brengt school en ouders dicht bij elkaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Groeien in taal T1 Werken aan een taalbeleid in het kinderdagverblijf Sint-Karel (Sint-Jans-Molenbeek)
Plusgroepen in het basisonderwijs.
Project ICT–ondersteuning voor kinderen met leerstoornissen
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
In het bestuursakkoord
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Door: Mirjam Blumenthal
De Thuistaal van allochtone leerlingen als hefboom voor Gelijke Onderwijskansen. Auteur: Luc Heyerick.
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Informatie avond basisschool de Bras. Bras De volgende stap…
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Klassenmanagement Dia: logo + titel presentatie Voorbereiding
Ervaringen Implementatie in Nederland
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
13 februari 09 RECHT OP LEREN… DAAR GAAN WE VOOR! Een unieke ontmoetingsdag voor mensen in armoede, medewerkers uit de basiseducatie en uit de armenorganisaties.
Meertaligheid: bijzonder normaal “Meer Taal, Meer Kans” Een Papiaments – Nederlands taalbevorderingsproject Nienke Boomstra MSc.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
Workshop Kind & Gezin en Inloopteam Zuidrand
Get Into Rugby Doel: het aantal rugbyspelers in Vlaanderen verhogen via de scholen door de leerlingen en leerkrachten de waarden en principes.
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Kansarmoede en ouderbetrokkenheid
Welkom Algemene vergadering LOP Aalst BaO. Agenda (1)  Verwelkoming en inleiding door de voorzitter  Werking LOP Aalst Basisonderwijs  Korte voorstelling.
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
Onderwerp: Positief opvoeden Duur: Max. 1,5 uur
Lancering Traject
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
De leerkracht = DE BELANGRIJKSTE PERSOON in de schoolloopbaan van je kind! PARTNER vd ouders …
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Rondleiding met tablets - Bibliotheek Gent Ism Mediaraven - Met steun van provincie Oost- Vlaanderen Doelgroep: 1 ste graad secundair B-stroom Doelstelling:
Samenwerking leerling, school, ouders. Programma uurWelkom; terugkoppeling opbrengsten vorige ouderavond; presentatie over het cultuurprofiel.
NME-Overlegplatform Maandag 3 mei NME-Overlegplatform maandag 3 mei 2010 Agenda 1)Welkomstwoord voorzitter 2)Vlaamse NME-dag 18 november 2010.
Een dag over asiel en onderwijs. Context in de regio.
BuSO Tongelsbos Bosstraat Tongerlo – Westerlo Tel. 014/
Schoolopbouwwerk Menen
Brugfiguren onderwijs…. hulpverleners met een toverstokje?
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Ouderinformatie avond
Omgaan met meerdere talen
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Kansarmoede in de kleuterschool
Cursus Aanbod Gratis cursussen voor volwassenen Als je leert,
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Het omgevingsboek van de school (en het inschakelen van experten)
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
IVV Sint-Vincentius – Gent 11 november 2012
C H A N G E M A K E R S TRAJECT OUDERBETROKKENHEID Sint-NIKLAAS
De Thuistaal van allochtone leerlingen als hefboom voor Gelijke Onderwijskansen. Auteur: Luc Heyerick.
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Thuis in taal Voorlezen stimuleren
Hoe volgen wij onze kinderen?
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
Algemene informatieavond
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
Transcript van de presentatie:

brengt school en ouders dicht bij elkaar Thuis op school brengt school en ouders dicht bij elkaar

Projectbeschrijving Waarom? Doel Onderwijsachterstand in Vlaanderen Veranderende omgeving Doel School Inzicht in de leefwereld van ouders met een migratiecontext verhogen Communicatievaardigheden met de ouders verhogen Ouders meer betrekken bij school Stimuleren van een vertrouwensband tussen ouder-leerkracht

Belang van kleuteronderwijs Belang van taalontwikkeling Ouders Belang van kleuteronderwijs Belang van taalontwikkeling Inzicht in de schoolstructuur Ouderbetrokkenheid stimuleren Meertalig opvoeden Stimuleren van een band tss lrkr-ouder Opvoedingsondersteuning bieden Enz.

Doelgroep Aanbod Ouders van K1 en K3 (Zorg)Leerkrachten en directie ouders uit kwetsbare gezinnen binnen de etnische- culturele minderheden (Zorg)Leerkrachten en directie Aanbod Waar? In de school onder begeleiding van de (zorg)leerkracht, in samenwerking met een medewerker van ODice en eventueel brugfiguur

Aanbod Thema’s Schoolstructuur-en werking Pakket voor K1 Schoolstructuur-en werking Werken aan welbevinden van het kind Taalontwikkeling (voorlezen, verfijning van taalgebruik) Spelend leren (motorisch,cognitief, emotioneel) Ontwikkeling van de persoonlijkheid (emoties, karakter…) Pakket voor K3 Taalontwikkeling in meertalige gezinnen Opvoedingsondersteuning Wat is voorbereidend rekenen? Overstap naar het 1ste leerjaar

Op maat Materiaal 6 sessies Mogelijkheid voor 2 reeksen (werkende en niet-werkende ouders…) Pakketten bevatten de handleiding van de school Ondersteuning ODiCe Gebruik van tolken … Materiaal Werkmappen voor leerkracht en ouders Planningschema’s en kalender Communicatiemateriaal (flyers, rapellstickers…)

Voorbeeld van een sessie Agenda Onthaal van de ouders en de draad oppikken v.d vorige keer Rondje over toepassing van thuis, v.d info uit de vorige sessie Introductie v.e basiskennis over taalleren Theorie over de thuistaal en het principe v taalleren van meertalige kinderen a.d.h.v. stellingen Vertellen en voorlezen om te werken aan taalverwerving Hoe pakken we het aan in de klas? Wat kan je thuis doen? Evaluatie en afspraken

Doel Ouders aanzetten om veel bezig te zijn met taal met hun kinderen (best beheerde taal) Hun kinderen zoveel mogelijk in contact brengen met schooltaal Ouders hebben inzicht in hun mogelijkheden bij het aanleren v verschillende talen aan hun kind Ouders weten hoe de leerkracht werkt aan taalontwikkeling Ouders en school kennen het belang v.d thuistaal

Wat is de meerwaarde? Voor de school Voor de ouders Duurzaam contact met ouders Een betere communicatie en samenwerking met ouders Een betere inzicht in opvoedingscontext en sociaal-economische situatie van leerlingen Voor de ouders ontwikkelen een duurzame relatie met de school hebben inzicht in de kwaliteiten van de school kunnen kinderen beter ondersteunen bij aanvang vd schoolloopbaan

Tijdsinvestering kleuterteam/directie/begeleiders Één voorbereidende vergadering met ODiCe Aanwezigheid in de 1ste sessie: verwelkoming ouders Evaluatie van het project = 6 uur Begeleider(s) van de school Gesprek over ouderbetrokkenheid/meertaligheid/… Planning project Ouders uitnodigen Voorbereiding voor elke sessie (materiaal, …) Begeleiden van de sessies Evaluatie van elke sessie + evaluatie met directie en ODiCe = ongeveer 26 uur

ODiCe Voorbereiden van materialen (uitnodigingen maken, stickers maken, …) Vorming bieden aan het team Voorbereiden van de sessies Begeleiden van de sessies

In welke scholen actief? Koninklijk Atheneum, Aalst ‘t Landuiterke, Denderleeuw (2 groepen) KCD, Denderleeuw (2 groepen) Sint-Vincentius, Dendermonde OLVP, Sint-Niklaas GS, Zele Sint-jozef instituut, Geraardsbergen LP, Erembodegem