De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie

Verwante presentaties


Presentatie over: "(Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie"— Transcript van de presentatie:

1 (Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie
Provincie Noord-Brabant – Dag vd Brabantse Omgevingsvisie

2 Omgevingsveiligheid Team Externe veiligheid Foppe Weijer
Coördinator Externe veiligheid Provincie Noord-Brabant

3 Omgevingsveiligheid Veiligheid van levensbelang! Doel van de workshop
Jullie inzichten verzamelen mbt veiligheid in de omgevingsvisie en die meenemen in de uitwerking van de Brabantse omgevingsvisie (of andere instrumenten van de omgevingswet) Programma uur presentatie uur eerste ronde uur tweede ronde uur derde ronde uur Invulling driehoeken

4 Omgevingsveiligheid Veiligheid van levensbelang!
Vuurwerkramp (vuurwerkopslagplaats) Enschede 13 mei 2000:

5 Omgevingsveiligheid Cijfers: 947 gewonden 23 mensen komen om het leven
450 woningen totaal verwoest, 1500 woningen raken beschadigd Oppervlakte: 42 hectaren, 84 voetbalvelden (hectare = m2 – 100x100m)

6 Omgevingsveiligheid Na deze ramp is het veiligheidsbeleid aangescherpt. Er is nieuwe wetgeving gekomen en verschillende instanties hebben ondersteunende taken toebedeeld gekregen, gebaseerd op nemen van maatregelen.

7 Omgevingsveiligheid De Omgevingswet komt in de plaats van de bestaande wetgeving op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Hierdoor komt de wetgeving voor de ‘vervuilende dan wel risicovolle’ bron samen met wetgeving voor een goede ruimtelijke inrichting van ons land in één nieuwe wet. Dat geldt dus ook voor de fysieke veiligheid en ruimtelijke inrichting: samengenomen is hiervoor, ter vervanging van de term externe veiligheid, de term omgevingsveiligheid geïntroduceerd.

8 Omgevingsveiligheid Een samenleving zonder risico’s
Afweging van belangen – zien van kansen Vroegtijdig meenemen van veiligheid in ontwerpplannen Wettelijke (EV) taken van de provincie

9 Omgevingsveiligheid Beheer van de risicokaart

10 Omgevingsveiligheid Interbestuurlijk toezicht
Afgelopen jaar hebben we gekeken naar de bestemmingsplannen van gemeenten en in hoeverre externe veiligheid daar goed in is meegenomen. Dit jaar gaan we bekijken of maatregelen die zijn afgesproken om bestemmingsplannen goedgekeurd te krijgen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

11 Omgevingsveiligheid Luchthavens

12 Omgevingsveiligheid Vervoer gevaarlijke stoffen

13 Omgevingsveiligheid Vergunningverlening

14 Omgevingsveiligheid Toezicht en handhaving

15 Omgevingsveiligheid Ruimtelijke ordening

16 Omgevingsveiligheid Opdracht 1:
Welke andere vormen van veiligheid ken je en waarom vind je dat daar aandacht voor moet zijn in de omgevingsvisie van de provincie? Denk hierbij ook vanuit jouw rol als burger in de maatschappij.

17 Omgevingsveiligheid Opdracht 2:
Geef aan vanuit jouw professie, taak en verantwoordelijkheid, wat jij vindt dat de provincie mbt Veiligheid moet opnemen in de omgevingsvisie, zodat jij je werk kan doen? (Welke kaders heb jij van Brabant of welke kaders heeft Brabant nodig?)

18 Omgevingsvisie Opdracht 3:
Stelling: “Een veilige leefomgeving begint bij weloverwogen keuzes in alle fases van het ruimtelijke planproces.” Als je deze stelling leest, waar denk je dan aan, hoe zie je dat voor je, welke (veiligheids)partners moeten dan op welk moment welke input kunnen leveren?

19 Omgevingsveiligheid Aan de slag


Download ppt "(Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie"

Verwante presentaties


Ads door Google