Spijsvertering Bijgewerkt 20-3-2019.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Dissectie van de vis.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
VHP Les 10.
SpijsverteringsOrganen
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Quiz: de voedingsstoffen
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
. Mond en keelholte.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Biologie voor jou; Thema 2.
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Spijsvertering Bijgewerkt 20-3-2019

Verbranding en energie brandstof + zuurstof geeft energie en verbrandingsproducten

Voedingsstoffen Stoffen waaruit het lichaam de benodigde brand- en bouwstoffen haalt Voedingsstoffen bevinden zich in voedingsmiddelen (vast en vloeibaar)

Voedingstoffen (6 x) eiwitten vetten koolhydraten vitaminen mineralen water Drie functies: bouwstof, brandstof, regulerende stof

Mond- en keelholte Voedsel grijpen en verkleinen (kauwen!) Voedsel mengen met speeksel Speeksel uit speekselklieren Speeksel bevat amylase Slikreflex

Slokdarm Gespierde buis Vervoer van voedsel naar de maag Peristaltiek

Maag Overgang slokdarm naar maag heeft kringspier Onderzijde bevat ook een kringspier (=portier) Zoutzuur + enzymen toegevoegd Kneden van het voedsel

Dunne darm Drie delen: Twaalfvingerige darm Nuchtere darm Kronkeldarm Darmsappen voor vertering vetten, koolhydraten en eiwitten Opname via darmvlokken in bloedsomloop

Alvleesklier (pancreas) Twee soorten klieren Pancreassap Hormonen (eilandjes van Langerhans/ insuline & glucagon)

Lever en galblaas Lever: Maakt gal (opslag in de galblaas) Stofwisseling (koolhydraat, eiwit en vet) Ontgiftende werking Opslag functie (glycogeen en vitaminen A, B1, B12 en D), ijzer (afbraak HB)