2 Verantwoordelijkheden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De invloed van werknemers op de strategie van de vennootschap
Advertisements

SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
Beleidsplan Badminton vereniging Doesburg
In de Versnelling Initiatief Versnelling Verduurzaming Levensmiddelenindustrie.
Invloed op bestuur en toezicht mr. Eveline Buyink en mr. Renate Vink
Vakcentrale 11 MVO en rol OR in waterbedrijven en laboratoria Lochem 18 November 2010.
Waardenmanagement De Transities
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
MVO en intern management
MVO: ethiek en internationaal ondernemen
MVO en public relations
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Verantwoord beleggen in de praktijk Annette van der Krogt 4 maart 2008
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Procederen en hoe te vermijden
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Convergentie van medezeggenschap in de EU!? Dr R.H. van het Kaar AIAS/HSI
Ethisch en duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
De (T)OR en de bestuurder
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
EEN EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD WAAR DIENT DAT VOOR ?
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT. STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering.
Duurzaamheid in de Nederlandse kledingsector. Opzet drieluik Visie Ervaringen MODINT Initiatieven 26 februari
Welkom 2012: het jaar van de grote verwarring?. Doel: - Ambitieuze / resultaatgerichte ondernemers - Onderwerpen verschillende invalshoeken - Interactie.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Ondernemingsplanning in de praktijk Inleiding. Definitie van ondernemingsplanning De voorziening in, en de verdeling van de middelen van de onderneming.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Tax Assurance Corporate Governance. Definitie I Corporate Governance (CG) is Engels voor ondernemingsbestuur. Daarnaast wordt wel de term Good Governance.
ARBO.
Medezeggenschap Juridisch kader: Doel, taken en bevoegdheden Marije Coenen-Dijs Juridische Zaken.
De inzet van de ondernemingsovereenkomst bij reorganisaties en verandertrajecten JOhan Berends OR-coach.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Talent behouden bij ontslagrondes mr. Rick van Herk 4 februari 2016.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Werkstress en de rol van de preventiemedewerker Jan Harmen Kwantes inPreventie.nl.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Toekomstbestendigheid van de FGR 2000 (en enige andere onderwerpen) Dr R.H. van het Kaar Hugo Sinzheimer Instituut Plv. lid Geschillencommissie FGR.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Medezeggenschap en agressie en geweld in de marktsector Jo Scheeren Harry Hartmann.
Leidinggeven Hoofdstuk 6 Betrokkenheid en werkdruk.
INLEIDING Introduceer uzelf, het scenario en van toepassing zijnde hulpmiddelen. STEL DISCUSSIENORMEN Bespreek de “basis regels” voor discussies, inclusief.
De bestuurlijke organisatie van een zorggroep
CHARTERBIJEENKOMST THEMA: METEN IS WETEN 23 juni 2018.
OR en Toezichthouders – Vriend? Vijand? Of kwestie van wennen?
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
CHARTERBIJEENKOMST THEMA: METEN IS WETEN 11 september 2018.
De (Europese) Ondernemingsraad
Welkom op de OR-Voorzittersdag 2012
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
Algemene Verordening Gegevensbescherming youtube
Wat doet een BPF met een IMVO Convenant?
De Ondernemingsraad.
Do’s and don’ts van het adviesrecht
Help! Moeder zit in het buitenland. Wat nu? Rol en vormen MZ
Driekant Training en Advies Partner Merlijn Groep 10 oktober 2018
Van Ondernemingsraad naar Raad van de Onderneming – kan dat?
PIANOo congres juni 2019.
Het beroep van bedrijfsrevisor
Transcript van de presentatie:

2 Verantwoordelijkheden Aanleiding 0&7 In&uitleiding 5 Structuur MVO in taken Mz 6 Conflicten 1 Begrippenkader 2 Verantwoordelijkheden MVO 3 MVO plan Adviesrecht Mz 4 MVO jaarverslag MVO MODELCODE 2

Onderzoeksopzet en -vraag In hoeverre is er een kloof tussen de wettelijke mogelijkheden die de ondernemingsraden hebben om de MVO-strategie van het bedrijf te beïnvloeden en de uitoefening van deze bevoegdheden in de praktijk, en wat zijn de factoren die deze kloof veroorzaken? Hoe kan de deelname van ondernemingsraden aan de formulering van CSR-strategieën en -beleid worden gestimuleerd? Geen codering!!!

A Conclusies Gelet op het wettelijke kader sluit CSR goed aan op de taken van de or. Twee ontwikkelingen versterken dit nog: De herziene versie van de 'Nederlandse Corporate Governance Code’ benoemt expliciet: waarde creatie op de lange termijn in belang van alle stakeholders en aandacht voor milieu, sociale en werknemersgerelateerde zaken, ketenverantwoordelijkheid , respect voor mensenrechten, bestrijding van corruptie en omkoping, aandacht voor cultuur in de onderneming. EU Richtlijn 2014/95 / EU waarin staat dat o.a. beursvennootschappen een niet-financiële verklaring moeten opstellen voor bovengenoemde onderwerpen en de geïmplementeerde due diligence-procedures. Dit beheersverslag moet volgens art. WOR 31a, lid 2, aan de or worden voorgelegd en zo op de agenda geplaatst worden voor de overlegvergadering b.v. in art, 24 overleg. Wat is een due diligence plan? Frankrijk 2017-5 stappen-Blik over de grens naar Frankrijk In februari 2017 heeft het Franse parlement een wet aangenomen die de due diligence verplichtingen van ondernemingen verscherpt.30 Deze wet richt zich tot de grootste Franse multinationale ondernemingen, dat wil zeggen de ondernemingen met meer dan 5.000 werknemers in Frankrijk of 10.000 werknemers wereldwijd.31 Ongeveer 100-150 ondernemingen vallen in deze categorie. Een dergelijke onderneming moet een due diligence plan opstellen met als doel om mensenrechtenschendingen en milieuschade te voorkomen. 1. Een overzicht waarin de risico's worden geïdentificeerd, geanalyseerd en geordend; 2. Procedures om op regelmatige basis en in lijn met het overzicht genoemd onder 1 de situatie bij dochterondernemingen, onderaannemers en toeleveranciers te onderzoeken; 3. Geschikte maatregelen om de risico's te adresseren; 4. Een waarschuwingsmechanisme om de melding van actuele risico's te stimuleren, ontwikkeld in samenwerking met vakbonden of werknemersvertegenwoordigers van het betreffende bedrijf; 5. Een schema om de effectiviteit van de maatregelen te monitoren.

A Conclusies het wettelijke kader sluit CSR goed aan op de taken van de or delen informatie, proactief stimuleren CSR, integreren en verankeren CSR, monitoren voortgang In BW- structuurregeling: aanbevelingsrecht voor commissarissen, spreekrecht in de aandeelhouders vergaderingen, niet-financiële informatie In de WOR diverse: Zorgplicht art 28 (Stimulerende rol OR: toezien arbeidsomstandigheden, discriminatie, milieu) Adviesrecht art. 25 (fusies verplaatsingen arbeid, investeringen, maatregelen zorg voor milieu) Overlegvergaderingen art. 23 & 24 (opbrengen onderwerpen, algemene gang van zaken) Informatie recht art. 31 In de Corporate Governance Code (zie eerder) In Europese wetgeving: (verstrekken non-financiële informatie met informatie milieu, sociale omstandigheden, mensenrechten, due diligence)

B Conclusies+aanbevelingen CSR blijft teveel in de top: geen bespreking met de (c)or Er is veel aandacht voor de interne, maar (te) weinig aandacht voor externe dimensie van CSR Ondersteun (c)or met aanvullende de wetgeving : Via art 3 openbaarmaking non-financiële informatie Door art. 31a WOR uit te breidden Via uitbreiding art. 25 adviesrecht Meer vaardigheden om proactief CSR beleid te volgen Trainingen zoals b.v. verzorgd door NCP Richting geven door CBM van de SER

B Conclusies+aanbevelingen CSR gerelateerde zaken explicieter koppelen aan CSR concept Positie (c)or in internationale concerns hindert 5. Wisselingen in de samenstelling van de (c)or‘s zorgen voor kennisverlies (C)or‘s richt je meer op beleid dan (operationele) deelgebieden Training familiarisatie CSR debat terminologie en concept Werk meer samen met Eor op gebied CSR en neem CSR expliciet op in de Eor overeenkomst Onderzoek mogelijkheden voor conclusies onderzoek Marcus Meyer MNO geef meer aandacht aan CSR in je vergaderingen, promoot de Modelcode en evalueer vaker (vinden best-practices)

B Conclusies+aanbevelingen (C)or’s laten kansen liggen in samenwerking of ‘coalitievorming’ (b.v. met vakbonden en NGO’s ) MNO probeer de samenwerking van (c)or’s op dit gebied te stimuleren door zelf actief samen te werken met b.v. de vakbonden op het onderwerp CSR