Jura 11 september 2018.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
K l i m a t e n Les 1 Bestaat uit 12 dia’s BK1 R. Hoijtink klik.
Advertisements

oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Jurawijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17/02/2012.
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
De ronde van Frankrijk deel 4: Jura
Les 5 - Klimaatsysteem van Köppen
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
JURA EN SAVOIE SVH Wijncertificaat. 2 Jura § uBergachtig gebied uVerspreid liggende wijngaarden uVrij koel klimaat uEnkele authentieke druivenrassen.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Wijnkennis.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijn.
Riesling: match Elzas-Rheingau Degustatieavond Land Van Waas 25 september 2010 Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke.
Wijn Het proces.
Latijns-Amerika - klimaat
3 havo Köppen en Buys Ballot
In de weer voor het klimaat
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
K l i m a t e n Les 1 Bestaat uit 12 dia’s BK1 R. Hoijtink klik.
Klimaten op aarde, heel logisch!
Klimaten Natuurlijke zones.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Köppen klimaat systeem
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Transcript van de presentatie:

Jura 11 september 2018

Ligging: tussen Bourgogne, Vogezen en het Jura-gebergte

Subregio’s

Appellaties “geografische” appellaties AOC Château-Chalon AOC Arbois et Arbois Pupillin AOC l’Étoile AOC Côtes-du-Jura Twee “product” appellaties AOC Crémant du Jura AOC Macvin du Jura Étoilles: 5 stervormige heuvels Rond de rots van chateau chalon

Château-Chalon

Château-Chalon

Arbois-Pupillin

Etoile

Historiek Reeds wijn in de oudheid, verwijzing bij Plinius naar het “aardse” karakter van de savagnin Eerste officiële regelgeving in 1732, eerst betreffende de wijngaard, vervolgens over de toegelaten cépages Eind 19de eeuw worden de 20000 ha wijngaard in enkele jaren vernietigd door de phylloxera

Historiek Methode van enten op resistente onderstokken werd ontwikkeld in de Jura In 1936 en 1937 werd de huidige AOC regelgeving vastgelegd Momenteel 2500 ha in productie, met een productie van +/- 60000 Hl, geen 10% van de landbouwgrond is wijngaard Vertegenwoordigt 0,2% van de Franse wijnproductie

Klimaat Deel van de “vignobles septentrionaux” met een semi-continentaal klimaat Eerder koele zomers, met vrij veel neerslag in voor- en najaar, relatief droge periode in het midden van de zomer In de winter vochtig en koud Vele micro-klimaten geven relatief lange oogstperiode (september tot midden oktober)

Klimaat: Macon/Besançon Gemiddelde maximum temperatuur: 15,2/14,4 °C Gemiddelde minimum temperatuur: 6,4/5,8 °C Gemiddelde temperatuur: 10,8/10,1 °C Jaarlijkse neerslag: 835/1061 mm Dagen met neerslag per jaar: 166/188 d Uren zonneschijn per jaar: 1959/1885 u

Terroir Relatief ongustige klimatologische omstandigheden - worden gecompenseerd door hellingen met een zuidelijke en zuidwestelijke oriëntatie Meer zonne-uren en bescherming tegen koude noorden- (la bise noire) en oostenwinden

Terroir Ondanks dat de Jura een complex geologisch ontstaan kende is de geologie veel minder gedifferentieerd dan bv. in de Elzas Blauwe, zwarte en rode mergel Op een rotsige ondergrond met veel kalk

Witte druiven Savagnin Chardonnay Dé typische druif van de Jura Verwantschap met de traminer Van Midden-Europese oorsprong Laat rijpend Chardonnay Cfr Bourgogne In assemblage met Savagnin: Tradition Kleine ronde druifjes, mat wat meer kleur

Rode druiven Poulsard (of Ploussard) Typische druif van de Jura Geeft relatief lichte wijnen Vaak als rosé gevinifieerd Trousseau Laatrijpend en veeleisend Geeft krachtige rode wijnen Pinot noir Cfr Bourgogne Doet het goed in het Jura-terroir Vaker aangeplant, relatief vroeg rijp

Vinificatie Voor rood vrij klassiek Voor wit ‘Elevage classique’ (ouillé) Bijgevuld tot het “oog” ‘Elevage oxydatif’ (sous-voile) Niet bijgevuld De oxidatie wordt enigszins getemperd door het ontstaan van een voile van de gistresten Goût Jaune

Sous-voile

Vin Jaune Minstens 6 jaar en 3 maanden vatverblijf 100% Savagnin Zonder soutirage en ouillage De voile beschermt tegen oxidatie en geeft de wijn zijn unieke smaak Gebotteld in de Clavelin van 62 Cl (Dit is wat overblijft van 1 liter)

Vin de Paille Stro-wijn Druiven worden een periode ingedroogd op stro-matten of houten zeven Vinificatie geeft een zoete wijn

Macvin de Jura Naar een oude traditie, maar redelijk recente AOC (1991) 1/3 marc en 2/3 niet vergist druivensap Kan van de 5 cépages van de Jura gemaakt worden, echter meestal wit Marc moet worden gemaakt van de droesem van jurawijn, minstens 18 maanden vat Macvin zelf verblijft minstens 12 maanden in vat Vin de liqueur

Crémant de Jura Naar een oude traditie, maar relatief recente AOC (1995) Altijd volgens méthode traditionnelle Kan van de vijf juradruiven gemaakt Voor wit: minstens 50 % chardonnay Voor rosé: minstens 50 % poulsard of pinot noir

Wijndomein Désiré Petit (Pupillin – Arbois) De wijnen Wijndomein Désiré Petit (Pupillin – Arbois) - Ploussard 2015 – Arbois AOP -Trousseau 2015 – “Les Grandes Gardes” Arbois AOP -Pinot Noir 2015 – Arbois AOP -“Cuvée Jules 2015” – 100% chardonnay – Arbois AOP -“Tradition 2015” – 70% savagnin /30% chardonnay – Arbois AOP -“Cuvée L’Essen’ciel 2016” 100% savagnin – Arbois AOP -Vin Jaune 2009 – 100% savagnin – Château-Chalon AOP -Vin de Paille 2009 – 1/3 savagnin + 1/3 chardonnay + 1/3 ploussard – Arbois AOP