Klimaatadaptatie en waterkwaliteit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zelf waarde maken in de wijk Jan Brouwer Ede, 18 mei 2011.
Advertisements

Samenvatting: Stedelijke gebieden
Samen naar goed water in Rozenburg!

Stelling Doelgroep Portaal moet zich beperken tot waarvoor zij op aarde is: het verhuren van woningen aan huishoudens met de laagste inkomens. De “markt”
Knoop Moerwijk Ruimteconferentie 2008
Rijnwoude Kernberaad 2008 Koudekerk aan den Rijn Peter Bakker 30 september 2008.
7.2: Duurzaam wonen en werken. Duurzame huizenbouw FSC gekeurd hout gebruiken Voor rioleringsbuizen en regenpijpen hergebruikt PVC gebruiken Het huis.
Voorwoord Waarom op water is de hoofdvraag. Het land raakt vol en als we op water bouwen houden meer ruimte over om de voedsel productie te verhogen voor.
"WONEN IN KERCKEBOSCH IS DUURZAAM LEVEN MET EN IN HET GROEN”
Anticiperen op klimaatveranderingen KLIMAATADAPTATIE.
Presentatie Vroonermeerbos
De zeven spelregels van de ecologische siertuin,
BMF Tilburg 15 april Brabant in een dynamische context Veranderend landelijk gebied Afnemende bevolkingsgroei Afname biodiversiteit Klimaatverandering.
Praktijkcase: MKBA herstructurering van bedrijventerrein ‘Groene Poort Oost’ CE Delft, Arno Schroten 28 mei 2009.
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
waarom nieuw bouwen? fossiele brandstoffen raken op
§ 4.2 Laag NL nóg lager?.
Toekomstig milieubeleid Kadernota Milieu.
De toekomst van de Woningmarkt Meindert Smallenbroek Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directeur Bouwen Bouwend Nederland.
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Presentatie Vechtcode. 18 november 2014Vechtplassen Commissie Vechtcode Wat is de opgave? Wat is de Vechtcode ? Hoe is de Vechtcode uitgewerkt? Hoe kan.
Groenvisie Amersfoort
Amersfoort groenvisie Thema bomen
Herinrichting Everlosebeekstraat
Leerplan BSc 6 Real Estate & Housing Chrissy Brom, Jolanda de Schiffart De Poptahof, Delft.
Wijkraad Pathmos Veranderingen openbare ruimte
Sint-Niklaas klimaatrobuust
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Presentatie over conceptontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing toelichting op eerste stap in aanvraagprocedure voor Investeringsbudget.
Duurzame ontwikkeling in Haarlemmermeer Nurullah Gerdan, beleidsadviseur Duurzaamheid Presentatie Gemeente Lansingerland.
Het Waterschap in Alblasserdam Arie Bassa, Heemraad Inez Wissingh, Accountmanager.
Presentatie GRP 2008 Adrie Hanegraaf. Gemeentelijk Riolering Plan 2008 Omvang van de voorzieningen Beheer en onderhoud Renovatie en vervanging Kosten.
Invloed klimaatverandering op waterhuishouding Texel Marcel Boomgaard 5 maart 2015.
Twee stroomversnellingen verder… Centrale vraag: Welke synergie is er tussen verduurzaming van huurwoningen en particulieren? Hoe?
Klimaatadaptatie in Nederland Nico Pieterse. 2 Vlieland, 9 november 2007 Breskens, 9 november 2007 Katwijk, 9 november 2007 Noordwijk, 9 november 2007.
Actieprogramma Klimaat Actieprogramma Klimaat 2008 Wat is er gedaan in 2008?
SITTARD GELEEN INHOUD Waarom leef jij in 2025 prettig in jouw? Hoe denk je daaraan zelf te kunnen bijdragen?
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Verstedelijkingsafspraken Drechtsteden presentatie t.b.v. bezoek minister Van der Laan d.d. 9 februari 2009.
Duurzame energie en ruimtelijke ordening Inpassing in het cultuurlandschap Els Romeijn Adviseur erfgoed en ruimte.
De Gelderse Gezondheidswijzer
6 oktober 2016 Winnet stedelijk water Stand van zaken 6 oktober 2016 Werkgroep stedelijk water Winnet.
Welkom; fijn dat je er bent! Wat willen we? Wat willen we? Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Wat is er aan te doen? Wat is er aan te doen?
PPS Waterroute Impuls voor het gebied Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, het bedrijfsleven en het onderwijs Annemarie Moons Voorzitter College van Bestuur.
Verbinden van stedelijke ontwikkelingen en de bescherming van soorten:
Klimaatadaptatie & Wateroverlast
Duurzaamheidsavond Boxmeer 17 mei 2017
Noord-Brabant, klimaatbestendig en waterrobuust
NATUURINCLUSIEF ONTWERPEN
(Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie
Landschap Sint-Oedenrode
Een groen antwoord op klimaat verandering!
IKC Doetinchem Noord en Overstegen
Informatiebijeenkomst 25 september 2017
Klimaatbestendige stad Projectbezoek Alkmaar
Naar een lokale strategie voor de energietransitie
Informatie & Interactie-avond - LJOCHTSTILL
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
Energietransitie in de MRA
Van wet naar Brabantse praktijk
Groot Onderhoud Noordkade
Het Groene Woud Nationaal Landschap (2005) Gebied en Organisatie
Nationale Omgevingsvisie
Klimaatrobuust Hoogeveen Thomas Klomp
Ontdek ons thuis en ontwikkel het samen verder!
Biologie als basis voor leven
Waterkwaliteit Resultaten eerder onderzoek in beeld | 6 november 2018
N.V. RENDO Holding “Energietransitie!”
Voorkant optie 1. (moet nog worden herzien)
Transcript van de presentatie:

Klimaatadaptatie en waterkwaliteit Marcel van den Berg intern

Klimaatadapatie Natter in korte periode, droger (?), wisselender, warmer, stijgende zeespiegel, dalende bodem Raakt ons direct of indirect allemaal Klimaatadaptatie en mitigatie Workshop richt zich op uitwisselen van kennis en maatregelen om gebruik en verandering van de (openbare) ruimte aan te passen aan de toekomst met nadruk op bebouwde omgeving

Voorbeeld Haags klimaatgeld voor Paddepoel Dagblad van het Noorden, 27-04-2019 Minister Van Nieuwenhuis (Infrastructuur & Waterstaat) heeft de gemeente bijna 1,5 miljoen van de beschikbare 5,2 miljoen voor de energietransitie in gemeenten toebedeeld aan Groningen. Om Paddepoel te wapenen tegen hetere zomers en stijgende regenval wil de gemeente daar onder meer nieuwe vijvers graven en bestrating vervangen door groen. Dat gaat gelijk op met het onlangs opgestarte project dat Paddepoel de komende jaren als eerste wijk gasloos moet maken. Copyright 2019 Noordelijke Dagblad Combinatie / Dagblad van het Noorden All Rights Reserved

Voorbeeld Brabant Wonen verduurzaamt woningen met een regenwatersysteem Ongeveer de helft van alle woningen zijn in handen van woningcorporaties. Deze hebben daarmee een grote verantwoordelijkheid en kunnen een grote bijdrage hebben aan het klimaatbestendig inrichten van hun stad. Brabant Wonen geeft het goede voorbeeld. In Oss is een demowoning geheel gerenoveerd en verduurzaamd. De woning is voorzien van een duurzaam energiesysteem én van een regenwatersysteem. De nieuwe huurder kunnen dus genieten van duurzaam water in hun woning. Met het regenwater kunnen ze hun toiletten spoelen, de was draaien, de ramen en de auto wassen en de tuin sproeien. En dat is erg plezierig, want regenwater is schoon, zacht en gratis.

Herinrichting Thomas van Aquinostraat, Tilburg Door het behoud van bestaande waarden als uitgangspunt te nemen en door slim om te gaan met andere bestaande elementen is de robuuste groenstructuur in tact gebleven en wordt hittestress gereduceerd. De rijbaan en de fundering ervan, heeft plaats gemaakt voor een wadi zodat de bestaande bomen hier minimale hinder van ondervinden. Hierdoor kan hemelwater worden vastgehouden en ter plaatse infiltreren. Door middel van het ontwikkelingsprincipe van een ‘tiny forest’ wordt er onder de bomen een struiklaag gevormd met potentieel natuurlijke vegetatie. Zo wordt naast het creëren van een fraai beeld tevens een bijdrage geleverd aan de biodiversiteit. Deze ingrepen samen zorgen voor een klimaatrobuuste nieuwe inrichting van de buitenruimte.

Voorbeeld Brabant Wonen verduurzaamt woningen met een regenwatersysteem Ongeveer de helft van alle woningen zijn in handen van woningcorporaties. Deze hebben daarmee een grote verantwoordelijkheid en kunnen een grote bijdrage hebben aan het klimaatbestendig inrichten van hun stad. Brabant Wonen geeft het goede voorbeeld. In Oss is een demowoning geheel gerenoveerd en verduurzaamd. De woning is voorzien van een duurzaam energiesysteem én van een regenwatersysteem. De nieuwe huurder kunnen dus genieten van duurzaam water in hun woning. Met het regenwater kunnen ze hun toiletten spoelen, de was draaien, de ramen en de auto wassen en de tuin sproeien. En dat is erg plezierig, want regenwater is schoon, zacht en gratis.

De vragen Welke maatregelen zijn in de bebouwde omgeving denkbaar-of ken jij- die de klimaatadaptatie -te kort aan goede kwaliteit water- vergroten ? En welke kansen en risico’s zijn daarbij te herkennen? Praktische vertaalslag? Welke maatregelen zijn in de bebouwde omgeving denkbaar –of ken jij- die de klimaatadaptatie -teveel aan (piek)water- vergroten? En welke (meekoppel) kansen (voor waterkwaliteit) en risico’s zijn daarbij te herkennen? Welke maatregelen zijn in de bebouwde omgeving denkbaar –of ken jij- die de klimaatadaptatie (o.a. hittestress, en de leefbaarheid vergroten ? En welke kansen en risico’s zijn daarbij te herkennen? Klimaatscans van kleine watersystemen interactie klimaatverandering en waterkwaliteit

Overig MKBA veenweide gebied pakt nog negatiever uit met huidige inzicht over bijdrage BKG uit sloten (16% methaan vorming nationaal)