Drie preken over Dordtse Leerregels

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geloven in de hoop.
Advertisements

Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
De brief aan de Tessalonissenzen Hoofdstuk 1 en 2.
Zingen Vers 1 O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer;
Een heilig leven leiden betekent:
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
HOEZO BIDDEN?.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Onze Vader in de hemel.
In de leerschool van het gebed
In deze presentatie staan beide.
Op Weg Naar Pasen De Zeven Kruiswoorden
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
De wedstrijd van het leven
Leven zoals past bij God
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Seizoenen van het leven Het seizoen van wachten.
Punt 1 Moeilijke periodes zijn nodig om: ONS TE LEREN LOSLATEN DE ZORGEN DIE ONS NEERDRUKKEN EN ONZE VOORTGANG VERTRAGEN. – “Welnu dan, laten ook wij,
Welkom Voorganger: Ds. H.J.H. Pap Ouderling van dienst: S. van Dijken Organist: H. Haasjes Schriftlezing: Matt. 28: Ef. 1: 3-23.
24 mei Almachtige God - Vader, Zoon en Heilige Geest, Uw discipelen verzamelen zich over de hele wereld, om U te verheerlijken als Schepper van.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Redding, Loon & Kroon En onze Heere Jezus Christus Zelf en onze God en Vader, Die ons heeft liefgehad en ons een eeuwige troost en goede hoop gegeven heeft.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Welkom in deze Pinkster-dienst - een gave(n)dienst koor, voorlezing, zingende kinderen, bijdrage KIKker, preek enz. - een volle dienst laat u/je vullen.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
The only book God ever wrote 1 Johannes Leven, licht en liefde.
Voorganger:Ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 7.
Les 13 voor 24 september WACHTEN VOLGENS JEZUS In Mattheüs 24, gaf Jezus de tekenen die Zijn Komst zouden aankondigen:  Valse Christussen.  Oorlogen.
Voorganger:Ds C. Hendriksen Welkom in deze dienst Schriftlezing:1 Johannes 2: 18 – 28.
Heidelbergse catechismus
De STRIJD om ons denken.
Kort doopformulier voor de kinderdoop
De doop geeft hoop.
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
Als God onze Vader is, hoe kunnen wij dan een kind van God worden?
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
Je wordt wat je zelf ontvangen hebt
Delen van Jezus lichaam
De Schepper En gaan Wandelen.
OF DOE JE EN VOEL JE WAT JE BENT?
Gemeente-zijn, inhoud en dan structuur Maandag 25 september 2017 Gemeenteavond Vanaf uur is er koffie beschikbaar en we willen om uur.
Derde zondag 40-dagentijd
Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad
Welkom op 22 jan. Voorganger: Ds. J.P. van Ark Ouderling: Peter Nijhuis Organist: Berto Smelt Lezing: Joh. 14: 8-26 Kol.1:
5 – Hoe word je relaxed?.
. 1.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Welkom in deze kerkdienst
Gods plan Met ons.
500 jaar hervorming (vernieuwing van de kerk en van het geloof)
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Hoe kom je in het Koninkrijk van God?
Hemelvaart Wolken.
De brief aan de gemeente van Thyatira (Op. 2:18-29)
Nadenken over de uitverkiezing
Dordtse Leerregels - indeling
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
Openbare geloofsbelijdenis
God heeft altijd een plan B
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Geloof spreekt.
Transcript van de presentatie:

Drie preken over Dordtse Leerregels De kiezer heeft gelijk (God kiest) Blij met je geloof? (God geeft geloof) Volharding der heiligen (Geduld met God)

Drie preken over Dordtse Leerregels De kiezer heeft gelijk (God kiest) Blij met je geloof? (God geeft geloof) Volharding der heiligen (Geduld met God) Heb.12:2a Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof…

Drie beelden: volhouden Wedstrijd

Drie beelden: volhouden Wedstrijd 2 Tim 4:7 Maar ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop volbracht, het geloof behouden

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Heb.12:1 Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Ouder-kind Heb.12:5-7 Kennelijk bent u de bemoediging vergeten die tot u als tot kinderen wordt gericht: ‘Mijn zoon, je mag een vermaning van de Heer nooit terzijde schuiven en nooit opgeven als je door hem terechtgewezen wordt, want de Heer berispt wie hij liefheeft, straft elke zoon van wie hij houdt.’ Houd vol, het betreft hier immers een leerschool, God behandelt u als zijn kinderen. Welk kind wordt niet door zijn vader berispt?

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Ouder-kind

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Ouder-kind Man-vrouw

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Ouder-kind Man-vrouw Hoogl 8:3,5 Mijn hoofd rust op zijn linkerarm, met zijn rechterarm omhelst hij mij. Wie is zij, die daar komt uit de woestijn, leunend op de arm van haar lief?

Drie beelden: volhouden Wedstrijd Ouder-kind Man-vrouw

God heeft geduld met mij Heb.12:3 Laat tot u doordringen hoe hij standhield toen de zondaars zich zo tegen hem verzetten, opdat u niet de moed verliest en het opgeeft.

DL V.1 De mensen die God naar zijn voornemen tot de gemeenschap met zijn zoon, onze Heere Jezus Christus, roept en door de Heilige Geest doet wedergeboren worden, verlost Hij wel van de heerschappij en slavernij van de zonde, maar hij verlost hen in dit leven niet helemaal van het vlees en het lichaam van de zonde.

DL V.2 Hieruit komen de dagelijkse zonden van zwakheid voort; ook aan de allerbeste werken van de heiligen kleven gebreken. Dit is voor hen steeds weer een reden om zich voor God te verootmoedigen, hun toevlucht te nemen tot de gekruisigde Christus en om de neiging om te zondigen hoe langer hoe meer te doden door de Geest van de gebeden en door heilige oefeningen in godsvrucht. Zo hunkeren zij naar het einddoel van hun geloof, de volmaaktheid, totdat zij van die lichaam van de dood verlost zijn en met het Lam van God in de hemel zullen regeren.

DL V.3 Omdat deze overblijfselen van de zonde nog steeds in hen wonen en zij door de wereld en de satan aangevochten worden, zouden bekeerde mensen niet in Gods genade staande kunnen blijven als zij aan hun eigen krachten werden overgelaten. Maar God is getrouw. Hij bevestigt hen vol barmhartigheid in de genade die hun eenmaal gegeven is, en Hij bewaart hen met zijn kracht tot het einde toe.

DL V.4 (1) De macht van God, waardoor Hij de ware gelovigen in zijn genade bevestigt en bewaart, is groter dan de macht van het vlees. Anders zou zij door deze macht overwonnen kunnen worden. Maar toch worden bekeerde mensen niet altijd zó door God geleid en bewogen, dat zij in bepaalde daden nooit door eigen schuld van de leiding van Gods genade kunnen afwijken en door de begeerten van het vlees verleid worden en daaraan gehoor geven.

DL V.4 (2) Daarom moeten zij voortdurend waken en bidden dat ze niet in verzoeking geleid worden. Als zij dit nalaten, kunnen ze niet alleen door het vlees, de wereld en de satan meegesleept worden in zware en afschuwelijke zonden, maar dat gebeurt dan soms ook echt, onder Gods rechtvaardige toelating. Dat wordt bewezen in de droevige val in de zonde van David, Petrus en andere heiligen, zoals die voor ons in de Schrift beschreven worden.

DL V.5 Door zulke grove zonden roepen zij op ernstige wijze Gods toorn op, zijn zij des doods schuldig, bedroeven zij de Heilige Geest en zijn zij voor een tijd nalatig in hun geloofsoefeningen. Zij verwonden ernstig hun geweten en verliezen soms voor een tijd het besef van genade. Totdat zij door ernstig berouw op de goede weg terugkeren en Gods vaderlijk aangezicht weer over hen gaat lichten.

DL V.6 Want God, die rijk is in barmhartigheid, neemt (...) de Heilige Geest niet helemaal weg, ook niet als zij op droevige wijze in zonden vallen. Ook laat Hij niet toe dat ze zo diep in de zonde vallen, dat ze de genade van de aanneming tot kinderen en het wonder dat ze door God gerechtvaardigd zijn kwijtraken.

Geduld van God (met mij)

Geduld van God (met mij) Geduld met God

Geduld van God (met mij) Geduld met God Geduld met elkaar

Geduld van God (met mij) Geduld met God Geduld met elkaar Rom 15:5-7 Moge God, die ons doet volharden en ons troost geeft, u de eensgezindheid geven die Christus Jezus van ons vraagt. Dan zult u eendrachtig en eenstemmig lof brengen aan de God en Vader van onze Heer Jezus Christus. Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.

Geduld van God (met mij) Geduld met God Geduld met elkaar Geduld met anderen is liefde, geduld met zich-zelf is hoop, geduld met God is geloof