Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Moeders Informeren Moeders
Scenario’s bezuinigingen. Als bibliotheek zorgen voor: Bronnen voor kennis en informatie (basis voor) ontwikkeling (ruimte voor) verbeelding Wij zijn.
Veilig thuis START Donderdag 6 november 2008.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Ontwikkelingspsychologie
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
Sociale media op school
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010
Mediawijsheid.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
Cursus Intern Cultuur Coördinator
&. Over Nutricia Meer dan 100 jaar ervaring actief op het gebied van baby- en kindervoeding Nutricia heeft als doel om bij te dragen aan aan een gezonde.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Ouderavond Mediawijsheid Basisschool ‘t Rendal 20 januari 2014.
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Rol van de bibliotheek bij mediaopvoeding van 0 – 6 jarigen Een interactieve sessie over mediaopvoeding van het jonge kind Denise Bontje en Plonie van.
Digitale peuter en kleuter Chantal, Jolanda, Rashida, SueSan, Soraya en Charissa.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Introductie Ik ben….. – Marguerite Klinkers – Social Media enthousiasteling – Vind het interessant en belangrijk om ouders voor te lichten op het gebied.
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Training Bijeenkomst 1. 2 Type mediagebruiker Mediajunkie Mediafoob Mediagebruiker Medium Mediagebruiker Light Ik ben een … omdat …
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Onderwijsachterstandenbeleid gemeente Tiel Resultaten tussenevaluatie Resultaten bestandsopname VVE Landelijke ontwikkelingen Voor welke opgaven staan.
Rondleiding met tablets - Bibliotheek Gent Ism Mediaraven - Met steun van provincie Oost- Vlaanderen Doelgroep: 1 ste graad secundair B-stroom Doelstelling:
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Digitale media voor jonge kinderen Gertruud Beemster & Denise Bontje.
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Boekstart in de kinderopvang: de monitor Naam Functie /telefoon Bibliotheek Helmond-Peel datum.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
Aan de slag… passend lezen in de bibliotheek
ViaVia Info-presentatie
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Progressief universalisme
Voorlezen in de kinderopvang
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Inhoud Digitale ontwikkelingen op school Actuele zaken Wat vindt u?
Visie mediawijsheid KB
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
naam gemeente | datum start
Week van de Eenzaamheid & Week van de mediawijsheid
Els Verkerk, directeur-bestuurder Stichting Opvoeden.nl
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
KINDVRIENDELIJKE WOONOMGEVING
Leer mij de oudere kennen! Rotterdam, 26 april 2018
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
Tips en tools voor ouders
De praktijk: kinderen van 9 – 12 jaar
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Wensen en verwachtingenavond
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar DigiStart Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar POI BoekStart 28 november 2017

Onderzoek Vorige week Week van de Mediawijsheid Huis van de mediawijsheid / KB kernpartner Mediawijzer.net Inspiratiepagina voor bibliotheken Peter Nikken, lector Jeugd & media op Windesheim en Nji Samen Mediawijzer.net onderzoek naar media en mediagebruik voor kinderen en jongeren Jaarlijks terugkerend onderzoek: Iene Mienie Schermtijd is niet perse slecht. Als het maar niet die activiteiten verdringt die belangrijk zijn voor ontwikkeling van het kind Varierend van 1.5 tot zes uur per dag, maar gemiddeld een kwart van de peuters en kleuters drie uur per dag Voorbeeldgedrag ouders: wat jij doet ziet je kind en wil hij ook; of wat in een spel gebeurt mag hij ook Richtlijn kinderarts 1 uur per dag tot 5 jaar Mediaopvoeding vinden ouders lastig, 1 op de vier…

Mediagebruik en -activiteiten Vanaf 4 maanden schermgebruik / tablet Kinderen vanaf twee jaar kijken 1 uur per dag naar schermen Vijf tot zesjarigen: 3 uur per dag Swipen vanaf twee jaar Meer leren van personen dan van schermen Media-gebruik: (voor)leesboekjes meest gebruikt (85%), tv kijken (82%) en tablet (85%)

Mediagebruik en -activiteiten Media-activiteiten: boekjes lezen (87%), filmpjes kijken 79%), educatieve spelletjes (60%) 15% van gezinnen geen boekjes (voor)gelezen! 45% van de ouders, m.n. hoogopgeleiden, heeft behoefte aan praktische handvatten mediaopvoeding Vraagbaak: eigen familieleden, vrienden, ouders, websites Bron: Iene Miene Media 2017

Vertrekpunt Doelgroep jonge ouders en professionals De activiteiten voor de doelgroep 0-4 jaar richten zich naast baby’sen peuters ook op de intermediairs, zowel ouders als professionals. Dat is belangrijk omdat de doelgroep van jonge ouders en de professional in de kinderopvang een grote behoefte heeft aan informatie over verantwoord gebruik van nieuwe media door jonge kinderen. In de komende periode wordt deze doelgroep voorzien van de gewenste informatie. Dit gebeurt door het uitbouwen van het bestaande programma BoekStart, dat zich nu richt op leesplezier en taalontwikkeling van baby’s en peuters. Hier wordt informatie op het gebied van mediaw sheid en mediaopvoeding voor de allerkleinsten aan toegevoegd dat helpt om mediabewustwording mogelijk te maken.

Pilot Mediaopvoeding 0-6 jaar Expertise vergroten bij bibliotheken Ervaringen opdoen in bibliotheken Samen: BoekStart, NJi, KB, Mediawijzer.net, provinciale en lokale netwerk

Boekstart De Bibliotheek op school Mediawijzer.net Kind en Media Positionering Boekstart De Bibliotheek op school Mediawijzer.net Kind en Media

(tussen) Resultaten Basistoetsingskader NJi: 0-meting Training NJi Behoefte ouders Ervaringen Bibliotheek VANnU en Bibliotheek Rivierenland Inspiratiedocument Kennisdeling via BiebtoBieb

Training Deel 1: Deel 2: Alle medewerkers! FO, BO en DI Alleen BO Wat en waarom? Eigen visie medewerkers Kennis en informatiebronnen Rol bibliotheek Interne samenwerking Deel 2: Alleen BO Eigen visie bibliotheek Lokaal netwerk In gesprek met ouders: hoe? Aan de slag

Behoefte ouders van jonge kinderen Alle kinderen maken regelmatig gebruik van media Overgrote deel van de ondervraagde ouders komt in de bibliotheek voor leesboekjes Bibliotheek wordt nog niet gezien als vraagbaak voor mediagebruik en mediaopvoeding Informatiebronnen: Google, CJG/Consultatiebureaus, school/kinderopvang of familie, vrienden, flyers, tijdschriften

Behoefte ouders van jonge kinderen Ouders herkennen vragen of zorgen, maar zien het nog nu nog niet als zorgelijk, pas later Interesse in thema Actief en interessant aanbod is voorwaarde Passend bij eigen dagindeling

Ervaringen bibliotheken Bibliotheek Rivierenland: Tiel Bibliotheek VANnU: Rucphen Ervaringen bibliotheken Bibliotheek is wegwijzer geen opvoeder

Hoe nu verder? Mediaopvoeding in Digitale Educatieve Strategie KB: bibliotheek is wegwijzer! Inspiratiedocument / delen van kennis Landelijke uitrol i.s.m. Nji en Mediawijzer.net Verbinding DigiStart met bouwstenen BoekStart en MediaDiamant Opnieuw aanbieden van training i.s.m. NJi, Kind en Media DigiStart = Mediaopvoedpunt (fysiek en digitaal) + programmering + deskundigheid + collectie (fysiek en digitaal + lokaal netwerk

Van Toolbox naar MediaDiamant

Betrokkenen Joëlle Bakx – Bibliotheek VANnU Yvonne van der Logt – Bibliotheek Rivierenland Peter Nikken – NJi Esther van Beekhoven – NJi Jolyn Berns - NJi Julienne van den Heuvel – KB Marleen Wijnen – KB

Vragen?

Rollen? KB POI Bibliotheken