Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nederland participatieland?
Advertisements

Een nieuwe lente, een nieuw geluid? ?  Wat dromen we …
Advies van de Werkgroep Bouw Wijngaard. Opdracht: Onderzoek en adviseer over de mogelijkheid van de Wijngaard als Kerkelijk centrum voor de Protestantse.
TAAKGROEPEN.
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Accommodatiebeleid Inspraak en informatiebijeenkomst Overige accommodaties 30 januari 2013.
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Invloed vanuit de cliëntenraad
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Logical Framework Approach
Protestantse Wijkgemeente De We ide ‘De hartslag van het leven’
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Naar één kerkelijk centrum: stand van zaken Er is nog géén besluit genomen! Alle keuzes zijn nog mogelijk! 1.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Waar staan wij als kerk? -een stand van zaken -
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.
Samenwerken dorpsgebouwen Zicht op accommodaties en voorzieningen Inspiratiedag 2014 VKK-FDG.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Een manifest als start en overbrugging
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
INLEIDING: ARIE BROEKHUIS
Parochieavond “Op weg naar de toekomst” Joannes de Doper 25 mei 2010.
WELKOM Informatieavond parochie Joannes de Doper 3 maart 2009.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Enquête onder de leden Gemeente-toerustingsavond naar aanleiding van de gehouden enquête EVANGELISATIE najaar
Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg
Gemeenteavond 3Wijken donderdag 28 januari Programma Opening:20.00 uur Structuur wijkkerkenraad20.10 uur Jeugd- en jongerenwerker20.20 uur Koffie20.45.
Beleidsplan en hoe nu verder? Zondag 28 februari 2016.
Gemeenteavond 26 november 2014 Informatie en bijpraten Hoe staan wij ervoor?
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de “enquêtegroep” op 8 maart 2016 door de werkgroep Toekomst.
Bijeenkomst mantelzorg- en vrijwilligers beleid Gemeente Zundert, 2015 Eva van den Broek.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Gemeenteavond 10 september 2014 Opening Rooster september 2014 Tijdelijke invulling vacature Definitieve invulling vacature Rondvraag Sluiting.
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn. Uit de Kerkorde, Ordinantie 2 Artikel 17 Streekgemeenten Een streekgemeente is een gemeente bestaande uit.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
27 maart 2012wijkgemeente iona 1 Gemeenteavond – 27 maart 2012 Op weg naar een beleidsplan – 3) Visie en identiteit.
1 Programma voor de beraadsavond 19.30: Opening 19.40: Inleidende presentatie 20.00: Pauze 20.10: Discussieronde in groepen over de vraag: Wat is voor.
ROTARY CLUB ……. Jaarplan 2016 – 2017 Bestuur bestaande uit: Voorzitter: naam Inkomend voorzitter: naam Secretaris: naam Penningmeester: naam Uitgaand voorzitter:
De Toekomst van de PGT (*) Presentatie voor de Gemeenteavond Werkgroep Toekomst 24 mei 2016 (*) Wijken Noord en Zuid.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
Wist u dat? ons cluster al jaren meer formatie krijgt dan waar we recht op hebben (1 : 25)… de krimp al een paar jaar gaande is… we ieder jaar maanden.
DORPSONTWIKKELINGSPLANNEN projectwethouders Carine Blom en Jan Brenninkmeijer.
<Naam Scoutinggroep / Plaats>
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn
Bouwen aan de toekomst II
Lokaal Sociaal Beleid.
23 februari 2017 HV de Sprint.
Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg
Het huisbezoek.
Opzet nieuwe structuur
Christus’ project: de kerk
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Jaarrekening 2017 Inkomsten
JAARPLANNEN 2018 –
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Voorstel herinrichting voor de Kruiskerk te Delfzijl
Family & Community Inge Quirijn Robert Carolien Aart
Protestantse Gemeente Enkhuizen
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Transcript van de presentatie:

Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018 Opening Jaarrekening Diaconie Jaarrekening College van Kerkrentmeesters Stand van zaken beleidsplan Haskeroord Gemeente Evaluatie en voorstel inzake stiltemoment voor de dienst Rondvraag Sluiting

Beleidsplan Haskeroord 2018-2021 Stand van zaken

Waarom een beleidsplan? Onze missie: “een open, inspirerende, gastvrije en zichtbare geloofsgemeenschap, waar mensen zich welkom en aanvaard weten en waar zij ruimte vinden om te zoeken naar de zin van het leven en de betekenis van Gods naam”. Onze opdracht: beleid te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat ook in de toekomst deze gemeenschap levend blijft zodat hieraan blijvend invulling kan worden gegeven.

Wat staat er in het beleidsplan? Aansluiting bij beleidsplan PKN Maatschappelijke ontwikkelingen vragen om antwoord……… Secularisering Individualisering Digitalisering Netwerksamenleving Globalisering Een van de trends / gevolgen: krimp van de kerk. Kernvraag beleidsplan PKN: hoe blijven we een levende kerk in deze wereld?

Het antwoord: BACK TO BASICS Minder regels, meer eenvoud en inhoud (bron is de bijbel), meer samen, meer ruimte. Drie principes zijn leidend: Transparantie Ruimte Eenvoud Elementen beleidsplan PKN vertaald naar beleidsplan Haskeroord

Wat te doen? Gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen en het beleid van de PKN: wat staat ons te doen in de komende jaren om onze kerkelijke gemeente levend te houden? Algemeen: Wat behouden? Wat versterken? Waar afscheid van nemen? Daar waar nodig meer naar buiten richten, meer samenwerking zoeken met omliggende kerken (bijv. Tsjûkemar-gemeentes) en lokale maatschappelijke instanties. Specifiek: vanuit de taakgroepen beleid en actiepunten geformuleerd.

Pastoraat Pastorale aandacht voor alle leeftijdsgroepen en meer ruimte voor aandacht voor de middengroep (20-30’ers) . De ontmoeting na de dienst stimuleren. Bezoekwerk voor de ouderen (80+). Intensivering van de samenwerking tussen het pastoraat en de diaconie Aandragen en uitwerken van ideeën voor de dorpen Haskerhorne en Vegelinsoord. (bijv.: maandelijkse maaltijd in het dorpshuis, een culturele avond voor het dorp) Bevorderen van saamhorigheid en omzien naar elkaar binnen de gemeente en in het dorp (voor mensen die geen lid zijn van onze gemeente). Aandacht voor publiciteit in diverse dorpskranten.

Diaconie Aandachtspunten in de dienstbaarheid: Barmhartigheid: initiatieven bevorderen die bijdragen aan het oplossen van financiële, maatschappelijke en sociale problemen van individuen en groepen. Kortom: echt helpen (zeker in de omgeving) Rechtvaardigheid: meehelpen mensen tot hun recht te laten komen en er zorg voor dragen dat mensen in de samenleving mee kunnen doen Verantwoordelijkheid: werken aan verdere bewustwording van onze verantwoordelijkheid t.o.v. de schepping Gezamenlijk: diaken zijn we allemaal! In jaarlijkse plannen worden concrete acties vastgesteld. Daarnaast nog doelstelling: intensivering samenwerking met pastoraat

Jeugdwerk Doelstellingen: Stimuleren betrokkenheid gemeente/ouders bij het jeugdwerk Meer aansluiting op de beleving en/of behoefte van de jongeren (hoe kunnen we als kerk relevant zijn voor jongere generaties?) Het jeugdwerk meer ‘inclusief’ laten zijn en daarmee ‘automatisch’ onderdeel uitmakend van de gehele kerk/gemeente. Aandachtspunten: Kwetsbaarheid door het (gering) aantal vrijwilligers Terugloop aantal jongeren Positieve ontwikkelingen: Wingsgroepen Samenwerking met de Tsjûkemar- gemeenten.

Kerkrentmeesters Administratie: onderzoeken mogelijkheden voor een gezamenlijk kerkelijk bureau voor Tsjûkemar- gemeenten (doel 2019). Kerkbalans: onderzoeken mogelijkheden om inkomsten op peil te houden. Begraafplaatsen: continuïteit in het beheer. Audio-Video systemen: onderzoek en besluit herinrichting kerkzaal voor gebruik audio/visuele middelen (2018/2019). Beheerder: zorg voor continuïteit. Onderhoud: herijking onderhoudsplan gebouwen (2019/2020)

Hoe nu verder? Mei – september: meedenken, ideeën en bijdrage vanuit de gemeente Oktober – november: concretisering en besluitvorming definitief plan Vragen? Opmerkingen?

Evaluatie en voorstel “stiltemoment” voor de dienst

Rondvraag en sluiting