Schijf van Vijf.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
De voedsel en kracht quiz
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Voedingsbeleid [naam school]
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsbeleid [naam school]
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Voedingsbeleid [naam school]
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Schijf van Vijf

Link met intro film en hulpmiddel welk producten in de schijf van vijf horen https://www.youtube.com/watch?v=yex64_w5jSY&feature=youtu.be

Vak 1: Groente en fruit Verlaagt het risico op: Hart en vaatziekten Darmkanker Diabetes type 2 Veel vitamine C, soms B Groene groenten: IJzer Veel vezels Per dag 250 gram groente Per dag 2 stuks fruit

Vak 2: smeer en bereidingsvetten Onverzadigd (zachte vetten): Gezond Verzadigd (harde vetten): Ongezond Smeervetten: voor op brood margarine, halvarine, dieetmargarine Veel vitamine A, D en E Bereidingsvetten: om te bakken en braden Olie (geen vitamines) Vloeibare margarine (vitamine A, D en E) Vloeibaar bak en braadvet

Vak 3: peulvruchten vis, vlees, ei, noten, zuivel Plantaardig: Peulvruchten: vezels, vitamine B Noten: onverzadigd vet Dierlijk: Vlees: IJzer, vitamine B (75 gram per dag) Rood vlees is ongezond Verzadigd vet Vis: onverzadigd vet, vitamine A en D (75 gram per dag) Ei: vitamine A en D, cholesterol Zuivel (melk en kaas): kalk, vitamine A en D (1/2 liter per dag) Kies vooral de halfvolle en magere varianten

Vak 4: graanproducten, brood en aardappels Volkorenbrood Koolhydraten, eiwit, vitamine B, IJzer, vezels Volkoren pasta (macaroni, spaghetti etc.) Zilvervliesrijst Koolhydraten, vitamine B, IJzer, vezels Aardappels: Koolhydraten, vitamine B Geven verzadigd gevoel Je mag er veel van eten

Vak 5: Dranken Wel: Niet: Water Thee (zonder suiker) Koffie (zonder suiker) Melk (halfvol) Niet: vruchtensappen Groentensappen Light frisdranken Alcohol

Grote en kleine vakken Grote vakken: je mag er veel van eten Groente/fruit brood/peulvruchten/granen Kleine vakken: je mag er niet teveel eten Dranken Vlees/vis/ei/zuivel/noten Kleinste vak: gebruik hiervan weinig Smeer en bereidingsvetten

Voedingsmiddelen verdelen in vijf vakken Op vijf tafels gekleurd papier passend bij het vak en één tafel voor producten die niet in de schijf van vijf horen. Leerlingen verdelen producten. Handige link om te bekijken wat wel en niet in de schijf hoort: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-/wat- staat-niet-in-de-schijf-van-vijf-.aspx De schijf van vijf in een notendop, staat in onedrive.