Reflectie reflecteren is een vorm van oriëntering achteraf, dat wil zeggen, nadat een handeling (of reeks van handelingen) voltrokken is, bezint de handelende.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Leren(d) samenwerken Frank Stiksma MSc
Workshop Handelingsgericht werken
Reflectievaardigheden en instrumenten
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
31 oktober. Programma  360˚ feedback en competentieontwikkeling  toepassing 360˚ feedback in stage.  ervaringen vanuit de praktijk.  afronding.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Reflectievaardigheden en instrumenten
Ho 3: Leerstijlen.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Gepersonaliseerd leren
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Reflectie.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Competentiegericht leren vmbo
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Ethiek.
Het leven is een taart Ons leven bestaat uit de invulling van taartpunten. Het zijn levensterreinen die voor mensen vaak belangrijk zijn. Deze opdracht.
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Help Selina’s eerste les
6 stappen in Risico management
Workshop evalueren Dcp
Waar iets mag mislukken, kan iets nieuws ontstaan.
Leerstijlen KOLB SJM.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
PRIMO Opleiding Taalexpert
Onderzoeksvaardigheden 3
REFLECTEREN Wat is dat?.
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
gespreksvaardigheden
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Communicatie Les 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Reflecteren.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Werken met de koppelkaart pendelen tussen theorie en praktijk Astrid Wijnands Hannah Wielenga 21 april 2016.
Training 3 Kennis van programma van de student en kunnen werken met de instrumenten (bv. werken met leerwerkplan, rubric, evaluatieformulier), Binnen verschillende.
Zorgvragers met probleemgedrag
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Het loopbaangesprek.
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
Coping.
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Plan van Aanpak Werken in stappen.
Reflecteren even pas op de plaats
Diepteverwerking (onderdeel van EA4X0)
De juiste route naar het juiste doel
Diepteverwerking P2 (onderdeel van EA4X0)
Nee Zeggen!.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Slides sessie 3 Aansturen van projecten: schildpaddiagram, RASCI, soorten proceseigenaars Schema intervisie / casusbespreking Literatuurverwijzing.
23 november 2017 bijeenkomst 2; wpl1 RijnIJssel, Utrechtsestraat, Arnhem Jacqueline van der Zee en Jacques de Goede.
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
The making of: Omgevingsvisie
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
Social media Wat deel je wel en niet?.
Transcript van de presentatie:

Reflectie reflecteren is een vorm van oriëntering achteraf, dat wil zeggen, nadat een handeling (of reeks van handelingen) voltrokken is, bezint de handelende persoon zich op die handeling(en) en de resultaten daarvan, om daardoor in het vervolg beter beslagen ten ijs te komen

reflectie Het is een manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het proces waarbij informatie wordt omgezet in betekenis. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Wanneer Omdat iemand dat vraagt Vanuit jezelf, bewust of onbewust

Nieuwe praktijkervaring Praktijkervaring opdoen Terugblikken op de praktijk en concretiseren Analyseren = inzicht krijgen, samenhang zoeken Vooruit blikken Alternatieven formuleren praktijksituatie Reflectieve situatie

Schema Fase 1: handelen (=fase 5 vorige cyclus) Wat wilde ik bereiken? Waar wilde ik op letten? Wat wilde ik uitproberen? Fase 2: Terugblikken op het handelen Wat gebeurde er concreet? Leerlingenperspectief Wat wilde ik? Wat deed ik? Wat dacht ik? Wat voelde ik?

Schema Fase 3: Bewust worden van essentiële aspecten Hoe hangen de antwoorden op de vorige vragen met elkaar samen? Wat is daarbij de invloed van de context/de school als geheel? Wat betekent dit nu voor mij? Wat is dus het probleem (of de positieve ontdekking)? Fase 4: Formuleren van handelingsalternatieven Welke alternatieven zie ik? Welke voor- en nadelen hebben die? Wat neem ik mee nu voor de volgende keer?

Te vermijden valkuilen Voor elk van de reflectiefasen zijn naast de vermelde vragen specifieke begeleidingsvaardigheden aangewezen waarbij fouten moeten vermeden worden. Valkuilen in verband met de vorm van reflectie bij het doorlopen van de cyclus Bij het doorlopen van de cyclus kan de lesgever de fout maken om bepaalde fasen te minimaliseren of gewoon helemaal over te slaan.

Te vermijden valkuilen Valkuilen in verband met verschillende meningen tussen reflectiepartners De leraar kan een meningsverschil tussen de reflectiepartners (begeleider en mentor) niet plaatsen en misbruikt dit om het eigen optreden te rechtvaardigen.

Te vermijden valkuilen Valkuilen in verband met algemene basishoudingen die van belang zijn bij reflectie Bij het reflectiegesprek kan de leraar de fout maken door op de opmerkingen van de mentor defensief te reageren. Anders gezegd de persoon in kwestie is niet ontvankelijk genoeg om andermans inbreng constructief te beluisteren.

Te vermijden valkuilen Een bekende valkuil is dat de reflectie oppervlakkig blijft. Dat komt vaak omdat de persoonlijke kant van de reflecteerder onvoldoende bij de reflectie betrokken wordt. De reflectie blijft dan 'buitenkantelijk'.

links http://www.score.hva.nl/s_reflectieopdracht.html http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/jezelf-ontwikkelen/reflectie

opdracht Lever om 12:15 uur op vrijdag 21 september één voorbeeld reflectieverslag in van een haldag. Besteed niet te veel tijd aan het uiterlijk, maar meer aan de inhoud.