Meest voorkomende trucs van digitale oplichting

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loverboys alles over loverboys.
Advertisements

Mijn Inburgering Hoe werkt dat?.
Een balletje voor Oranje-Zwart Extra inkomsten voor nog betere training en trainingsmaterialen.
ongewenste indringers op de computer
HANDLEIDING ONLINE BESTELLEN. Ga naar en klik op catalogus.
1.7 Aankopen moeten betaald worden
Veilig Internet Volgende
GfG ® Ook uw gemoedsrust verdient vakantie! Voyages réservés, voyages assurés !
Mijn gegevens op het web!?
DIEFSTAL IN GELDAUTOMATEN  Op deze 1 e foto zie je een persoon die klaarblijkelijk een transactie uitvoert aan de geldautomaat.
Internetbankieren.
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Veilig internet Mediawijsheid
Invullen e-profiel Ga naar
DIEFSTAL IN GELDAUTOMATEN  Eerst ziet men een persoon die klaarblijkelijk een transactie uitvoert aan de geldautomaat.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
© 2007 McAfee, Inc. Computerbeveiliging Welke gevaren liggen er op de loer?
Handleiding netwerkkaart PGOsupport
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
DIEFSTAL IN GELDAUTOMATEN Op deze eerste foto zie je een persoon die schijnbaar een transactie uitvoert aan de geldautomaat.
Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan.
De dag van het solliciteren Blok 1
Vodafone simkaarten. Kwaliteit A: Onze Prepaid is gemaakt van plastic in dit plastic zit een chip deze zijn vaak gemaakt van chipplaten. B: We verwachten.
Slim en veilig online winkelen Hein van Dijk
Altijd online!.
O p d r ach t B. APP. 1 Deze app's heeft de menu onderaan en blijft de hele tijd bij u als u de app. opent u kan er op klikken wanneer u dan wilt. Voorwaarden:
Goederen H5 Derving Verkoper.
Goederen H4 Derving Eerste verkoper.
Uw eigen App Communiceer via uw website de App aan al relaties. Uw klanten beschikken altijd (ook offline) over uw en andere geregistreerde gegevens.
WOW: enqueteren bij Jumbo
Hoe stuur ik mijn BTW nummer door naar jeunesse ! Klik op backoffice.
“video op Youtubekanaal” Doeworkshop voor arbeidsconsulenten Sofie, ICT-verantwoordelijke.
Inhoud: 1. Controleer de winkel. 2. Controleer de verkoper. 3. Veiligheid van website. 4. Veiligheid van betaling. 5. Shoppen via smart phone of tablet.
Aan de slag met haarlemmermeervoorelkaar.nl een praktische handleiding Stap 1. Aanmelden Ga naar
Printen op school Werk je achter een PC op school? Gebruik dan de printer ‘Follow You’ om te printen.
HOOFDSTUK 3 Wat koop je ervoor?. Consumentenorganisaties Komen op voor de belangen van de consument (klant) Voorlichting geven Waarschuwen tegen misleidende.
Aubid Sarwar 4FD Betalen via Internet Waarom dit onderwerp? Wij kozen dit onderwerp omdat er tegenwoordig veel inkopen via internet gedaan worden en.
Tweedehands auto’s. Auto’s zijn er in vele soorten en maten. Van groot tot klein, van spiksplinternieuw tot een oude oldtimer, van gezinswagen tot sportauto,
Winkelen 3.0 Hoofdstuk 6 Marketing. Inhoud 1 Eerst langs alle haltes 2 Verkoop 3 Omgaan met geld in een bedrijf 4 Logistiek 5 Wat doen leidinggevenden?
© snvl.be 2014 Veilig internetbankieren € €€€. Doel van de Workshop  Waarom bankieren via het internet?  Overzicht brengen van de mogelijkheden en de.
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Digitale Overheid en gebruik van DigiD
Aanpak heling Presentatie voor bewoners
Renault Merchandise Webshop – Gebruiksaanwijzing
Veilig en doordacht gebruik maken van .
Omzet-kosten-winst HAVO 3
School– en studietoelagen Het nieuwe Digitaal Aanvraagformulier
Auvesta Affiliate validatie
website pakket Je Bedrijf Onbezorgd Online!
GOUD is geld de rest krediet
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
Kerstspel Spelregels Start.
Wat maakt een PPT goed?.
Proces Opnames analyse
Vmbo 2 economie Goede producten?
Whatsapp en politie.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
ClupApp van HTV Berg & Dal
Internetbankieren.
Omgaan met vertrouwelijke informatie, waar we ons in ieder geval aan houden Wees kritisch als je gegevens van leden opslaat en streef naar het minimum.
Whatsapp en politie.
Handleiding NODR Schade App
Cashless future Mediabegrip week
Handleiding Prodas-app
Laat de vragen eerst even aan de docent zien!!
volgende bladzijde terug
Omgaan met vertrouwelijke informatie, waar we ons in ieder geval aan houden Wees kritisch als je gegevens van leden opslaat en streef naar het minimum.
Opdrachten in de klas bij het boek: Gonzend gevaar van Tanja de Jonge
Transcript van de presentatie:

Meest voorkomende trucs van digitale oplichting Oplichting bij online winkelen Oplichting met nepprijzen en valse cadeaubonnen Computeroplichting (phishing, kwaadaardige software, valse rekeningen) Datingfraude Oplichting online winkelen: u koopt bijvoorbeeld iets, maar ontvangt het artikel nooit. Aan de deur: babbeltruc Oplichters proberen mensen in de val te lokken door ze een mooie prijs voor te houden en hopen dat u zó blij bent met de prijs dat u iets onverstandigs doet. Ze willen het liefst dat u uw persoonlijke gegevens prijsgeeft. Of dat u eerst zelf gaat betalen om de prijs in ontvangst te kunnen nemen Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers, kwaadaardige software: ook kunnen ze ervoor zorgen dat u foto’s en andere documenten op uw computer niet meer kunt openen. Deze worden ‘gegijzeld’ en dan moet u eerst een bedrag overmaken. Datingfraude: op het moment dat er sprake is van een relatie, vraagt de datingfraudeur al snel om geld. Hij heeft geld nodig omdat hij zijn nieuwe liefde wil bezoeken, maar ook kan er sprake zijn van een noodgeval. Het slachtoffer krijgt al snel de vraag via een ander kanaal contact te onderhouden, bijvoorbeeld via Skype of e-mail. De fraudeur wil zo zijn slachtoffer weghalen van de datingsite om controle door de beheerders te voorkomen.

1) Tips om uzelf weerbaarder te maken bij online winkelen Gebruik uw gezond verstand! Wees alert en bewaar uw correspondentie met de verkoper. Weet met wie u zaken doet: Check of het rekeningnummer, url, telefoonnummer of e-mailadres al als negatief bekend staat. Als dat het geval is, wees dan extra voorzichtig. Is de ondernemer/webwinkel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? U kunt dit eenvoudig checken op www.kvk.nl. De inschrijving zegt niets over betrouwbaarheid, maar u kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang. Doe onderzoek via Google naar de webwinkel waarmee u zaken wilt doen (opgelicht.nl of andere fora) Doe aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw legitimatiebewijs! Oók geen 'veilige' kopie waarbij bepaalde delen van het legitimatiebewijs onherkenbaar zijn gemaakt.  Een betaling met een creditcard biedt zekerheid. Bij het niet leveren, zal de creditcardmaatschappij de betaling claimen bij de webwinkel en de klant vergoeden. Als de verkopende partij belooft uw geld terug te storten, komt het voor dat u een e-mail krijgt met daarin een soort terugbetalingslink. Klik hier niet op! Banken storten op deze manier geen geld terug. https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html  

2) Tips om uzelf weerbaarder te maken bij oplichting met nepprijzen en cadeaubonnen Onthoud aan welke prijsacties u meedoet. U kunt niet iets winnen als u niet mee heeft gedaan. Geef geen persoonsgegevens weg aan een organisatie die zegt dat u een prijs heeft gewonnen. Voor een gewonnen prijs hoeft u nooit kosten te maken. Let op valse winacties die u in een e-mail of sms vertellen dat u een prijs of cadeaubon heeft gewonnen. Vaak lijkt u winnaar van een loterij georganiseerd door grote bedrijven als Ikea, Albert Heijn of Jumbo. In werkelijkheid hebben deze bedrijven niks met deze actie te maken maar is het georganiseerd door een onbetrouwbare partij. Deze proberen uw persoonsgegevens te bemachtigen of u een duur sms-abonnement in te lokken (check dit op Payinfo.nl). Van de beloofde prijs ziet u uiteindelijk niks terug. Ook kan er sprake zijn van loterijfraude. Hierbij wordt u een geldbedrag beloofd, maar moet u zelf eerst kosten maken om deze prijs in ontvangst te kunnen nemen. De geldprijs ontvangt u nooit, en het voorgeschoten bedrag bent u kwijt. https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude/ik-heb-een-prijs-gewonnen/

3) Tips om uzelf weerbaarder te maken tegen computeroplichting Let goed op van wie u een e-mail ontvangt. Er zijn veel valse e-mails en facturen in omloop. Klik nooit op een link in een e-mail. Geef nooit maar ook echt nooit uw pincode aan iemand anders. Krijgt u een e-mail over een rekening die u moet betalen of een pasje dat geblokkeerd wordt? Zoek zelf het telefoonnummer op en bel dan eerst met het bedrijf waar de mail vandaan komt. Bij kopie van uw paspoort of ID-kaart, maak het BSN-nummer onzichtbaar of maak een veilige kopie met de KopieID-app.

4) Tips om uzelf weerbaarder te maken tegen datingfraude Ga niet op een voorstel in om de datingsite te verlaten om op een andere manier met elkaar te communiceren. Geef nooit zomaar uw gegevens prijs. Maak geen geld over naar iemand die u nog nooit ontmoet heeft. Ook niet als hij/zij zegt geld nodig te hebben om u te komen bezoeken of voor een ‘noodgeval’. https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude/datingfraude/