Basis Voedingsmiddelen Les 2 Zuivel Melk en melkproducten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is de vee-industrie?
Advertisements

Boe! Mijn naam is Bella De Koe.
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
DE ZUIVELTAAK Vul maar in! Een vrouwelijk rund is een ………………………………………
Scheikunde. Mengsels scheiden.
Stofwisseling.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
B1 Stoffen worden omgezet
Kringloop van koolstof en stikstof
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Op de boerderij van boer René
De koe Melissa en Natasja.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
De koeien lopen in de wei en eten gras
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Op de boerderij.
Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?
B. Stof 5 De celorganellen Plantencellen en hun organellen 1
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Dikke darm en de lever.
Voortgezette assimilatie 1
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Koolhydraten in (moeder)melk een betere gezondheid met slimme koolhydraten Project IRRESISTIBLE Science LinX/ Rijksuniversiteit Groningen.
Basis en paraveterinair
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Melk is goed voor elk, of niet?
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Kaas bereiden.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Melk Laat een melkpak zien. Bekijk en bespreek deze met de leerlingen.
Voeren en verzorgen Periode 4
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten 2
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Eiwitten op je bordje Context 2.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Melk-samenstelling zondag 7 april 2019.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Thema 2 Voeding en vertering
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Voortgezette assimilatie 1
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Basis Voedingsmiddelen Les 2 Zuivel Melk en melkproducten 1-1-2019

Samenstelling van melk (Voedingswaarde) Samenstelling melk Melk en melk producten Wat is melk Samenstelling van melk (Voedingswaarde) Samenstelling melk Koemelkallergie De melkfabriek - kaasfabriek Van oorsprong leven runderen in kuddes van 50-70 dieren met een rangorde koeien kalveren en enkele stieren, leefde aan de rand van de bossen en bij open graslanden. 4500 v Chr. kleinschalige boerderijen in Zuid-Limburg de rest stond toen nog onder water, 20 stuks telde de veestapel ook waren er schapen gieten en varkens en bedrijven ze akkerbouw. Koeien grazen 9 uur, verterenen en herkauwen 5 tot 8 uur en rusten 3 tot 4 uur. 80 kg gras eten ze. 1-1-2019

Het afscheidingsproduct van de melkklier van een zoogdier. Wat is melk Wat is melk? Het afscheidingsproduct van de melkklier van een zoogdier. Wat is de lactatieperiode? De tijd tussen het begin van de melkafgifte na de geboorte van het kalf en het weer droog worden. Melk is voor zoogdieren zoals? Koe, schaap, geit, paard en kameel Wat is een zoogdier en welke dieren geven melk, koe, giet, schaap, buffel een rendier of lama. Geitenmelk vroeger goedkoper en was voor de landarbeider. Nu schapen en geiten vooral voor de kaas. Lactatie periode = melk afgifte tot weer droog worden 300 dagen en geeft 8000 liter, 12-15 liter per keer. Dus een koe moet kalveren om melk te kunnen gaan geven, 10-12 jaar melk geven in totaal zo’n 10.000 liter 1-1-2019

Wat is melk Uier hangt via stevige elastische banden buiten de uier Ophangband verdeelt de uier in rechter en linkerhelft. Voor en achter kamer (kwartieren) Speen /tepel : melk afvoer Klierweefsel: melkcellen rond melkblaasje die eindigen in melkkanalen. Cel barst open, kern blijft Melk naar melkboezem: opslag. Melk verlaat via tepelholte, tepelkanaal en slotgat. De uier is een door de huid gevormde klier, die volledig buiten de buikholte ligt en door stevige elastische banden is opgehangen. Deze ophangband verdeeld de uier in tweeën. Iedere helft heeft een eigen bloed voorziening. Ieder kwartier heeft een eigen melkklier Melkblaasjes worden ook wel alveolen genoemd. Melk wordt gevormd in de melkblaasjes uit stoffen die door het bloed worden aangevoerd. Uit deze bouwstoffen vormen de melkcellen de typische melkbestanddelen (melkeiwitten, melksuiker en melkvet) De melkblaasjes en afvoerkanalen vullen zich met melk en zullen op een gegeven moment openbarsten. Melk vloeit in de holte, maar de celkern blijft achter, waardoor de cel zich kan herstellen en opnieuw met het produceren van melk kan gaan beginnen. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat het spierweefsel zich samentrekt. De melkblaasjes worden verkleind terwijl tegelijkertijd de melkkanaaltjes wijder en korter worden. De melk kan zo gemakkelijk naar de melkboezem stromen, dit noemen we het laten schieten van de melk. Ditwordt sterk beinvloed door prikkels van buitenaf. 1-1-2019

Melk is voor de pasgeboren kalf Melkvet Melkeiwit Samenstelling melk Melk is voor de pasgeboren kalf Melkvet Melkeiwit Melksuiker of Lactose Vit. B, C, A,D,E en K Min. calcium, natrium, kalium en fosfor Koe=kalf in 50 dagen in gewicht verdubbeld moeder=baby doet daar 3 keer zolang over. Dit komt omdat koe merk 3x zoveel eiwit bevat. Geen vet in de natuur zoveel verschillende vetzuren, geen eiwitten zo volwaardig als melkeiwit, direct opneembare kalk, melksuikers, zouten, vitmines en stoffen als lecithine. Melkvet  veel verzadigd vet, daarom beter om halfvolle of magere producten te gebruiken. Vet is aanwezig in een emulsievorm, dit betekend dat het vet verdeeld is in zeer kleine bolletjes (0,01 mm – 0,001 mm) Melkeiwit  2 hoofdtypen, caseïne-eiwitten (80%) en de wei-eiwitten. Bevat 19 van de 21 aminozuren, waaronder alle essentiële. Hoge biologische waarde. Melksuiker  in opgeloste toestand, geeft een zoete smaak aan de melk. Disacharide, deze verbinding is karakteristiek voor melksuiker. 1-1-2019

Samenstelling melk 1-1-2019

Lees de teksten op blz. 187 en 188 - Melkvet, melkeiwit en melksuiker Samenstelling melk Opdracht: Lees de teksten op blz. 187 en 188 - Melkvet, melkeiwit en melksuiker Maak de kruiswoord puzzel. 1-1-2019

De oplossing Verticaal 1. Glucose en galactose zijn Koolhydraten 2. Melk bevat maar liefst 19 van de 21 Aminozuren 3. Verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van het Cholesterolgehalte 5. Eerste melk van een koe heet Biest 10. De vloeistof die overblijft na het uitvlokken van de caseïne-eiwitten Wei 12. Lactose is een disacharide 13. Melk is rijk aan vitamine B 1-1-2019

De oplossing Horizontaal 4. Melk word zuur door de groei van Melkzuurbacteriën 6. Vet in kleine bolletjes verdeeld nemen we Emulsie 7. Melk bevat de vit A,D,K en E deze zijn in Vet oplosbaar 8. Een ander woord voor fosfatiden Lecithine 9. Ook wel kaasstof genoemd Caseïne-eiwit 11. Zijn de dragers van afweerstoffen Globuline 1-1-2019

Koemelkallergie of een lactose-intolerantie? Koemelkallergie is een allergische reactie op een specifiek eiwit. Lactose-intolerantie dan ontbreekt het enzym lactase. 1-1-2019

Duits bezetter eiste da melk standaard een vetgehalte moest hebben van 2,5% terwijl het in de natuur sterk kan varieren. Ongeveer 60 fabrieken 1-1-2019

2-3 keer per week wordt de melk met koeltanks opgehaald bij de boer 2-3 keer per week wordt de melk met koeltanks opgehaald bij de boer. Jaarlijks zo’n 10 miljoen liter. Op de boerderij wordt de melk gekoeld 1-1-2019

RMO – Rijdende Melkontvangst Thermiseren Ondanks dat er goed wordt gelet op hygiënisch werken zullen er altijd bacteriën in de rauwe melk komen. Als de melk bij de fabriek niet direct wordt verwerkt, wordt het kort verhit (15 seconden bij 65 graden) Dit heet thermiseren en zorgt ervoor dat de melk een aantal dagen langer houdbaar is. Hierna wordt het in koeltanks van 4 graden of minder opgeslagen. . 1-1-2019

Reinigen Er zal altijd enig vuil in de melk komen, denk aan zand en stof. Aan het begin van de productie moet de melk dus gereinigd worden. Hiervoor worden filters, centrifuges of een combinatie van beide gebruikt. Omdat bijna al het vuil zwaarder is dan de melk kan dit er via een centrifuge uitgeslingerd worden. Voor kleiner vuil wordt een filter gebruikt. Centrifugeren  Melk wordt gestandaardiseerd op een in de warenwet gestelde melkvetgehalte. Melk wordt ontroomd volgens hetzelfde principe als het wordt gereinigd alleen dan andersom. Eerst was het vuil zwaarder dan de melk en wordt er daardoor uitgeslingerd. Nu zijn de melkbolletjes lichter dan de melk, waardoor de melk uit de centrifuge geslingerd wordt, de vetbolletjes blijven achter. Zo wordt de volle melk gesplitst in ondermelk en room. Hierna wordt aan de ondermelk een gedeelte van de room toegevoegd om ze het gewenste vetgehalte te krijgen. Homogeniseren  Als verse melk niet gehomogeniseerd wordt komen er op een gegeven moment vetbolletjes boven drijven, dit gebeurd heel langzaam. Om dit te voorkomen wordt de melk gehomogeniseerd. De melk wordt onder hoge druk in een homogenisator door kleine openingen geperst en tegen een hard en glad oppervlak geschoten. De oorspronkelijke vetbolletjes spatten uit elkaar tot ongeveer eentiende van hun oorspronkelijke afmeting. Deze kleine vetbolletjes stijgen minder makkelijk naar het oppervlal. Gehomogeniseerde melk ziet bleker en is minder uitgesproken van smaak. 1-1-2019

https://www.youtube.com/watch?v=-3ztoSgiD0o Pasteuriseren  Hitttebehandeling om bederfveroorzakende bacteriën te doden. Laagpasteurisatie – 15 tot 20 seconden op 72 graden. Wordt gedaan in platen of buizen pasteur. Meeste bacterien worden hierbij gedood. Gekoeld bij 7 graden is het een dag of 7 houdbaar. Natuurlijke smaak veranderd nauwelijks. Steriliseren  1 tot 5 seconde verhit tussen de 135 en 145 graden. UHT sterilisatie (Ultra High Temperatuur) Als melk onder ongunstige omstandigheden moet worden bewaard of langdurig moet worden vervoerd kan dit worden gebruikt. 1-1-2019

De melkfabriek Melk Vol: minimaal 3,5 – 4% vet Halfvol: vetgehalte van 1,5 tot 1,8 % Mager: maxi 0,5 % vet Boerenmelk/rauwe melk (meteen van de koe) 4% 1-1-2019