Over de toekomst van ervaringsdeskundigheid in het sociale domein

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Uitdagingen voor een divers personeelsbeleid
Herstelondersteunende zorg
Lectoraat Rehabilitatie Groningen
Inleiding herstelondersteunende zorg
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Ervaringswerkers in de ggz.
Wat weten clienten en hun familie Wat weten professionals
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Zorg nieuwe stijl.
Herstelondersteunende zorg in Nederland
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Ontwikkeling van de ouderrol als onderdeel van het herstelproces
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Bijdrage aan kenniscirculatie Praktijk (vragen) Onder- zoek + Innovatie Onderwijs.
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK
Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Herstelondersteunende zorg en presentie
Herstelondersteunende zorg
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Inzet van ervaringsdeskundigheid bij GGZ Drenthe
Over de organisatie: Afdelingen: AWBZ. Verpleging & Verzorging.Gespecialiseerde Ambulante Begeleiding WMO: Hulp bij het Huishouden Particulier en PGB.
Welzijn Nieuwe Stijl (in de wijk) “ We kunnen de golven niet stoppen, maar we kunnen wel leren surfen” Oldambt, 3 september 2013 Lies Korevaar.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Rehabilitatie en Herstel Jannie Boomsma Academie voor Verpleegkunde Lectoraat rehabilitatie 5 december 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
Interdisciplinaire samenwerking: de T-shaped professional in relatie tot de participatie van burgers met ernstige en langdurige beperkingen Welzijn nieuwe.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Interdisciplinaire samenwerking in wijkteam: de T-shaped professional Congres Sociaal werk, het hart van het sociale domein De positie van sociale professionals.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Interdisciplinaire samenwerking: de T-shaped professional in relatie tot de participatie van burgers met ernstige en langdurige beperkingen Presentatie.
Wmo-werkplaats Noord (v.h. Groningen-Drenthe) Lies Korevaar Wilhelminaoord - ‘Het Nieuwe Gezelschap’ Samen op zoek naar kansen Sint Nicolaasga 29 januari.
Samenwerking in de wijk: wie heeft het voor het zeggen? Groningen, 1 november 2013 Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
Contact:
De rehabilitatiewerker moet de wijk in Lies Korevaar.
Adviesraad Sociaal Domein
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
De NOODZAAK van een PARADIGMASHIFT
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Presentatie Invitational Conference National Rehabilitatiecongres
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
Welkom.
Adviesraad Sociaal Domein
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Cliëntenraad Sociaal Domein
Wmo in de Wijk Oldambt, 26 maart 2013
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Deskundigheidsbevordering Intakers
Wmo beleid in de Drechtsteden
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Samenwerken in de wijk Voorstellen 4 april 2018
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
Het BPSZ model: tijd voor een paradigma shift?
Inzetten van ervaringsdeskundigheid in armoede
Uitkomst Quickscan Kampen
WRAP Wellness Recovery Action Plan
Transcript van de presentatie:

Over de toekomst van ervaringsdeskundigheid in het sociale domein Kenniscafé ‘Ervaringsdeskundigheid in het sociale domein’ Utrecht 27 juni 2019 Lies Korevaar Innovatiewerkplaats Ervaringsdeskundigheid Noord-Nederland

Overzicht Inleiding Relatie met herstel en empowerment Scholing Implementatie van ervaringsdeskundigheid 2

ED bij de Hanzehogeschool Groningen / Lectoraat Rehabilitatie 2004 Samen met Zorgbelang Groningen GOED-cursussen Basiscursus Van Ervaring naar Ervaringsdeskundig Verdiepingscursus Herstelondersteuning en ED Verdiepingscursus Co-actief coachen Verdiepingscursus ED in Voorlichting 2009-2017 Werkplaats Sociaal Domein Noord 2011-2015 Wilma Boevink Lector HEE 2012 HBO: Associate Degree ‘ED in zorg en welzijn’ 2016 EDNAH-cursus voor mensen met NAH 2017 IWP Ervaringsdeskundigheid Noord-Nederland

Inleiding

Functies voor Ervaringsdeskundigen Microniveau: telefonische hulp- en informatiediensten voorlichtingsbijeenkomsten zelfhulp- en lotgenotengroepen ondersteuning bij indicatiestelling en zorgeffectuering PGB-ondersteuning cliënten trainen cliënten cliënten als gast- en co-docent ‘cliënten trainen hulpverleners’ ‘herstellen doe jezelf’ vriendendiensten cliënten als onderzoeker (o.a. afnemen van interviews en enqûetes) Mesoniveau: cliëntenraden en -commissies zelfgestuurde projecten en zorggerelateerde projecten begeleidingscommissies en/of stuurgroepen van projecten cliënten en hulpverleners partners in kwaliteitsverbetering consulentschappen (support-, migrantenconsulent, straatadvocaat) Macroniveau: bestuurlijke overleggen (o.a. met Raden van Bestuur zorginstellingen, zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties) adviesraden van gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief congressen, conferenties, symposia

Onderscheid tussen Ervaring Ervaringskennis Ervaringsdeskundigheid

Wat is ervaringsdeskundigheid? Ervaringsdeskundigheid houdt in dat mensen met ervaring met een ontwrichtende gebeurtenis in hun leven op basis van hun eigen ervaring en die van anderen ervaringskennis ontwikkelen, die zodanig ingezet kan worden dat het voor anderen betekenis krijgt

HG / Lectoraat Rehabilitatie

Samengevat Een ervaringsdeskundige: Integreert eigen en andermans ervaring Reflecteert en ontwikkelt kennis Past ervaringskennis toe

Ervaringsdeskundigheid is onlosmakelijk verbonden met de begrippen Herstel en Empowerment (HEE)

Herstel = Herstel heeft te maken met het ontstaan van een nieuwe betekenis en zin in het leven, terwijl men over de gevolgen van de aandoening heen groeit (Anthony, 1993)

Herstel = Een zeer persoonlijk en uniek proces waarin iemands opvattingen, waarden, gevoelens, doelen en rollen veranderen Het leidt tot een leven met meer voldoening, waarin hoop een plaats heeft en men kan geven en nemen ondanks de beperkingen die met de aandoening gepaard gaan (Anthony, 1993)

Herstel ≠ Genezen Herstel betekent niet dat het lijden en de symptomen zijn verdwenen en een terugkeer op premorbide heeft plaatsgevonden

Fasen van Herstel Overweldigd door de aandoening Worstelen met de aandoening Leven met de aandoening Leven voorbij de aandoening

15

Ervaringen met ED in de wijk

Onbekendheid met ED In sociale teams Bij gemeenten

Diversiteit in de wijk Oorspronkelijk: ED gelinkt aan GGz en verslavingszorg Ontwrichtende gebeurtenis: ‘Ik snap wat je bedoelt want ik heb het zelf meegemaakt’ In de wijk ook bewoners NAH, LVB, MO, vluchtelingen, etc.

Thema’s in het sociale domein Armoede Huiselijk geweld Mantelzorgers Familie-ervaringsdeskundigheid Vluchtelingen

Leeftijdscategorieën Jeugd – Volwassenen - Ouderen

ED in de wijk Individu Gezin Wijk Jongen 17 jaar Antilliaanse afkomst Licht verstandelijke beperking (LVB) Schizofrenie Geen startkwalificatie Werkeloos Schulden Dreigende uithuisplaatsing 7 verschillende professionals betrokken Ouders, oma, twee kinderen, kleinkind Vader werkeloos Moeder diabetes en slecht ter been Oma dementerend Zoon LVB + schizofrenie Dochter tienermoeder Burenruzie Huurachterstand 12 verschillende disciplines Samenstelling wijk Multicultureel Weinig sociale samenhang Vergrijzing Ontgroening Hoge werkeloosheid Relatief veel ‘kwetsbare’ burgers/gezinnen Overlast: 4-5 ‘probleemgezinnen’ 21 organisaties actief

Generalist of Specialist?

Bondgenoot en/of Bruggenbouwer

Toekomst ED in het Sociale Domein

Drie soorten kennis Wetenschappelijke kennis Professionele kennis Ervaringskennis

De inzet van (ex)cliënten als ervaringsdeskundigen in het sociale domein vraagt ook iets van de organisatie en de andere professionals die met ervaringsdeskundigen (gaan) werken

Aandacht voor inzet ED op alle niveaus Gemeente Bestuur Management Team Hulpverleners Wijkbewoners/cliënten

Gemeenteniveau Is er gemeentebeleid op het gebied van ervaringsdeskundigheid ontwikkeld? Wordt de inzet van ervaringsdeskundigen bij organisaties door de gemeente gefinancierd? Afstemming Wmo en Participatiewet (W+I) (Jeugdwet)

Organisatievormen ED in dienst van een sociale team (WIJ) ED in eigen organisatie (Ixta Noa) ED vanuit een uitzendbureau ED in dienst van zorginstelling (BEL) ED in dienst van welzijnsinstelling (Leger des Heil, Kopland) Inzetten medewerkers met ED

Organisatieniveau Is er beleid ervaringsdeskundigheid ontwikkeld? Is er een budget voor deskundigheidsbevordering? Bestaan er intervisiemogelijkheden voor ervaringsdeskundigen? Worden ervaringsdeskundigen ingezet op verschillende functieniveaus?

Managementniveau Is er personeelsbeleid op het gebied van: Werving en selectie TFO en beloning Opleiding Ziekteverzuimbeleid Duo’s en platform Werkaanpassingen

Teamniveau (1) Is er aandacht voor het inwerken en inschakelen van ervaringsdeskundigen? Zijn teamleden geïnformeerd over taken en rollen van de ervaringsdeskundigen? Is er coaching voor teamleden georganiseerd? Bestaan er handvatten voor feedback voor ervaringsdeskundigen en teamleden?

Teamniveau (2) Zijn er meer ervaringsdeskundigen in één team? Bestaat de mogelijkheid voor contact met andere ervaringsdeskundigen? Is de begeleiding gericht op specifieke dilemma’s van ervaringsdeskundigen? Worden teamleden gestimuleerd gebruik te maken van eigen ervaringen?

Hulpverlenersniveau Wat betekent het om een (ex)cliënt als collega te hebben? Hoe staat het met het omgaan met vertrouwelijke informatie door (ex)cliënten als ervaringsdeskundige collega (AVG)? Wat kunnen ervaringsdeskundigen wat ik niet kan? Kan iedere cliënt zomaar ervaringsdeskundige worden? Ik heb zelf een opleiding van vier jaar moeten volgen om aan de slag te kunnen gaan?

Bewoners-/cliëntniveau Zijn/worden bewoners/cliënten geïnformeerd over de inzet van ervaringsdeskundigen in de wijk? Worden bewoners/cliënten betrokken bij de aanstelling van ervaringsdeskundigen? Weten bewoeners/cliënten van het aanbod aan (herstel)ondersteunende activiteiten door ervaringsdeskundigen?

Hartelijk dank voor uw aandacht Lies Korevaar e.l.korevaar@pl.hanze.nl www.iwpervaringsdeskundigheid.nl