Implementatie Code Goed Gedrag COC …2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Symposium ‘actuele ontwikkelingen in de psychiatrische zorg’
Advertisements

In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Introductie: vertellen dat de taxichauffeurs in deze training leren hoe zij de gedragsprotocol kunnen gebruiken en toepassen in de praktijk. Lastige situaties.
Internet fun & veilig! titeldia.
toolbox deco-procedure
Voorstellen.
Workshop Seksuele Intimidatie
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
SBO jeugdleidersvergadering Woensdag 6 juni 2012
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
Jij het visitekaartje van WNK
SVEB Plezier en Respect in Voetbal Sport als belangrijke drager van de leefbaarheid van een dorp/gemeenschap Ouderavond SVEB 28 oktober 2013.
Informatie avond nieuwe leden 12 juni 2013
Situaties seksuele integriteit en beleid
Ongewenste omgangsvormen
6 pijlers van de code in beeld
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Workshop VVT 23 juni 2011 Joanne Kloosterboer
Kinderen en hun sociale talenten
Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties
Samenwerken Werken in Teams.
Een bestuurslid of vrijwilliger binnen uw vereniging heeft meegedaan aan de training “in veilige handen”. De training is een landelijk project op initiatief.
Sociale Veiligheid in het MBO
Trigger tot conflicten op het werk: percepties?
Samen tegen agressie ! Jeanne van Grunsven adviseur 27 maart 2014.
Meldcode Kindermishandeling
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Geweld Maatschappijleer.
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Liefde en relaties.
11 oktober 2010 Bijeenkomst contactpersonen en coördinatoren Onderwerp: ons vrijwilligersbeleid bijeenkomst vrijwilligersbeleid 11 oktober 2010.
1 Programma Opening De aanpak van woonoverlast vanuit de woningcorporatie, Hester van Buren (RvB Rochdale) De aanpak van woonoverlast:
Check je werkstress Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele
In een jeugdgevangenis
Omgaan met agressie Klinische les 6 mei 2003
Jongeren en de digitale wereld. Halt Halt levert een bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit door middel van: De Halt-straf. Voorlichtingen.
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Alkmaar Guardians Veilig sportklimaat Samen naar een veiliger sportklimaat.
De F is van Facebook Uw kind en de online wereld Emy van Maaren, functionaris gezondheidsbevordering Montessorischool Helmond, 20 november
Pesten is geen kinderspel VAN OSS & PARTNERS | OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON LVV Congres PESTEN IS GEEN KINDERSPEL adviseren.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Preventie grensoverschrijdend gedrag Twello 22 maart 2016 Roel Petter Vertrouwenspunt Sport.
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Welkom. Inleiding  Risico- inventarisatie  45+ belastbaarheid  Ongewenste intimiteiten  Conclusie  Bronnen  Vragen.
Pesten op het werk.
Agressie Intern en Extern
Informatieavond september WELKOM VERBETEREN VAN ONS ONDERWIJS ICT Digitaal Leerlinggegevens verwerken REKENEN Wereld in Getallen SPELLING Spelling.
‘veilig sportklimaat VSK Bert Roosenboom 14 september 2017
Internet en grenzen Plaatje.
Informatieavond september 2016
Agressie en geweld Voorlichting
Marijke Mahieu Vertrouwenspersoon/adviseur NOC*NSF.
PW Praktijk Personeelswerk en Mediation
De sociaal-maatschappelijke dimensie
Alcohol en grenzen Plaatje.
Integriteit Dilemmatraining.
POGGL Themadag 11 november 2014
Meldcode Kindermishandeling
Agressie door honden. Agressie door honden Enkele oorzaken van agressie bij honden Agressie is communicatie voor hond Reactie op prikkel of trigger.
Hoe gaan we dat voorkomen?
Intimiteit en ongewenste intimiteit
Doe de quiz en leer meer over ‘ik ben van mij!’
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Liefde en relaties.
KBO en omgaan met privacy
Safe Guarding and Child Protection
BC Heeze ouderavond 13 september 2018.
Toolbox Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Pedagogisch Inspiratie Thema (PIT)
Voor iedereen! Zonder oordeel, open, betrokken en actief!
Transcript van de presentatie:

Implementatie Code Goed Gedrag COC …2017

Vertrouwenspersonen (VPO) Johan Baas Joyce van Solinge Meine Willem Dijkstra

Code Goed Gedrag en omgangsregels van het COC Ik accepteer en respecteer iedereen en discrimineer niemand. Iedereen telt mee binnen de vereniging. Ik val de ander niet lastig. Ik ga vertrouwelijk om met informatie van anderen. Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan. Ik geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht. Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk. Ik doe geen aannames over iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft. Ik berokken de ander geen schade.

Code Goed Gedrag en omgangsregels van het COC Ik scheld niet en maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen. Ik negeer de ander niet. Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen. Ik vecht niet, ik gebruik geen geweld, ik bedreig de ander niet. Ik geef mijn eigen grenzen aan en spreek degene aan die over mijn grenzen gaat. Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt erop aan. Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie. Ik ga verantwoordelijk om met de middelen van de vereniging.

Niet pesten & buitensluiten Geen agressie of geweld Code Goed Gedrag COC Sociale veiligheid Respectvol Niet pesten & buitensluiten Geen agressie of geweld Geen (seksuele-) intimidatie

Ongewenst gedrag - (seksuele) intimidatie - agressie, geweld, schelden - pesten - roddelen - bespotten, treiteren - negeren of sociaal isoleren

Ongewenst gedrag - de vrijwilliger en bezoeker het onaangenaam en onmogelijk maken - discriminatie, racisme - homofobie, seksisme - antisemitisme, blasfemie, islamofobie, xenofobie

jongeren onder de 18 jaar, statushouders, mensen met een beperking. Risicogroepen jongeren onder de 18 jaar, statushouders, mensen met een beperking.

Wat te doen? gevoelig onderwerp niet makkelijk bespreekbaar bang om zelf de schuld te krijgen recht op goed vrijwilligerswerk er iets aan doen steun geven en afkeuring laten blijken

Meer ongewenste omgangsvormen - intimiderende opmerkingen - dreigen met fysiek geweld - voortdurende geintjes - dubbelzinnige opmerkingen - (on-)eerbare voorstellen - speciale blikken - ongewenste aanraking - aanranding of verkrachting - geweld

Taken VertrouwensPersoon (VPO) horen melder ondersteunen melder adviserend eventueel bemiddelen handelen in vertrouwelijkheid consultatie door de besturen en coördinatoren van de lid verenigingen

Privacy ! ! Alles wat je bespreekt is vertrouwelijk Beroepscode VPO en VOG VPO denkt met je mee VPO geeft advies VPO is neutraal VPO is oplossingsgericht VPO is deskundig

Melden ongewenst gedrag VertrouwensPersonen kunnen door iedere deelnemer, vrijwilliger of medewerker worden benaderd. Melden: - Vertrouwenspersoon@coc.nl - telefonisch via COC : 020 62 34 596 - coördinator/secretaris lidvereniging

Tijdslijnen binnen 10 dagen reactie binnen 2 dagen telefonisch consult binnen 4 weken advies

Vraagstukken ? Twee vrijwilligers zijn niet in de app-groep voorlichting gevoegd, de rest wel. Een bezoeker van de 50+ bijeenkomst voelt zich stelselmatig genegeerd. Zij beklaagt zich bij het bestuur en deze doen dit af met de mededeling dat de bezoeker het zelf dient op te lossen. Via Facebook negatief roddelen over bezoekers van een COC activiteit. De coördinator van de vluchtelingen werkgroep Cocktail vindt Afrikaanse jongens leuk en biedt geregeld onderdak aan een dakloze asielzoeker van de werkgroep. Vinden we dat iedereen een VOG moet hebben?