Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Differentiëren naar leerwegen
Advertisements

Voorlichting Examinering Cohort oktober 2012 • Wat? • Hoe? • Waar? • Wanneer? • Diploma? • Vragen?
Jong Ondernemen Een manier van leren !.
Hoe organiseer ik een PvB?
Kader waarbinnen scholen eigen invulling kunnen geven en eigen accenten kunnen leggen. Netwerk waar uitwisselen en samenwerken centraal staan. Al 17 scholen!
> Volgende week krijgen jullie het eindcijfer > Beoordeling uitsluitend door opdrachtgever > Voor begin pitch: lever in pitchdocument en reflectie (met.
Leren ondernemen verankeren in het onderwijs 23 mei 2012.
Online Marketing in het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Ondernemerschap in het mbo
CE Ondernemerschap in beweging
Ouderavond klas 2 25 maart 2014 PTA en examenregelingen
Welkom bij 30 oktober 2008.
Planning Dinsdag 4 september 10:00-11:30 Kick Off en Briefing Little Chicken (GDD), Butterfly Games (GAR), IJsfontein (IAD) Woensdag 5 september 11:30-13:00.
Proeve van Bekwaamheid
‘Van mini-PW naar PW en verder’
Grafische- of interactieve vormgeving
Het belang van een stage
Programma Toetsing en Afsluiting Lentiz| Het Groene Lyceum Onderzoekend & Ondernemend op weg naar het hbo!
Workshop “Beoordelen”
Het belang van een stage
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Rabobank ….. en AOC-plaatsnaam
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Les: Ondernemings plan 2. LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Examenzaken 16 februari 2016 klas 2 Deze PowerPoint heeft alleen betrekking op het examen bij het Groene Lyceum en algemene examenzaken.
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 4 Waar is het gat in de markt?
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 5 Het ondernemersplan.
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
MIT en KEI informatiebijeenkomst MIT 2016 KennisvoucherRVO Innovatie-adviesprojectSNN HaalbaarheidsprojectSNN R&D samenwerkingsproject SNN
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 2 Mijn idee!
Ondernemerschap VECON 14 juni Welkom Even voorstellen Gerard Aaftink.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
De onderneming Hoofdstuk 1 Welk type ondernemer ben ik?
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
Leerling bedrijfjes Programma: 1.Productkeuze 2.Begeleiding 3.Eisen aan het verslag 4.Beoordeling.
Voorlichting Examinering Cohort 2014 oktober 2016.
Ondernemingsplan.
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
Studieloopbaanbegeleiding
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Beoordelen Wat is beoordelen Beoordelingsnormen Beoordelingsgesprek P.O.C. in het bedrijf Taken van de praktijkopleider.
Mini-onderneming.
What will you do to change the
Mini-onderneming.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Les 5: Het marketingplan
Direct Uitwerken concept DEM
Les 1: Introductie Marketing
Financiering Onderneming
KEUZEVAKKEN ECONOMIE & ONDERNEMEN voorlichtingsavond S. Alibasic
Welkom op het Saenredam College
Uw bedrijf en de groei.
Welkom op het Saenredam College
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Basiskennis Ondernemerschap
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Sociaal / ethisch ondernemen
Transcript van de presentatie:

Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te behalen dient er echter wel nog heel wat werk verricht te worden. Voor de door jullie gekozen niveau 4 opleidingen geldt dat het opstellen van een ondernemersplan en het ontwikkelen van een ondernemende houding verplicht is. Voor de leerlingen Natuur & Vormgeving, Manager Bloembinden, Ondernemer dierverzorging geldt dat de laatste proeve van bekwaamheid bestaat uit het maken van een ondernemersplan. Voor de leerlingen van manager natuur & Recreatie geldt dat het maken van een ondernemersplan voorwaardelijk is aan het wel of niet mogen deelnemen aan de laatste proeve van bekwaamheid.   Ondernemerschap is: Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.

Manager dierverzorging/ paardenhouderij Specialist natuur en vormgeving Manager bloembinden 4.1 Ontwikkelt ondernemingsplan 1.1 Ontvangt opdracht voor arrangementen en decoraties 5.1 Ontwikkelt ondernemingsplan 4.2 Implementeert ondernemingsplan 1.2 Zoekt inspiratiebronnen 5.2 Implementeert ondernemingsplan 4.3 Innoveert onderneming 1.3 Ontwerpt arrangementen en decoraties 5.3 Innoveert onderneming 4.4 Stelt marketingmix vast 1.4 Bepaalt materialen en producten voor ontwerp 5.4 Stelt marketingmix vast 4.5 Onderhoudt externe contacten 1.5 Maakt arrangementen en decoraties 5.5 Onderhoudt externe contacten 4.6 Stelt financieel beleid op 2.4 Maakt en bewaakt planning 5.6 Stelt financieel beleid vast 4.7 Bewaakt financiële situatie en verantwoordt deze 3.1 Informeert opdrachtgevers en klanten 5.7 Bewaakt financiële situatie en verantwoordt deze 4.8 Koopt in 3.2 Adviseert opdrachtgevers en klanten 5.8 Beheert bedrijfsadministratie 4.9 Beheert bedrijfsadministratie 4.1 Start een onderneming 5.9 Voert personeelsbeleid 4.10 Voert personeelsbeleid 4.2 Maakt marktanalyse 5.10 Bepaalt en bewaakt beleid met betrekking tot kwaliteit, arbo, milieu en veiligheid. 4.11 Bepaalt en bewaakt beleid met betrekking tot kwaliteit, arbo, milieu en veiligheid 4.3 Bepaalt personeelsbehoefte 4.4 Bewaakt financiële situatie en verantwoordt deze 4.6 Acquireert 4.7 Stelt de verkoopprijs/tarief vast 4.8 Onderhoudt externe contacten

Lesindeling OD De lesindeling bij OD hebben we opgedeeld in 3 hoofdstukken zoals ze ook worden toegepast met de RABO startproof ondernemingsplan. Hoofdstuk 1: Persoonlijke kwaliteiten Hoofdstuk 2: Marketingplan Hoofdstuk 3: Financieel plan   Jaarplanning per week en alle documenten op: maken.wikiwijs.nl/40296 Ondernemerschap is: Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.

Oefenen naar PVB: Om deze werkprocessen te oefenen gaan we de komende periode tijdens verschillende uren hiermee oefenen door middel van praktische opdrachten die gekoppeld zijn aan jullie basis startproof van de Rabobank. OD ondernemerschap Hier zullen jullie praktisch en ondernemend aan de slag gaan ten behoeve van het ondernemersplan. Ondernemen is niet alleen een goed plan op papier zetten, maar is ook jezelf je idee en het plan goed kunnen verkopen aan bij bijvoorbeeld, aandeelhouder of een bank. Ook zul je gemaakte keuzes in het plan dienen te verantwoorden en onderbouwen. En dien je je bewust te zijn van allerlei functies en rollen in een bedrijf. EC (economie) Tijdens de lessen economie van de heer Gorissen, Thissen of Castermans wordt er vooral ingezoomd op het onderdeel financiering en wordt de theoretische basis gelegd voor hoofdstuk 3 van het ondernemersplan. Ondernemerschap is: Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.

Afsluiting portfolio Voordat je de Proeve kan en mag starten zijn er een aantal beoordelingsmomenten waar jullie een GO/NO GO voor krijgen. Om uiteindelijk een advies af te geven om aan de PvB deel te nemen. Per hoofdstuk is er een beoordeling voor het GO/NO GO moment. H1 uitwerken en zelfpresentatie H2 uitwerken Presentatie voor raad van innovatie H3 doorrekening bedrijfsplan en toetsen financiering

Wat verwachten wij van jullie? Een positieve inzet; Aanwezigheid; Creativiteit; Inbreng; Het kan voorkomen dat er zaken gepland worden buiten de OD- uren; Dus….. Een positieve instelling, want wij doen dit voor jullie!!!   Ondernemerschap is: Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.

Wat kunnen jullie van ons verwachten Input Klassikale begeleiding Individuele begeleiding Voorbereiding op de PvB en begeleiding bij idee vorming. Faciliteren van externe deskundige tijdens de voorbereiding en tijdens de PvB GEEN begeleiding door docenten tijdens PvB, wel facilitering van expertise door externen Ondernemerschap is: Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.