheden hebben voor een Leven Lang Leren.

Meer informatie bij: Mw. Prof. dr. Tinka van Vuuren Loyalis Kennis & Consult telefoon 045 579 5515 mobiel 06 10 45 29 59 e-mail Tinka.van.Vuuren@Loyalis.nl